Η τελεση Θειας Λειτουργιας και μνημοσυνων την Κυριακη στον Ιερο Ναο Ζωοδοχου Πηγης στα Νεκροταφεια

Διακόπτεται από την 1η Ιανουαρίου η τέλεση Θείας Λειτουργίας και μνημοσύνων στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στα νεκροταφεία την Κυριακή με απόφαση του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού, η οποία όμως τυγχάνει και τη σύμφωνη γνώμη των ιερέων της πόλης. Οι λόγοι που οδήγησαν τη Μητρόπολη στην απόφαση αυτή έχουν να κάνουν με τη μείωση του αριθμού των ιερέων αλλά και στη μείωση του αριθμού των μνημοσύνων στο ναό αυτό. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση θα συνεχισθεί η υπηρεσία των εφημέριων στο κοιμητήριο και η τέλεση Θείας Λειτουργίας το Σάββατο ενώ την Κυριακή από τις 11 το πρωί έως τις 1 το μεσημέρι θα μπορούν να εξυπηρετούνται οι χριστιανοί για την τέλεση τρισαγίων.

Στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

«Ως τυγχάνει γνωστόν εις τους ευσεβείς ορθοδόξους χριστιανούς, η Αγία ημών Εκκλησία έχει ορίσει το Σάββατον ημέραν εις της Άδου καθόδου του Κυρίου ημών Ιησού, Χριστού ως ημέραν αφιερωμένην εις τους κεκοιμημένους καθ’ ην δέον όπως τελούνται Θείαι Λειτουργίαι, μνημόσυνα και δεήσεις υπέρ αναπαύσεως των ψυχών αυτών. Ένεκα τούτου έκαστον Σάββατον τελείται εις τους Κοιμητηριακούς Ιερούς Ναούς Θεία Λειτουργία μνημόσυνα και δεήσεις υπέρ αναπαύσεως των ψυχών αυτών. Ένεκα τούτου έκαστον Σάββατον τελείται εις τους Κοιμητηριακούς Ιερούς Ναούς Θεία Λειτουργία προς εξυπηρέτησιν των συγγενών των κεκοιμημένων.

Παρά ταύτα εις την πόλιν της Κομοτηνής από πολλών ετών η Ιερά Μητροπόλις, διαθέτουσα τότε αρκετούς εφημερίους, επέτρεψε την τέλεσιν Θείας Λειτουργίας και μνημοσύνων εις τον Ιερόν Ναόν Ζωοδόχου Πηγής των Κοιμητηρίων και κατά τας Κυριακάς προς ικανοποίησιν σχετικού αιτήματος των χριστιανών.

Ήδη όμως ο αριθμός των εφημερίων της Ιεράς Μητροπόλεως έχει περιορισθεί αισθητώς, υπάρχουν πολυάριθμοι κεναί εφημεριακαί θέσεις με αποτέλεσμα να παραμένουν πολλάς Κυριακάς αλειτούργητοι και ακοινώνητοι οι χριστιανοί και μεγάλων ακόμη ενοριών της υπαίθρου, ενώ μετά βίας καλύπτονται οι ανάγκαι των ναών της πόλεως. Υπό τας συνθήκας αυτάς δεν είναι δυνατή η εξεύρεσις εφημερίου προς τέλεσιν Θείας Λειτουργίας εις το Κοιμητήριον. Επί πλέον παρατηρείται ότι έχει μειωθεί πολύ εσχάτως ο αριθμός των τελουμένων μνημοσύνων εις τον Κοιμητηριακόν Ναόν. Ένεκα τούτου, και μετ’ επισταμένην μελέτην του ζητήματος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Δαμασκηνός έχων και την σύμφωνον γνώμην των Εφημερίων της πόλεως ήχθη εις την απόφασιν όπως από της πρώτης του Νέου Έτους 2009 διακοπεί η τέλεσις Θείας Λειτουργίας και Μνημοσύνων τας Κυριακάς εις τον Ιερόν Ναόν Ζωοδόχου Πηγής. Θα συνεχισθή η υπηρεσία των Εφημερίων των Κοιμητηρίων και η τέλεσις Θείων Λειτουργιών το Σάββατον και θα δύνανται οι Χριστιανοί να εξυπηρετούνται τας Κυριακάς διά τέλεσιν τρισαγίων από 11:00 π.μ. έως 13:00μ.μ.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης έχει την βεβαιότητα ότι οι ευσεβείς ορθόδοξοι χριστιανοί θα κατανοήσουν τον υφιστάμενον σοβαρόν λόγον διακοπής της κατά Κυριακήν Θείας Λειτουργάις εις τα Κοιμητήρια και θα αποδεχθούν ταύτην τελούντες τα μνημόσυνα των προσφιλών των προσώπων τας Κυριακάς εις τους Ιερούς Ενοριακούς Ναούς της πόλεως».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.