Η Θρακη προσεγγιζει οικονομικα την Τουρκια

Τελικά αποδεικνύεται ότι η επιχειρηματική συνεργασία αποτελεί την ασφαλέστερη οδό για την άρση των προκαταλήψεων που επί χρόνια σκίαζαν τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Δράση του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου, που επί δύο χρόνια διευρύνει τις προοπτικές για την ανακάλυψη των κλειστών μέχρι πριν από λίγα χρόνια αγορών των δύο χωρών, επεκτείνεται πια σήμερα σε μεγάλες συνεργασίες και ήταν αναπόφευκτο να φθάσει και στη Θράκη.

Η Θράκη λόγω της γεωγραφικής της γειτνίασης με την Τουρκία, εκ των πραγμάτων προσφέρει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στους επιχειρηματίες που θα θέλουν να επενδύσουν στη γειτονική χώρα.

Η εύρωστη ελληνική οικονομία, συνιστά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τους έλληνες επιχειρηματίες που φιλοδοξούν να αναπτύξουν την δράση τους στις βαλκανικές χώρες.

Ωστόσο τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στις ΗΠΑ, στάθηκαν εμπόδιο για την πραγματοποίηση της φιλόδοξης διημερίδας που θα λάβαινε χώρα το Σαββατοκύριακο στην Αλεξανδρούπολη με διοργανωτή το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο με σκοπό την προώθηση της Ελληνοτουρκικής συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματιών στη Θράκη. Πάντως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί νέα ημερομηνία πραγματοποίησής του, η οποία θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν μετά το χτύπημα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Χάρη Καλούδη «η περιοχή της Θράκης αποτελεί ένα πόλο έλξης τα τελευταία χρόνια των επιχειρήσεων διεθνώς, και όχι μόνο των βαλκανικών», αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες και τα στοιχεία που υπάρχουν, το ενδιαφέρον είναι πολύπλευρο και εκδηλώνεται από επιχειρήσεις και επιχειρηματίες τόσο από τις χώρες της Ε.Ε. όσο και της Αμερικής.

Το συνέδριο, όπως τονίζουν επιχειρηματικοί κύκλοι της Θράκης, ήταν μία ανάγκη που επιβλήθηκε γενικότερα από τους συμμετέχοντες επιχειρηματίες, κυρίως όμως από την τουρκική πλευρά και οι λόγοι που οδήγησαν στην ακύρωση ήταν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, που υπολογίζεται σε περισσότερους από 40 Τούρκοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των πετροχημικών δηλαδή πετρέλαια, παράγωγα, προϊόντα διύλισης κλπ ήταν αυτοί οι οποίοι ακύρωσαν τις συμμετοχές τους εξαιτίας της αναστάτωσης που υπήρξε στην τιμή του πετρελαίου.

Από το σύνολο των 170 τούρκων επιχειρηματιών το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν επιχειρήσεις και εκπρόσωποι επιχειρήσεων από το χώρο των πετρελαιοειδών ευρύτερα. Οι υπόλοιποι ήταν από βαριά βιομηχανία, κυρίως μεταλλικών ελασμάτων χάλυβος, και υπήρχε μία αντιπροσωπεία περί τους 30 επιχειρηματίες που προερχόντουσαν από την μεταποίηση, ενώ υπήρχε και ένας ικανοποιητικός αριθμός 15-20 επιχειρηματιών που εκπροσωπούσαν πολυεθνικές, ευρωπαϊκές εταιρείες οι οποίες θα έρχονταν μόνο το Σάββατο για να παρακολουθήσουν τις εργασίες. Και βεβαίως και εκπρόσωποι μεγάλων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπως από την Morgan Stanley από την Κωνσταντινούπολη. «Η Θράκη συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον επιχειρηματιών, αποτελεί νησίδα σταθερότητας και ασφάλειας σε όλους τους τομείς, οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς, για όλα τα Βαλκάνια και για αυτό αποτελεί πόλο έλξης», τονίζει ο κύριος Καλούδης.

