Η Θρακη εφαλτηριο Βαλκανικης συνεργασιας

Με την ομόφωνη εκλογή ως νέου Προέδρου της Βαλκανικής Επιτροπής του Γ.Γ. της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Μιχάλη Αγγελόπουλου, έληξε η 5η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Βαλκανικών Περιφερειών, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2004 στην Κομοτηνή, παρουσία Γενικών Γραμματέων και εκπροσώπων τους από τις Περιφέρειες της χώρας μας και εκπροσώπους των Βαλκανικών περιφερειών της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Τουρκίας, ΠΓΔΜ, Σερβίας – Μαυροβουνίου.

Ακόμη παρόντες ήταν ο Γενικός Διευθυντής της CPMR κ. Phillipe Cichowlaz και ο Επίτιμος Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Άρης Παπαδόπουλος.

Από ελληνικής πλευράς παρόντες ήταν οι γενικοί γραμματείς των περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Β. Αιγαίου, Ιονίων νήσων κ.κ. Γ. Τσιότρας, Α.Λεούδης, Σ. Τσίφτης και Σ. Βόσδου.


Χαιρετισμό απέστειλε ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσώνης ο οποίος εστίασε το ενδιαφέρον του στην πλούσια δεξαμενή που όπως είπε γεμίζει από νέες ιδέες, σκέψεις, στόχους και οράματα αλλά και ευκαιρίες με τις νέες χώρες που είτε είναι κοντά είτε μακροπρόθεσμα θα ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Μετά από τις τοποθετήσεις τις οποίες έκαναν οι παρευρισκόμενοι, ο νέος Πρόεδρος της Βαλκανικής Επιτροπής και Γ.Γ. της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος προχώρησε σε προγραμματικές δηλώσεις. Μεταξύ άλλων είπε:

«Σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξη που δείξατε στο πρόσωπό μου. Να είστε βέβαιοι ότι θα αναλάβω όλες τις πρωτοβουλίες εκείνες που απαιτούνται για να φανώ αντάξιος των προσδοκιών σας, αναδεικνύοντας και αναβαθμίζοντας με τη βοήθειά σας το ρόλο της Βαλκανικής Επιτροπής. Άλλωστε ήμουν πάντοτε ένθερμος οπαδός της Περιφερειακής Συνεργασίας, και μάλιστα όχι μόνο σε επίπεδο διοίκησης, αλλά και σε επίπεδο φορέων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, πρωτοβουλιών πολιτών κ.α.

Τα επόμενα τρία χρόνια μας επιφυλάσσουν μεγάλες προκλήσεις στο βαλκανικό και ευρύτερο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Η διαδικασία της Διεύρυνσης δεν ολοκληρώθηκε το 2004, αντίθετα τώρα ξεκινά για την περιοχή μας. Μετά τη Σλοβενία, ήδη το 2007 και η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα ενταχθούν στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρνοντας ακόμα πιο κοντά τα Βαλκάνια στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Όσο για την Τουρκία, είναι πολύ κοντά πλέον στο να πάρει την πολυπόθητη ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων αφού της αναγνωρίζεται μεγάλη πρόοδος σε όλα τα επίπεδα.

Την ίδια στιγμή η αίτηση της Κροατίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας εξετάζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται να ξεκινήσουν οι προενταξιακές διαδικασίες.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον θα πρέπει οι Περιφέρειες, αλλά και οι δήμοι και οι νομαρχίες, να οργανώσουμε τις κινήσεις και τις συνεργασίες μας για να επιτύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προωθήσουμε τη στενότερη επαφή μας, χρησιμοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μας δίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Άμεσος στόχος μας θα πρέπει να είναι η εκπόνηση και κατάθεση στο πρόγραμμα INTERREG / PHARE / CARDS προτάσεων που θα εστιάζουν στην ανταλλαγή καλών πρακτικών αλλά και ευρύτερα στην ενίσχυση των οικονομικών συναλλαγών των Περιφερειών μας. Μπορούμε πολλά να διδαχτούμε για τις δυνατότητες συνεργασίας γειτονικών περιφερειών από τα παραδείγματα άλλων περιοχών, όπως η Βαλτική ή η Σκανδιναβική Χερσόνησος. Και επιτρέψτε μου εδώ να παραθέσω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα από τις περιοχές αυτές, ενδεικτικά του τρόπου με τον οποίο εκείνοι αντιλαμβάνονται την περιφερειακή συνεργασία.

Στη Βόρεια Θάλασσα, έξι παράκτιες χώρες, η Γερμανία, η Δανία, η Νορβηγία, οι Κάτω Χώρες, η Βρετανία και η Σουηδία, προχώρησαν σε μία ευρεία συνεργασία στην οποία συμμετείχαν όχι μόνο κρατικοί φορείς, αλλά και πολυάριθμες οργανώσεις πολιτών, περιφερειακές αρχές και γραφεία τουρισμού, για τη διαμόρφωση ενός συνεχούς ποδηλατοδρόμου κατά μήκος της ακτής με συνδέσεις με φεριμπότ και ενθάρρυναν με τον τρόπο αυτό τον ποδηλατικό τουρισμό, που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια σημαντική άνοδο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το διακρατικό έργο δημιουργίας ποδηλατοδρόμου, που ξεκίνησε το 1998, περιελάμβανε τη μεταφορά με φεριμπότ, ούτως ώστε να αποτελεί μία συνεχή διαδρομή γύρω από τη Βόρεια Θάλασσα. Μεταξύ των προβλεπόμενων πλεονεκτημάτων συγκαταλέγονται η δημιουργία και διατήρηση θέσεων απασχόλησης σε μόνιμες τουριστικές δραστηριότητες μικρής κλίμακας, η προώθηση άλλων δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του πολιτιστικού τουρισμού και η ευαισθητοποίηση όσον αφορά τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά των προς επίσκεψη περιοχών.

