Η τουρκικη αντιπολιτευση «αντιδρα» στα «ευχαριστα νεα» του Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογαν

«Τα νέα αποθέματα φυσικού αερίου δεν θα φέρουν από μόνα τους την ευημερία στον λαό»

Η ανακοίνωση του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, προ ολίγων ημερών, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός τουρκικών συνόρων. Η ανακάλυψη 320 δισ. κυβικών μέτρων κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην ημερήσια διάταξη της αντιπολίτευσης της γείτονος χώρας. Συγκεκριμένα, ύστερα από την ανακοίνωση του Τούρκου Προέδρου για την ανακάλυψη του νέου κοιτάσματος, η αντιπολίτευση εκφράζει καθημερινώς τις αντιδράσεις της στα «ευτυχή» νέα. Ενδεικτικά, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, κ. Ενγκίν Αλταΐ, τόνισε πως η χρήση του φυσικού αερίου προς το όφελος του έθνους αποτελεί ευθύνη όλων, ενώ ο Οικονομικός Υπεύθυνος και Συν-Αντιπρόεδρος του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, κ. Γκάρο Παϊλάν, υποστήριξε πως: «Το φυσικό αέριο από μόνο του δεν θα φέρει ούτε την ευημερία αλλά και ούτε θα σταματήσει τη συνεχή οικονομική κατάρρευση της χώρας». Από την άλλη, ο εκπρόσωπος του Καλού Κόμματος, κ. Γιαβούζ Αγκιραλίογλου, μετέφερε τις ευχαριστίες του στους εργαζομένους για τη σημαντική συμβολή τους στην ανακάλυψη του κοιτάσματος, ενώ ο εκπρόσωπος του Κόμματος Μέλλοντος, κ. Σελήμ Τεμουρτζί, ανέφερε: «Εύχομαι η διοίκηση της χώρας, με αυτήν την ανακάλυψη, να ξεκινήσει μια νέα εποχή στην οικονομική διαχείριση».

Στη συνέχεια παρατίθενται μεταφρασμένες οι δηλώσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης, όπως αποτυπώνονται στην ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας “Gazet Duvar”.

Αχμέτ Ακίν, «Μια οικονομική εκστρατεία στη Μαύρη Θάλασσα θα μας χαροποιούσε πραγματικά, μια και θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα μας στην πλήρη ενεργειακή ανεξαρτησία»

Ο Αντιπρόεδρος του τομέα Έργων Ενέργειας και Υποδομών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και βουλευτής της επαρχίας Μπαλικεσίρ, κ. Αχμέτ Ακίν, χαρακτήρισε, όπως και ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, ευχάριστα τα νέα της ανεύρεσης νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου, και αναλυτικότερα δήλωσε: «Πρώτα απ’ όλα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την εξάρτηση της Τουρκίας στην “εξωτερική” ενέργεια. Σήμερα, η Τουρκία είναι μια χώρα που εξαρτάται από τις εξαγωγές στην ενέργεια, σε ποσοστό 72%, ενώ πριν έρθει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην εξουσία, ήταν 67%.

Όσον αφορά το περασμένο έτος, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η εξωτερική μας εξάρτηση από το πετρέλαιο ανέρχονταν σε ποσοστό 91,2%, ενώ στο φυσικό αέριο, το ποσοστό αυτό έφτανε το 98,9%. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ύπαρξη ενός αποθέματος 320 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, το οποίο βρίσκεται μάλιστα εντός των συνόρων της χώρας μας,  μας έκανε πραγματικά ευτυχισμένους. Το 2019 η κατανάλωση φυσικού αερίου της χώρας μας ήταν περίπου 45,7 δισ. κυβικών μέτρων. Ως εκ τούτου, 320 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ενεργειακή απεξάρτηση της Τουρκίας, από τη στιγμή βέβαια που θα ξεκινήσει η συνολική παραγωγή.