Και βεβαία, τεράστιο ενδιαφέρον προκαλούν τα μεγάλα έργα που εκτελούνται και ειδικότερα μείζον είναι το ενδιαφέρον για τους αγωγούς οι οποίοι θα περάσουν από την περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ευρώπης και της Τουρκίας, το διμερές εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το 2000, παρουσίασε σημαντικότατη αύξηση και διαμορφώθηκε στο 1 δις δολάρια, την στιγμή που το συνολικό εμπορικό μας ισοζύγιο ήταν μόλις 400 δις το 1999. Υπήρξαν βέβαια οι επιπτώσεις από τα γνωστά πολιτικά γεγονότα, όπως η υπόθεση Οτσαλάν, η οικονομική κρίση που δημιουργήθηκε στην Τουρκία. Πάντως η συναλλαγματική κρίση στην Τουρκία, ανοίγει κάποιες προοπτικές, αλλά βέβαια δημιουργεί και κάποιους προβληματισμούς δεδομένου ότι η κακή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η Τουρκία δημιουργεί κάποια προβλήματα κυρίως στις ελληνικές εξαγωγές αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Συγχρόνως όμως η Τουρκία είναι πιο φθηνή αγορά γιατί το κόστος εγκατάστασης το οποίο είναι πολύ σημαντικό έχει μειωθεί με τις συνθήκες πριν από την κατάσταση στις ΗΠΑ και έχει διαμορφωθεί κατά 40% χαμηλότερα.

Η πιθανή αναβολή της εκταμίευσης της τέταρτης δόσης του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποτελεί μια νέα εξέλιξη την οποία οι Τούρκοι επιχειρηματίες, αλλά και οι οργανώσεις και οι φορείς θεώρησαν πάρα πολύ σημαντική και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, λόγω του ότι οι επιχειρηματίες δεν ήξεραν πιο θα είναι το αύριο.

Και αυτός ήταν ο λόγος, όπως λέει ο εκπρόσωπος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου, «που οι Τούρκοι ζήτησαν πολύ ευγενικά την αναβολή της διημερίδας, προκειμένου να διαμορφωθούν οι ισορροπίες».

Όσον αφορά το ρόλο που έπαιξε η δημιουργία του ελληνοτουρκικού επιμελητηρίου στο άνοιγμα της αγοράς της Τουρκίας, και στη διείσδυση ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και την έγερση του τουρκικού ενδιαφέροντος να αξιοποιηθούν οι αγορές προς όφελος και των δύο κρατών ο κ. Καλούδης τόνισε: «Το Επιμελητήριο δημιουργήθηκε ακριβώς για αυτό το λόγο, και καλύπτει κάτω από την ομπρέλα του το Συμβούλιο ελληνοτουρκικής επιχειρηματικής συνεργασίας, το αντίστοιχο που υπάρχει και στην Τουρκία.

Και τα δύο συμβούλια συνεργάστηκαν, συνεργάζονται και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται δραστήρια προκειμένου να προωθήσουν διμερείς εμπορικές σχέσεις. Η συμβολή τους στην εκτόνωση, εξισορρόπηση και στη διαρκή ύπαρξη διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών ακόμη και σε περιόδους πολιτικής έντασης είναι γνωστή και αναγνωρισμένη.

Συνεπώς, οι επιχειρηματίες και των δύο κρατών προσφεύγουν και αναζητούν υπηρεσίες και των δύο συμβουλίων προκειμένου να λάβουν κάποια στοιχεία. Υπάρχει τεχνογνωσία τόσο από το διοικητικό συμβούλιο, όσο και από το προσωπικό που εργάζεται και είναι λογικό ένα πολύ μεγάλο μέρος των εργασιών που έχουν γίνει να έχουν περάσει και από τα δύο συμβούλια και από τα δύο επιμελητήρια.