Στην Κεντρική Βαλτική Θάλασσα, δέκα περιφέρειες πέντε χωρών, που την περιβάλλουν, οι περιφέρειες Στοκχόλμης-Malar στη Σουηδία, Hame και τα νησιά Aland – η νοτιοδυτική Φινλανδία και το Ελσίνκι – η πόλη της Αγίας Πετρούπολης και η περιφέρεια του Λένινγκραντ στη Ρωσία – η πόλη Τάλιν και η περιφέρεια Harju στην Εσθονία και τέλος η περιφέρεια Ρίγα στη Λετονία, συνεργάστηκαν σε ένα διακρατικό έργο με τίτλο: «Παλέτα της Βαλτικής», που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1999 με την ενίσχυση του INTERREG στα δύο κράτη μέλη, του PHARE στις δύο υποψήφιες προς ένταξη χώρες και του TACIS στη Ρωσία, το οποίο αποσκοπούσε να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα των περιφερειών αυτών σε μια κοινή προοπτική, ένα κοινό όραμα, μια κοινή στρατηγική και ένα κοινό σχέδιο δράσης. Στελεχωμένο με μια γραμματεία που έχει γραφεία στις πέντε πρωτεύουσες και μια ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων, το έργο υλοποιήθηκε μέσω οκτώ ομάδων δράσης στους τομείς: συνεργασία και ανταγωνισμός, πολυκεντρική ανάπτυξη, αειφόρος ανάπτυξη, «διάδρομοι» ανάπτυξης, θαλάσσιες σχέσεις και λιμάνια, δίκτυα τηλεματικής, αειφόρος ανάπτυξη στα αρχιπελάγη και τα νησιά, βιώσιμος τουρισμός. Μάλιστα το επιτυχημένο αυτό σχέδιο συνεχίστηκε με την “Baltic Palette II” που δίνει έμφαση σε τέσσερις νέες αναγκαιότητες: στην προσπάθεια σε θέματα εμπορίας, για την προώθηση της εικόνας της περιφέρειας «Βαλτική παλέτα» προκειμένου να γίνει ένα σύμβολο συνεργασίας χωρίς σύνορα, στον προσανατολισμό των επενδύσεων σε υποδομές για έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τη στήριξη διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, στη δημιουργία νέων δικτύων συνεργασίας στον τουριστικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό τομέα και, τέλος, στην καθιέρωση κοινών προγραμμάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και ανταλλαγής εμπειριών.

Τα παραπάνω παραδείγματα έρχονται απλά να επιβεβαιώσουν ότι ο τουρισμός, μαζί με το εμπόριο –αλλά και μία σειρά άλλων τομέων, όπως η ενέργεια, η εκπαίδευση κ.α.- αποτελούν προνομιακό χώρο για την ανάπτυξη διαπεριφερειακών συνεργασιών.

Μετά μάλιστα την αποδοχή της πρότασης του κ. Philippe Cichowlaz, του εκτελεστικού γραμματέα της CPMR για την συνένωση της Βαλκανικής Επιτροπής και της Επιτροπής της Μαύρης Θάλασσας έχουμε τη δυνατότητα να «εκμεταλλευτούμε» μία εξαιρετικά διευρυμένη ενδοχώρα που ανέκαθεν συνδέονταν με δεσμούς εμπορικούς και πολιτιστικούς.

Τους δεσμούς αυτούς οφείλουμε να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε εντάσσοντας τους στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Παράλληλα η Βαλκανική Επιτροπή οφείλει να ενισχύσει την παρουσία της στη CPMR και μέσω αυτής στην Ευρωπαϊκή σκηνή. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενισχύσουμε την παρουσία μας σε όλα τα διεθνή φόρα αν θέλουμε να προωθήσουμε θέματα που αφορούν άμεσα την περιοχή μας και για τα οποία συνήθως παίρνονται αποφάσεις ερήμην μας. Το αποκαλούμενο lobby σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξακολουθεί δυστυχώς να αποτελεί μία από τις αδυναμίες των βαλκανικών περιφερειών παρά το γεγονός ότι φημιζόμαστε για τις διαπραγματευτικές μας ικανότητες.

Όπως θα έχετε ήδη αντιληφθεί ο στόχος μου είναι η τριετία αυτή να λειτουργήσει ως η τριετία της «ενηλικίωσης» της Βαλκανικής Επιτροπής και η ανάδειξή της σε πραγματικού συντονιστικού οργάνου των βαλκανικών περιφερειών.

Για το λόγο αυτό σημασία θα δοθεί καταρχήν στην τήρηση των προγραμματισμένων καταστατικών μας συναντήσεων. Την ίδια στιγμή προτείνω να συσταθούν τέσσερις Ομάδες Εργασίας με θέματα την Τουριστική Συνεργασία, τις Πολιτιστικές Ανταλλαγές, το Εμπόριο και τις Μεταφορές, οι οποίες τόσο μέσω διαδικτύου, όσο και μέσα από συνεδριάσεις που θα πραγματοποιούν, θα προετοιμάζουν προτάσεις προς την Ολομέλεια».

Στην Γενική Συνέλευση συμμετείχαν τα περισσότερα από τα μέλη της Βαλκανικής Επιτροπής, Πρόεδροι Νομ. Αυτοδιοικήσεων, Νομάρχες, Πρόεδροι ΤΕΔΚ, Δήμαρχοι από όλη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Ρεπορτάζ:

Δάμων Δαμιανός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.