Η Θρακιωτισσα που εφτασε «ψηλοτερα απο το Εβερεστ»

Κική Τσακαλδήμη «Ο καθένας έχει το δικό του Έβερεστ· αυτό που ονειρευόμαστε να το κυνηγάμε και να το κάνουμε» - «Ο στόχος μου είναι να γνωρίσω τον κόσμο μέσα από την ορειβασία»

Ξημερώματα της 23ης Μαΐου του 2017. 600 μέτρα από την ψηλότερη κορυφή του Έβερεστ. Οι καιρικές συνθήκες κάκιστες,  ισχυρότατοι άνεμοι και θερμοκρασίες πολύ κάτω του μηδενός. Ο Satyabrata Dam, οδηγός βουνού αποφασίζει πως δεν θα ήταν φρόνιμο να  συνεχίσουν τη διαδρομή τους για την κατάκτηση της ψηλότερης κορυφής του κόσμου. Κάπως έτσι έλαβε τέλος η περιπέτεια της Κικής Τσακαλδήμη για την κατάκτηση της ψηλότερης κορυφής του κόσμου. Έλαβε τέλος όχι άδοξα αφού όπως επισήμανε η ίδια σκοπός δεν ήταν η αναμέτρηση με την κορυφή του βουνού αλλά με τον εαυτό της… εξ ου και το όνομα που έδωσε σε αυτό το εγχείρημά της ήταν “Higher Τhan Everest”.
 
Η Κική Τσακαλδήμη τόλμησε να κάνει πράξη αυτό που η συντριπτική πλειοψηφία του ανθρώπινου πληθυσμού δεν θα τολμούσε ούτε ως ιδέα να βάλει στο μυαλό της. Ήθελε να ανέβει στην κορυφή του Έβερεστ, όχι προς επιδίωξη κάποιων «ταπεινών» κινήτρων αλλά για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και μάλλον τα κατάφερε όσο παράδοξο κι αν ακούγεται δεδομένης της εξέλιξης του εγχειρήματος. «Ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν» έγραψε άλλωστε ο Καβάφης και το αυτό ισχύει για την ορειβάτισσα που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια να ασχολείται με το εν λόγω σπορ.
 
Πάει σχεδόν ένας μήνας από τότε που η Κική Τσακαλδήμη επέστρεψε στην Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα της, την Αλεξανδρούπολη, γεμάτη εμπειρίες και ήδη σχεδιάζει τα επόμενα «βήματά» της. Με αφορμή αυτή την εμπειρία ζωής, η κ. Τσακαλδήμη μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής», αποκαλύπτοντας τι αποκόμισε η ίδια από αυτόν τον πραγματικό άθλο.
 
Ο λόγος στην ίδια όμως…
 
ΠτΘ: Παρακολουθήσαμε την πορεία σας μέσω των social media και μέσω του προσωπικού σας «project Higher Than Everest», καταφέρατε  λοιπόν να φτάσετε στο camp4 του Έβερεστ, σε υψόμετρο 7.900 μέτρων, λίγα μόλις μέτρα από το υψηλότερο σημείο του κόσμου.
Κ.Τ.:
Φτάσαμε πιο ψηλά από το camp4, που βρίσκεται στα 7.900 μέτρα, ανεβήκαμε μέχρι το λεγόμενο «μπαλκόνι», που είναι στα 8.250 μέτρα. Νοιώθω πολύ περήφανη, γιατί νομίζω ότι η αποστολή ήταν πετυχημένη. Καταφέραμε όλοι,  δεδομένων των καιρικών συνθηκών που πετύχαμε, να φτάσουμε κάτω ασφαλείς. Νομίζω ότι πήραμε τη σωστή απόφαση, γιατί το σημαντικό είναι όταν πηγαίνεις σε ένα βουνό, να το σέβεσαι, να το ακούς, να κάνεις σωστή προετοιμασία, να είσαι έτοιμος, όπως και ήμασταν. Ήμασταν πολύ δυνατοί και εγώ και όλη η ομάδα μου. Ήμασταν έτοιμοι να ανεβούμε, αλλά όταν το βουνό σου λέει ότι σήμερα δεν θα ανεβεί κανένας και έχει εξαπολύσει όλες του τις δυνάμεις, πρέπει να το ακούσεις, να το σεβαστείς και να πάρεις σωστή απόφαση, γιατί κανένα βουνό δεν αξίζει να χαθούν ανθρώπινες ζωές, ούτε να ρισκάρεις τη σωματική σου ακεραιότητα. Νομίζω πως αυτό είναι το μήνυμα, ότι η κορυφή δεν είναι το παν. Οι κορυφές είναι εκεί, θα υπάρχουν, μπορείς να πας του χρόνου ή όποτε ξαναθελήσεις, όμως η ζωή σου είναι κάτι που δεν ξαναγυρνάει. Αυτό είναι κάτι που θέλω να το πω στους ορειβάτες, ότι κανένα βουνό δεν αξίζει να ρισκάρεις τη ζωή σου. 

