Η Τραπεζα Ελλαδος εφοδιαστηκε με το Ευρω

Ανησυχία εκφράζουν οι Έλληνες όπως και οι πολίτες των χωρών που ανήκουν στην Ευρωζώνη για τυχόν κίνδυνο εξαπάτησής τους κατά τη μετατροπή των εθνικών νομισμάτων σε ευρώ.

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου που η δραχμούλα μας θα παραμείνει στην κυκλοφορία πλαστά δεκαχίλιαρα γεμίζουν την αγορά, εφόσον κάποιοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις συγκυρίες.

Μετά την 28η Φεβρουαρίου του 2002, οι Έλληνες, μαζί με τους πολίτες των χωρών της Ευρωζώνης, θα χαράξουν νέα οικονομική πορεία, αφήνοντας τη δραχμή και τα υπόλοιπα εθνικά νομίσματα στην ιστορία.

Οι συμπολίτες μας είναι οι τελευταίοι στη λίστα της ενημέρωσης ως προς το νέο νόμισμα και οι δεύτεροι μετά τους Ιταλούς στον κατάλογο των ανησυχούντων απέναντι στον κίνδυνο της εξαπάτησης κατά τη μετατροπή στις τιμές των προϊόντων.

Στους πέντε μήνες που απομένουν για την κυκλοφορία της δραχμής εμφανίζονται συχνά – πυκνά πλαστά δεκαχίλιαρα στην αγορά από επιτήδειους.

Ο διευθυντής στο υποκατάστημα της Τράπεζας Ελλάδος στην Κομοτηνή, κ. Νίκος Βέης διαβεβαιώνει ότι «θα μετρηθεί και το τελευταίο κατοστάρικο που θα αποσυρθεί». Ο έλεγχος βέβαια αφορά τόσο στα ελληνικά όσο και στα ξένα νομίσματα. Στην Τράπεζα Ελλάδος υπάρχει μηχάνημα που ελέγχει το αυθεντικόν του νομίσματος και θα έρθει ένα ακόμη πιο εξελιγμένο εντός των ημερών.

Το υποκατάστημα της Κομοτηνής έχει ήδη εφοδιαστεί με χαρτονομίσματα και κέρματα και αναμένεται το χρονοδιάγραμμα για τη διάθεσή τους και στις υπόλοιπες τράπεζες. Ο κ. Βέης προσδιορίζει ότι περί τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτώβρη θα διατεθούν στις εμπορικές τράπεζες.

Επίσης θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια από την Τράπεζα Ελλάδας για τους ταμίες τραπεζών, και οργανισμών. «Η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ ζήτησαν ήδη εκπαίδευση για τους ταμίες τους. Αναμένεται σύντομα να φτάσει εποπτικό υλικό, κασέτες, video, δείγματα για την εκπαίδευση».

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, κ. Παπαντωνίου ανακοίνωσε χθες νομοθετικές ρυθμίσεις για το ευρώ και μέτρα ασφαλείας των χαρτονομισμάτων.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φιλοδοξεί να φτιάξει το απαραχάρακτο, το τέλειο νόμισμα» μεταφέρει ο κ. Βέης, δίνοντας έμφαση στα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα.

Η ατζέντα του ευρώ

Δεκέμβριος

• Αρχίζει ο προεφοδιασμός των εμπορικών επιχειρήσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα με χαρτονομίσματα μικρής αξίας (5 και 10 ευρώ) και κέρματα ευρώ.

• Όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί σε δραχμές μετατρέπονται σε ευρώ χωρίς επιβάρυνση, το αργότερο έως και την 31 Δεκεμβρίου 2001.

• Η Τράπεζα της Ελλάδος και τα πιστωτικά ιδρύματα δεν διαθέτουν δραχμές από τα ταμεία τους μετά την 31η Δεκεμβρίου 2001.

Ιανουάριος – Φεβρουάριος

• Από την 1η Ιανουαρίου έως και την 28η Φεβρουαρίου το ευρώ κυκλοφορεί παράλληλα με τη δραχμή. Οι συναλλαγές σε λογιστική μορφή (επιταγές, εμβάσματα, πιστωτικές κάρτες κλπ) θα γίνονται μόνο σε ευρώ.

• Η Τράπεζα της Ελλάδας και τα πιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν μόνο ευρώ από τα ταμεία τους.

• Τα χαρτονομίσματα και κέρματα δραχμών διατηρούν την ιδιότητα του νόμιμου χρήματος έως και την 28η Φεβρουαρίου 2002.

• Αρχίζει η σταδιακή απόσυρση χαρτονομισμάτων και κερμάτων δραχμών.

• Οι επιστροφές χρημάτων (ρέστα) γίνονται κυρίως σε ευρώ.

• Οι Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές (ΑΤΜ) των τραπεζών διαθέτουν χαρτονομίσματα των 5, 10 και 20 ευρώ κυρίως.

• Τα πιστωτικά ιδρύματα ανταλλάσσουν ποσά δραχμών με ευρώ χωρίς επιβάρυνση.

Μάρτιος

• Από την 1η Μαρτίου 2002 όλες οι συναλλαγές γίνονται μόνο σε ευρώ, ενώ η δραχμή παύει οριστικά να κυκλοφορεί ως νόμιμο χρήμα.

• Τα χαρτονομίσματα δραχμών θα ανταλλάσσονται με ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος για 10 έτη (έως την 1η Μαρτίου 2012).

• Τα κέρματα δραχμών θα ανταλλάσσονται με ευρώ στην Τράπεζα Ελλάδος και στις Δημόσιες Οικ. Υπηρεσίες (ΔΟΥ) για 2 έτη (έως την 1η Μαρτίου 2004).

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.