Να τονίσουμε ακόμη, πως όταν έπεφτε παγκόσμια η τιμή του φυσικού αερίου, η Τουρκία συνέχιζε να το προμηθεύεται σε υψηλή τιμή, ενώ το αγόραζε πολύ πιο ακριβά από τη Ρωσία, γεγονός που οφείλεται σε μακροπρόθεσμες συμφωνίες που υπογράφησαν στο παρελθόν με αυτήν. Επομένως, θα συνεχίσουμε να αγοράζουμε ακριβό φυσικό αέριο από τη Ρωσία, εκτός και εάν αναθεωρηθούν αυτές οι συμφωνίες, αναθεώρηση η οποία θα γίνει ορατή και στους λογαριασμούς των συμπολιτών μας.

Αυτή η κατάσταση αντιλαμβανόμαστε όλοι πως δεν είναι βιώσιμη ούτε για την οικονομία, ούτε για την ενέργεια ούτε και για την εθνική μας ασφάλεια. Η ενέργεια είναι ένα από τα πιο στρατηγικά εθνικά ζητήματα, καθώς επηρεάζει άμεσα την εθνική και οικονομική μας ασφάλεια. Μια οικονομική εκστρατεία στη Μαύρη Θάλασσα ή τη Μεσόγειο θα μας χαροποιούσε πραγματικά, μια και θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα μας στην πλήρη ενεργειακή ανεξαρτησία».

Ενγκίν Αλταΐ, «Είναι ευθύνη μας να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον πόρο για την ευημερία του έθνους μας και την ενίσχυση της χώρας μας»

O Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, κ. Ενγκίν Αλταΐ, στο άκουσμα της εύρεσης του νέου κοιτάσματος δήλωσε: «Έχουμε ευχάριστα νέα. Είναι θεμελιώδες καθήκον και ευθύνη μας να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον πόρο για να ελαχιστοποιήσουμε την εξωτερική μας ενεργειακή δέσμευση με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, με στόχο την ευημερία του έθνους μας και την ενίσχυση της χώρας μας. Από το βήμα αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέδραμαν στην ανακάλυψη αυτού του κοιτάσματος».

Γκάρο Παϊλάν, «Το σημαντικότερο είναι να “οδηγήσουμε” την Τουρκία στη Δημοκρατία»

Ο Υπεύθυνος των Οικονομικών και Συν-Αντιπρόεδρος του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, κ. Γκάρο Παϊλάν, υποστήριξε πως πράγματι η ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου είναι ευχάριστη, αλλά είναι μόνο ένας μικρός «επίδεσμος» στην αιμορραγούμενη τουρκική οικονομία. Επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι η διαθεσιμότητα πόρων, όπως αυτή του φυσικού αερίου, από μόνη της δεν φέρνει ευημερία σε χώρες που κυβερνώνται από ολοκληρωτικά καθεστώτα, όπως για παράδειγμα η Βενεζουέλα, το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν, και, απευθυνόμενος στο κυβερνόν κόμμα, ανέφερε: «Πρέπει κατ’ αρχάς να έχετε μια ισχυρή οικονομική υποδομή, αλλά να επενδύετε παράλληλα και στην επιστημονική γνώση και το επιστημονικό προσωπικό. Αν φυσικά υπάρχουν και ενεργειακοί πόροι αυτό θα ήταν το ευτυχές. Το σημαντικότερο είναι όμως πως πρέπει να ενισχυθεί η δημοκρατία και η οικονομική υποδομή. Διαφορετικά, δεν υπάρχει χώρα που να είναι ευημερούσα επειδή έχει βρει μόνο φυσικό αέριο». Συνεχίζοντας, σχολίασε πως το προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης έχει εξαντλήσει τους πόρους της χώρας μέσα σε 2 χρόνια, και πρόσθεσε επίσης ότι: «σημαντικότερο είναι να εγκαταλείψουμε αυτό το καθεστώς και να “οδηγήσουμε” την Τουρκία στη Δημοκρατία. Η εξερεύνηση του αποθέματος φυσικού αερίου μπορεί να κρατήσει το καθεστώς απασχολημένο για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά δεν θα σταματήσει την κατάρρευση!».