Βεβαίως δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε και να μην πούμε ότι η βελτίωση των οικονομικών σχέσεων και οι προοπτικές ανάπτυξης οικονομικών συνεργασιών δεν ήταν μία ισχυρή παράμετρος στην όλη αυτή προσπάθεια προσέγγισης, πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι η Τουρκία είναι μία χώρα η οποία παρόλο το γεγονός ότι δεν βρέθηκε ποτέ στην δεινή θέση στην οποία βρέθηκαν οι άλλες χώρες της Βαλκανικής με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, είναι ίσως από τις λίγες χώρες που πλήρωσε ακριβά τις οικονομικές και συναλλαγματικές κρίσεις οι οποίες παρουσιάστηκαν το 1998, όπως η παγκόσμια κατάρρευση των τίγρεων στην Άπω Ανατολή που έπληξε την τουρκική οικονομία, με αποκορύφωμα την τελευταία κρίση, που ήταν αποτέλεσμα των καταστροφικών σεισμών που έπληξε το 50% της βιομηχανικής παραγωγής και το 35% του συνολικά παραγομένου ακαθάριστου εθνικού προϊόντος»
.

Όπως λένε οι εκπρόσωποι του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου οι ενστάσεις που έχουν κάποιοι για την επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, οι οποίες απορρέουν από την τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα αυτές δεν μπορούν παρά να ιδωθούν υπό το πρίσμα της πάγιας θέσης των συμβουλίων αλλά και των επιμελητηρίων, που είναι να μην σχολιάζει και να μην τοποθετείται απέναντι σε θέματα πολιτικής εξουσίας, θεωρείται όμως ότι η πολιτική ασκείται από νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις των δύο χωρών οι οποίες φέρουν και την ευθύνη των πολιτικών πρωτοβουλιών.

«Εμείς σαν επιχειρηματικά συμβούλια δεν έχουμε κανένα λόγο, καμία δυνατότητα και ούτε επιθυμούμε να εμπλακούμε σε πολιτικές πρωτοβουλίες και φυσικά είναι αυτονόητο ότι οι επιχειρηματίες όπως οι Τούρκοι συνάδελφοι μας έτσι κι εμείς, ο καθένας έχει την εθνικότητά του, την πατρίδα του, γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες μας και κινούμεθα μέσα στις γραμμές και στα πλαίσια της νομιμότητας, όπως ορίζεται από την διεθνή νομιμότητα, από την χάρτα των Παρισίων και από τις καταστατικές διατάξεις των οργανισμών» τόνισε με έμφαση ο κύριος Καλούδης.

Τέλος ως προς τις προοπτικές δημιουργίας παραρτήματος του ελληνοτουρκικού επιμελητηρίου στη Θράκη, ο εκπρόσωπος τύπου και δημοσίων σχέσεων, ανέφερε ότι από όλα τα επιμελητήρια της χώρας μετέχουν στο ελληνοτουρκικό εμπορικό επιμελητήριο οι πρόεδροι και οι διοικήσεις των επιμελητηρίων που προωθούν και προχωρούν το πλαίσιο συνεργασίας και ανάπτυξης επιχειρηματικών σχέσεων σε διμερές επίπεδο.

«Ιδιαίτερα όμως στις παραμεθόριες περιοχές οι πρόεδροι και τα διοικητικά συμβούλια έχουν αναπτύξει μια αξιόλογη δράση η οποία χρονολογείται από ετών.

Μάλιστα πρέπει αντιπρόεδρος του ελληνοτουρκικού εμπορικού επιμελητηρίου είναι ο πρώην νομάρχης Λέσβου ο κ. Παναγιώτης Μαθιέλης. Είναι συμβολικός ο διορισμός και αποτελεί αναγνώριση των προσπαθειών που κατέβαλε πάνω στο θέμα αυτό»
.

Δάμων Δαμιανός- Άννα Πατρωνίδου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.