Η UNESCO θελει να εξετασει την Αγια Σοφια και τη Μονη της Χωρας

Για τις αλλαγές κατά τη διάρκεια της μετατροπής από καθεστώς μουσείου σε τζαμί

Η UNESCO θέλει να εξετάσει τις αλλαγές που έγιναν κατά τη διάρκεια της μετατροπής του καθεστώτος της Αγία Σοφίας και της Μονής της Χώρας, οι οποίες περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της UNESCO Ernesto Ottone, ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει στον Ειδικό Σύμβουλο της UNESCO τον Mounir Bouchenaki να διεξάγει έρευνες.

Ο Ottone τόνισε ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο Bouchenaki θα επανεξετάσει και θα σημειώσει τις παρεμβάσεις και τις πιθανές αλλαγές που έγιναν στην Αγία Σοφία και στην Μονή της Χώρας, δύο αρχαίες εκκλησίες της Βυζαντινής περιόδου, και αναφέρθηκε σε φήμες που κυκλοφορούν για το θέμα αυτό. Ο Ottone εξέφρασε την ενόχληση του σε φήμες ότι τα μνημεία που είναι πολύτιμα για τον Χριστιανισμό υπόκεινται σε παρεμβάσεις και τόνισε πως η ψευδής είδηση ότι η UNESCO θα εγκρίνει τη μετατροπή αυτών των δύο μουσείων σε τζαμιά ήταν επίσης ανησυχητική.

Μετατροπή των μουσείων της Αγία Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Τα βήματα για τη μετατροπή της Αγία Σοφίας, η οποία είναι μουσείο εδώ και 86 χρόνια και βρίσκεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1985, σε τζαμί άρχισαν να γίνονται τον περασμένο Ιούνιο. Το ψήφισμα του Συμβουλίου Υπουργών του 1934, το οποίο έδωσε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου, ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και ακολούθησε η υπογραφή της απόφασης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μεταφερθεί στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων για λατρεία. Η Αγία Σοφία, η οποία έχει ιστορία 1500 ετών, επαναπροσδιορίστηκε ως τζαμί και στις 24 Ιουλίου, μετά από 86 χρόνια, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες προσευχές της Παρασκευής στην Αγία Σοφία.

Η Μονή της Χώρας που βρίσκεται την περιοχή Φατήχ της Κωνσταντινούπολης, η ιστορία της οποίας χρονολογείται από τον 6ο αιώνα και προήλθε από τη Βυζαντινή περίοδο με καλά διατηρημένο τρόπο, αποφασίστηκε να μεταφερθεί στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον περασμένο Αύγουστο και να ανοίξει για λατρεία. Χτισμένη τον 6ο αιώνα ως Εκκλησία η Μονή της Χώρας, χρησιμοποιήθηκε ως εκκλησία του παλατιού και παρεκκλήσι για σημαντικές θρησκευτικές τελετές. Μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, μετατράπηκε σε τζαμί από τον Ατίκ Αλή Πασά, έναν από τους μεγάλους βεζίρηδες του Σουλτάνου Βαγιαζήτ Β’ το 1511. Το Τζαμί Καριγιέ (Μονή της Χώρας) είχε μετατραπεί σε μουσείο με απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών στις 29 Αυγούστου 1945.

Πηγή κειμένου και φωτογραφιών: https://www.dw.com/tr/unesco-ayasofya-ve-kariyede-inceleme-yapmak-istiyor/a-55796623

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.