Η θεληση των παιδιων, παραδειγμα για ολους

Veranda στην αλλαγή της πόλης μας προς το καλύτερο από 30 μαθητές Λυκείων της Κομοτηνής - Συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία τη λειτουργία του ο θερινός κινηματογράφος στην αυλή του κτιρίου του Europe Direct

Με όνειρα της έβδομης τέχνης ζωντανεύει κάθε Παρασκευή η αυλή του Europe Direct, μέσα από την πρωτοβουλία νέων μαθητών δύο Λυκείων της, που αποφάσισαν να κάνουν κάτι για να αλλάξουν την πόλη τους προς το καλύτερο. 

Το «μικρόβιο» της πρωτοβουλίας και της απόφασής να βάλουν σε εφαρμογή τις ιδέες τους για την πόλη μπήκε σε 30 μαθητές από το 1ο και το 3ο Λύκειο Κομοτηνής από τη συμμετοχή τους στην ομάδα Λόγου Αντίλογου που είχε διαμορφωθεί στα δύο σχολεία και η οποία κατέληξε σε μια προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου.
 
Σε αυτήν διαμόρφωσαν προτάσεις για τη βελτίωση και αναβάθμιση του κτιρίου της παλιάς Βιβλιοθήκης, όπου στεγάζεται το Europe Direct Κομοτηνής και συγκεκριμένα του υπογείου και της αυλής του, που συνοψίζονται στη διαμόρφωση του χώρου του υπογείου σε χώρο διασκέδασης νέων και της αυλής για τη δημιουργία ενός θερινού κινηματογράφου, τον οποίο ονόμασαν Veranda.
 
Τελικός στόχος τους είναι να τραβήξουν όσο το δυνατόν περισσότερους νέους της πόλης σε αυτόν τον χώρο, σε συνδυασμό με τον χώρο του υπογείου του κτιρίου, ο οποίος παρόλο που είναι σχετικά μικρός θεωρούν πως θα μπορεί να αποτελέσει χώρο διοργάνωσης διαφόρων δράσεων, όπως τουρνουά παιχνιδιών.

 

Παραστάσεις κάθε Παρασκευή 

Ο θερινός κινηματογράφος έχει ήδη φιλοξενήσει δύο προβολές, και θα συνεχίσει όσο συνεργάζεται ο καιρός, κάθε Παρασκευή στις 9 το βράδυ, σημείωσε ένας εκ των μαθητών, ο Νίκος Καλλιγάς, ο οποίος υπογράμμισε ότι τον έχουν αγκαλιάσει ήδη οι συμπολίτες μας.
 
Οι ίδιοι απευθύνονται κυρίως σε νέους, όμως είναι ανοιχτοί σε κάθε ηλικία, και αυτό που θεωρεί πως ξεχωρίζει τον δικό τους κινηματογράφο από τους προηγούμενους, είναι ότι αποτελεί δημιούργημα από τους νέους, που μόνοι τους συνέλαβαν την ιδέα, τον οργάνωσαν και τον λειτουργούν.
 
Βέβαια για την λειτουργία του ήταν πολύτιμη η βοήθεια, πέραν της ομάδας, και των εθελοντών από τη Λετονία, τη Μολδαβία και την Τουρκία που βρίσκονται αυτή την εποχή μέσω του Europe Direct στην πόλη μας, σημείωσε η Λυγερία Σελεκίδου, η οποία εξήγησε πως η επιλογή της ταινίας που θα προβληθεί γίνεται ομαδικά, με έμφαση στο κοινωνικό περιεχόμενο αλλά και με αφιερώματα σε συγκεκριμένα θέματα.

 

Αποδοχή από την κοινωνία της Κομοτηνής 

Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε στο πλαίσιο του προγράμματος «YouThink – City Links, Οι Νέοι Μιλάνε – Η Πόλη Ακούει» σε συνεργασία με την οργάνωση νέων System&G και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, σημείωσε η Μαρίνα Δημητριάδου, μέσω των οποίων εξοικειώθηκαν με την ιδέα ότι οι νέοι στην πόλη μας πρέπει να γίνονται πιο ενεργοί και να συμμετέχουν στα κοινά.
 
Μετά την συγκέντρωση Δομημένου Λόγου Αντιλόγου και την προσομοίωση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατέληξαν στον χώρο, τον οποίο διαμόρφωσαν κατάλληλα, και αφού διαμόρφωσαν ένα προϋπολογισμό και το τι θα χρειαστούν -σε συνεργασία με την ομάδα του Europe Direct που τους εξασφάλισε τον εξοπλισμό και τις καρέκλες- έβαλαν μπροστά το κέφι και τη θετική τους ενέργεια στην τελική διαμόρφωση του χώρου, κάτι που έχουν δει πως ο κόσμος εκτίμησε και αποδέχτηκε.
 
Μέχρι τώρα έχουν προβληθεί δύο ταινίες, σημείωσε η Σοφία Αναστασιάδου, μια δοκιμαστική με την ταινία San Andreas και μία με την ταινία Yes Man, τις οποίες παρακολούθησαν κυρίως συμμετέχοντες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και εθελοντές, ενώ συνεχίζουν σήμερα με την προβολή της ταινίας Agora, ελπίζοντας στην προσέλκυση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου κοινού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.