Η Θρακη τα χρονια πριν απο την αλωση της Κωνσταντινουπολης μεσα απο τα ματια του Ciriaco d’Ancona

Αφιερωμένη στις περιηγήσεις του Ciriaco d’Ancona η τρίτη ομιλία του επιμορφωτικού κύκλου ομιλιών για τη Ρωμαϊκή Θράκη

Μια μοναδική ματιά στην Θράκη στα χρόνια λίγο πριν την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν όσοι βρέθηκαν στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής το απόγευμα της Δευτέρας 21 Μαρτίου για να παρακολουθήσουν την ομιλία της Επίκουρης Καθηγήτριας Λατινικής Φιλολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ κ. Άννας Μαστρογιάννη με θέμα «Οι περιηγήσεις του Ciriaco d’Ancona στη Θράκη», στα πλαίσια του Επιμορφωτικού Κύκλου Ομιλιών για τη Ρωμαϊκή Θράκη που διοργανώνεται από το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, την Εφορία Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. 

Ποιος ήταν ο Ciriaco d’Ancona

Ο Ciriaco d’Ancona ή Κυριακός Αγκωνίτης ήταν έμπορος, περιηγητής και ένας από τους γνωστότερους ουμανιστές της Αναγέννησης, με αρκετούς επιστημονικούς κλάδους, όπως η αρχαιολογία, η επιγραφική και η ιστορία να έχουν αντλήσει σημαντικές πληροφορίες από τα σκίτσα, τις σημειώσεις του, τα λεγόμενα commentarii, αλλά και από τις επιστολές του, ενώ θεωρείται από αρκετούς ως ο πρόδρομος της αρχαιολογικής έρευνας.
 
Όπως σημείωσε η κ. Μαστρογιάννη, ο Αγκωνίτης ταξίδεψε στις θρακικές ακτές και τα νησιά, την Αδριανούπολη και τη Δυτική πλευρά της Θράκης. Τα θρακικά ταξίδια του Κυριακού έγιναν για εμπορικούς αλλά και για πολιτικούς λόγους, μιας και θεωρείται ότι δρούσε ως μυστικός πράκτορας του Πάπα, ενώ ήταν ένθερμος υποστηρικτής της ένωσης των δύο εκκλησιών, και την αναχαίτιση της οθωμανικής προέλασης στην Ευρώπη. 

Το έργο και η συμβολή του Ciriaco d’Ancona

Το μεγαλύτερο μέρος των ταξιδιών του αναλώθηκε σε αρχαιολογικές αναζητήσεις, με την αντιγραφή και συλλογή νομισμάτων, επιγραφών, αρκετές από τις οποίες σώζονται σήμερα χάρις σ’ αυτόν, αλλά και άλλων λειψάνων του αρχαιοελληνικού παρελθόντος.
 
Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις, αποτυπώνει σημαντικά μνημεία, σε ένα στάδιο της εξέλιξής τους, το οποίο διαφορετικά δεν θα μας ήταν γνωστό από άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την απεικόνιση του ναού της Αγίας Σοφίας. Τα ταξίδια του αναδεικνύουν επίσης την άνεση με την οποία κινούνταν στους πολιτικούς και στρατιωτικούς κύκλους της Δύσης αλλά και της Ανατολής, συναντώντας τον Σουλτάνο Μουράτ Β΄, επισκεπτόμενος την Κωνσταντινούπολη αλλά και έχοντας επαφές με Δυτικούς. Κυρίως όμως, τα ταξίδια αυτά είναι κυριολεκτικά πλημμυρισμένα από την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα και τους θεούς της, στους οποίους μάλιστα και προσεύχεται. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.