«Το μήνυμα που θέλω να δώσω είναι ο κόσμος να ακολουθεί τα όνειρά του» 

ΠτΘ: Θέλω να μας κάνετε έναν πολύ σύντομο απολογισμό όλου του ταξιδιού, από τη στιγμή που αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την ορειβασία. Σε παλαιότερη συνέντευξή σας στον «Παρατηρητή» μας είπατε ότι δεν ήσασταν ορειβάτισσα στο παρελθόν.
Κ.Τ.:
Όλα αυτά ξεκίνησαν όχι με σκοπό να ανέβω στην κορυφή του Έβερεστ. Ο σκοπός ήταν πιο υψηλός, γι' αυτό και το project λέγεται «Higher Than Everest». Οι στόχοι είναι πιο μεγάλοι και ουσιαστικοί για τη ζωή γενικότερα, και για μένα προσωπικά, όμως το Έβερεστ ξεκίνησε σαν αφορμή για να ξεκινήσω το ταξίδι μου προς τον κόσμο, στο να ξεπερνάω τους φόβους μου, να ζω τη ζωή που μου αξίζει και θέλω να ζω, κι όχι να ζω τη μετριότητα που δυστυχώς μας εκπαιδεύει η κοινωνία και οι κοινωνικοί κανόνες.
 

Η προετοιμασία ουσιαστικά ήταν τα τελευταία δύο χρόνια, και πιο εντατικά τον τελευταίο χρόνο. Αυτό που έμαθα από το ταξίδι μου αυτό, είναι ότι όλα είναι δυνατά, αν πραγματικά το θέλεις και δουλέψεις σκληρά πάνω σ' αυτό. Δεν ήμουν καν ορειβάτης, δεν είχα καμία σχέση με το σπορ ούτε είχα την οικονομική δυνατότητα να κάνω κάτι τέτοιο, όμως τα κατάφερα, και όπως λέω ανέβηκα δύο βουνά, ένα βουνό πριν ξεκινήσω για το Κατμαντού, κι ένα μετά το Κατμαντού. Αυτό που μου μένει μετά από όλο αυτό το πράγμα, είναι ότι νοιώθω πολύ δυνατή, νοιώθω ότι όλα είναι δυνατά.
 
 Ήδη έχω ξεκινήσει τη διαδικασία και οργανώνω τα επόμενά μου βήματα για τους επόμενους στόχους, τους οποίους θα σας τους κοινοποιήσω. Το μήνυμα που θέλω να δώσω είναι ο κόσμος να ακολουθεί τα όνειρά του. Δεν σημαίνει πως όλοι θα ανεβούμε στα βουνά, ο καθένας έχει το δικό του Έβερεστ, αυτό που ονειρευόμαστε να το κυνηγάμε και να το κάνουμε. Θα ήθελα πολύ να ακούσω ότι του χρόνου άλλοι Έλληνες θα επιχειρήσουν το ίδιο πράγμα, και ελπίζω να έχω ανοίξει το δρόμο προς την κατεύθυνση αυτή. Θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο που μου έστειλε μηνύματα όλο αυτό τον καιρό και μου έδιναν πάρα πολύ δύναμη και κουράγιο και με στήριζαν. 

«Το ότι δεν φτάσαμε στην κορυφή ήταν λόγω καιρού και όχι προσωπικών επιλογών» 