 

Γιαβούζ Αγκιραλίογλου, «Η κυβέρνηση πρέπει να κατανείμει δίκαια τα κέρδη που θα προκύψουν από τους ενεργειακούς πόρους»

Ο εκπρόσωπος του Καλού Κόμματος, κ. Γιαβούζ Αγκιραλίογλου, αξιολόγησε την είδηση του νέου κοιτάσματος, σε συνέντευξη τύπου από την έδρα του κόμματός του, επισημαίνοντας ότι βρέθηκε μικρότερο απόθεμα από 800 δισ. κυβικών μέτρων όπως έχουν αναφέρει τα ξένα ΜΜΕ και υπογράμμισε πως: «Οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά σε αυτό!». Ο κ. Αγκιραλίογλου υποστήριξε επιπλέον ότι ακόμα και αν είχε βρεθεί 1 κυβικό μέτρο, αυτό ήταν έπειτα από πολύ κόπο, οπότε καθίσταται πολύτιμο. «Ως εκ τούτου, είναι χρέος για το έθνος μας, για το κόμμα μας και για το κράτος μας να ευχαριστήσουμε όλους όσοι εμπλέκονται σ’ αυτήν την πρωτοβουλία, η οποία θα μειώσει την εξάρτησή μας από την ξένη ενέργεια, θα ενισχύσει τις ανταγωνιστικές μας ευκαιρίες στην παραγωγή και θα συμβάλλει στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών. Ως εκ τούτου, ευχαριστούμε ολόψυχα τους υπαλλήλους του υπουργείου μας, την τεχνική ομάδα και όλους όσοι συνέβαλαν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Δεν θέλουμε να ρίξουμε σκιά πάνω από αυτά τα ευχάριστα νέα», είπε, και συνέχισε: «Η κυβέρνηση πρέπει να κατανείμει δίκαια τα κέρδη που θα προκύψουν από τους ενεργειακούς πόρους, ενώ παράλληλα απαιτείται κρατική κατάρτιση για την οργάνωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών».

Σελίμ Τεμούρτσι, «Εύχομαι όσοι διοικούν τη χώρα να μπορέσουν να μας δώσουν και μια δεύτερη καλή “είδηση”, ξεκινώντας μια νέα εποχή στην οικονομική διαχείριση»

O εκπρόσωπος του Μελλοντικού Κόμματος, κ. Σελίμ Τεμούρτσι, που μοιράστηκε μέσω του λογαριασμού του στα κοινωνικά δίκτυα ότι επιθυμεί το κοίτασμα του φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα να είναι επωφελές για όλη την Τουρκία, δήλωσε: «Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους, ειδικά στον Πρόεδρό μας, ο οποίος συνέβαλε στην εθνική ενεργειακή αυτή κίνηση. Η μόνη μας λύπη είναι ότι σε μια τόσο σημαντική ημέρα έχει χρησιμοποιηθεί για την επικοινώνηση του νέου κοιτάσματος το άτομο που έχει οδηγήσει την οικονομία σε πτώχευση. Εύχομαι όσοι διοικούν τη χώρα να μπορέσουν να μας δώσουν και μια δεύτερη καλή “είδηση”, ξεκινώντας μια νέα εποχή στην οικονομική διαχείριση». Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης και στη δήλωση που έκανε το Κόμμα της Δημοκρατίας και της Προόδου: «Δεδομένου ότι καμία άλλη πληροφορία εκτός από τα εκτιμώμενα αποθεματικά δεδομένα δεν μοιράζεται με το κοινό, δεν είναι δυνατόν προς το παρόν να μετρηθεί η συμβολή του αποθεματικού στην οικονομία μας. Σύμφωνα με την αρχή της διαφανούς διαχείρισης, επιθυμούμε οι λεπτομέρειες να αποκαλυφθούν το συντομότερο δυνατό».

Πηγή: https://www.gazeteduvar.com.tr/politika/2020/08/21/muhalefetten-ihtiyatli-rezerv-cokusu-durdurmaz/

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.