Η Τσανακλειος ανακτα βημα-βημα τη χαμενη της αιγλη

Με χρηματοδότηση από ΠΔΕ και με στόχο ολοκλήρωσης τον Σεπτέμβριο

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες για την ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου της Τσανακλείου. Μετά από τις περιπέτειες με τη χρηματοδότηση, που ανέκυψαν στα μέσα του περασμένου χρόνου, το έργο φαίνεται πως έχει ξαναβρεί τον βηματισμό του και ως τέλη του τρέχοντος έτους η Τσανάκλειος αναμένεται να έχει ανακτήσει τη χαμένη της αίγλη. Για την ακρίβεια, στόχος της δημοτικής αρχής και του εργολάβου είναι η «νέα» Τσανάκλειος να έχει παραδοθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο, καίτοι υπάρχουν χρονικά περιθώρια μέχρι την εκπνοή του 2016. Να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση του έργου καλύπτεται πλέον από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ο κίνδυνος για τυχόν νέα εμπλοκή και για περαιτέρω καθυστέρηση στην υλοποίηση έχει απομακρυνθεί.
 
Όπως είχαμε γράψει και παλαιότερα, το πιο απαιτητικό κομμάτι των παρεμβάσεων, που περιλαμβάνονται στην ανακαίνιση, είναι εκείνο που αφορά στις εργασίες αποκατάστασης και αναμόρφωσης των εσωτερικών χώρων της Τσανακλείου. Ο περιβάλλων χώρος έχει διαμορφωθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, τέτοιον που να προϊδεάζει επαρκώς για την εικόνα που πρόκειται να αποκτήσει κατά την περαίωση του έργου.

Θυμίζουμε ότι στη βόρεια πλευρά του κτιρίου θα υπάρχει ένα υπαίθριο θεατράκι, ενώ στη νότια θα λειτουργήσει αναψυκτήριο με τραπεζοκαθίσματα, που θα προσφέρει καφέ και ροφήματα στο κοινό. Η μεγαλύτερη έκταση του περιβάλλοντος χώρου σχεδιάζεται να στρωθεί με πέτρα Ελευθερουπόλεως, ενώ παράλληλα με την περίφραξη θα δημιουργηθούν ζώνες πρασίνου. Τέλος, η επιβλητική εικόνα, που προσδοκάται να αποκτήσει το ιστορικό κτίριο, θα βασίζεται και σε ένα ειδικό σύστημα φωτισμού, που προορίζεται για την ανάδειξη της ιδιαίτερης αισθητικής των ιστορικών κτιρίων.
 
Σημαίνοντα ρόλο φυσικά θα έχουν και τα φωτιστικά εξωτερικού χώρου, που θα αναπτυχθούν περιμετρικά του κτιρίου. Από τα τέλη της προηγούμενης ήδη εβδομάδας ορισμένα τέτοια φωτιστικά τοποθετήθηκαν στην πλευρά της εισόδου της Τσανακλείου και προσέφεραν σε όσους έτυχε να τα παρατηρήσουν νυχτερινές ώρες μια πρώτη μικρή «γεύση» από τη λάμψη που θα αποκτήσει το ιστορικό κτίριο, όταν θα ολοκληρωθεί η ανακαίνισή του. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.