ΠτΘ: Υπήρξαν στιγμές που φοβηθήκατε κ. Τσακαλδήμη, κατά την προσπάθειά σας αυτή; Ερχόμενη αντιμέτωπη και με καιρικά φαινόμενα και συνθήκες που δεν μπορεί να διαχειριστεί ένας άνθρωπος εύκολα.
Κ.Τ.:
Αν σας έλεγα ότι δεν φοβήθηκα, θα σας έλεγα ψέματα. Φυσικά και φοβόμουνα, απλώς αυτό που λέω και προσπαθώ να κάνω πάντα στη ζωή μου πλέον, είναι ότι δεν αφήνω τους φόβους μου να μου ορίσουν τη ζωή. Κάθε βήμα που κάναμε ήταν μια συνεχόμενη μάχη για την επιβίωσή μας. Ήταν τόσο δύσκολο το κάθε βήμα. Κάθε στιγμή κινδύνευες να χάσεις τη ζωή σου, οπότε φυσικά και φοβάσαι.  Ήμουν πολύ πειθαρχημένη, έτσι ώστε να μπορέσω να ελαχιστοποιήσω τις πιθανότητες να χάσω την ευκαιρία μου προς την κορυφή από δικούς μου λόγους, και γι' αυτό ήμουν περήφανη, γιατί τα καταφέραμε. Το ότι δεν φτάσαμε στην κορυφή ήταν λόγω καιρού και όχι προσωπικών επιλογών.  

«Είμαι πολύ τυχερή που είμαι μέλος του ΕΟΣ Κομοτηνής» 

ΠτΘ: Στην Έκθεση κατάταξης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας-Αναρρίχησης,  στη δεύτερη θέση συμπεριλαμβάνεται και ο Ορειβατικός Σύλλογος της Κομοτηνής, του οποίου είστε μέλος. Θα μας πείτε ένα μήνυμα για τη μαγεία της ορειβασίας και το τι μπορούν να ανακαλύψουν οι νέοι άνθρωποι μέσα από την ενασχόλησή τους με την ορειβασία; Εσείς στηρίξατε την προσπάθειά σας και στην οικονομική ενίσχυση από ιδιώτες, γεγονός που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σ την ολοκλήρωση τέτοιων προσπαθειών.
Κ.Τ.:
Αυτή την προσπάθεια δεν θα μπορούσα να την ολοκληρώσω μόνη μου. Είμαι πολύ τυχερή που είμαι μέλος του ΕΟΣ Κομοτηνής. Έχετε την ευτυχία να έχετε στην πόλη σας έναν από τους καλύτερους εκπαιδευτές, όπως είναι ο Αρχοντής Εξακοΐδης, είναι οδηγός βουνού και ήταν μέλος της ομάδας μου και με βοήθησε πάρα πολύ σ' αυτό το ταξίδι. Ο Σύλλογός μου με στήριξε σε όλη αυτή την προετοιμασία τα τελευταία δύο χρόνια. Ήμουν ένα κορίτσι άσχετο και ξαφνικά πήγα και τους είπα «ξέρετε εγώ θα ανέβω στο Έβερεστ και θέλω να γίνω μέλος σας». Με αγκάλιασαν και με στήριξαν.
 

Θέλω να πω σε όλους ότι όταν θέλουμε να κάνουμε κάτι με τα βουνά, δεν πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας, αλλά να απευθυνθούμε στους συλλόγους για να γίνεται με ασφάλεια, γιατί τα βουνά, πέρα από τη χαρά και τα θετικά πράγματα που μας προσφέρουν, μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνα, και να αποβούν μοιραίες οι αποδράσεις μας αυτές.
 
Στην Κομοτηνή έχετε έναν από τους καλύτερους συλλόγους, τον συστήνω ανεπιφύλακτα. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης τον χορηγό μου, το τσάι tuvunu, γιατί  αν δεν ήταν αυτοί δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα απ' όλα αυτά που έκανα, ούτε προετοιμασία  ούτε να βρεθώ στο Νεπάλ στα Ιμαλάια. Ήταν πάντα μαζί μου, με στήριζαν  σε όλες μου τις απόπειρες,  είμαι πολύ περήφανη και νοιώθω αυτούς ανθρώπους πλέον οικογένειά μου.
 
Επίσης θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια ΑΜΘ, που εξίσου με στήριξε. Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα, πάντα όμως με ανθρώπους που μας στηρίζουν, γιατί δεν μπορείς να πας πάρα πολύ μακριά όταν είσαι μόνος σου. Όταν έχεις όμως μια ομάδα ανθρώπων που σε στηρίζουν, πας ακόμη πιο μακριά.
 
ΠτΘ: Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματά σας, υπάρχει κάτι που μπορεί να μοιραστείτε μαζί μας;
Κ.Τ.:
Όταν θα είμαι έτοιμη θα το μοιραστώ μαζί σας. Πάντως το σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσω να ορειβατώ, θα συνεχίσω να πηγαίνω στις κορυφές του κόσμου.  Ο στόχος μου είναι να γνωρίσω τον κόσμο μέσα από την ορειβασία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.