Η τεχνη του ψηφιδωτου: Η πρωτη ατομικη εκθεση της Ευης Κωνσταντινου

Μία εκ των πιο ενδιαφερουσών εικαστικών εκθέσεων των φετινών «Ελευθερίων»

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις που φιλοξενήθηκαν μέχρι στιγμής στα φετινά «Ελευθέρια» ήταν αυτή της Μαρωνίτισσας  καλλιτέχνη κ. Εύης Κωνσταντίνου.
 
Η έκθεση ψηφιδωτού με τίτλο «Η τέχνη του Ψηφιδωτού» έριξε αυλαία το μεσημέρι της Δευτέρας, στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης ν.Ροδόπης, μετά από τέσσερις μέρες λειτουργίας της, κατά τις οποίες αποτέλεσε τόπο συνάντησης πολλών φιλότεχνων και όχι μόνο συμπολιτών μας.
 

Γεγονός διόλου τυχαίο,  μιας και πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της κ. Κωνσταντίνου ένα μικρό δείγμα της δουλειάς της οποίας έχουμε δει στο παρελθόν σε συλλογικές εκθέσεις και αποτέλεσμα και το έναυσμα για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΚΕΠΠΑΚ να της απευθύνουν πρόσκληση για την έκθεση αυτή.
 
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, 4 Μαΐου παρουσία αρκετών συγγενών, φίλων αλλά και θαυμαστών των έργων της κ. Κωνσταντίνου, της Προέδρου της ΔΚΕΠΠΑΚ Νατάσας Λιβεριάδου, καθώς και της γενικής γραμματέα της Πολιτιστικής Κίνησης ν.Ροδόπης κ. Δώρα Κάσσα – Παπαδοπούλου. 

Δώρα Κάσσα – Παπαδοπούλου «Τα έργα της Εύης Κωνσταντίνου έχουν στοιχεία από την προσωπικότητά της: δύναμη, επιμονή, αισθητική και ευφυΐα» 

Τον λόγο έλαβε πρώτη η κ. Δώρα Κάσσα – Παπαδοπούλου η οποία ευχαρίστησε αρχικά την καλλιτέχνη που επέλεξε το Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης για τη φιλοξενία της έκθεσής της. «Η επιλογή αυτή δείχνει το δέσιμό της με τον Σύλλογο και τα μέλη του, εφόσον τόσο η ίδια όσο και ο Δημήτρης, ο σύζυγός της, είναι μέλη της Πολιτιστικής Κίνησης πάνω από 25 χρόνια» τόνισε η ίδια χαρακτηριστικά για να μιλήσει στη συνέχεια για το έργο της κ. Κωνσταντίνου.
 

«Τα ψηφιδωτά της Εύης Κωνσταντίνου εντάσσονται σ’ ένα ρεύμα καλλιτεχνικό που ονομάζεται arte povera (τέχνη φτωχική). Η Εύη Κωνσταντίνου δανείζεται από το ρεύμα αυτό την απλότητα των υλικών της. Μικροί βράχοι, πέτρες, άμμος, ξύλα, μέταλλα, όστρακα κεραμικά και όστρακα θαλάσσης σε μια αρμονία χρωμάτων μας δίνουν συνθέσεις που αποπνέουν χαρά, αισιοδοξία και πίστη στην αξία της απλής ζωής, όταν κρύβει μέσα της τη δημιουργία» τόνισε χαρακτηριστικά για να επισημάνει πως η ενασχόλησή της αυτή αποτελεί «παράδοση» που της παρέδωσαν οι γονείς της και συγκεκριμένα ο πατέρας της.
 

«Τα έργα της έχουν στοιχεία από την προσωπικότητά της: δύναμη, επιμονή, αισθητική και ευφυία» συνέχισε για να υπογραμμίσει πως «χρειάζεται δύναμη για να συλλέξει και να τιθασεύσει κανείς αυτά τα σκληρά, ακατέργαστα υλικά, προκειμένου να τα μετατρέψει σε υπάκουες ψηφίδες, επιμονή για να γνωρίσει τη συμπεριφορά τους, για να τα ταξινομήσει και για να τα αξιολογήσει καλλιτεχνικά, υψηλή αισθητική για να σχεδιάσει τις φόρμες των ψηφιδωτών και να επιτύχει την τελειότητα των σχημάτων και την αρμονία των χρωμάτων, αλλά και ευφυΐα για να δώσει ο δημιουργός στα έργα του ευφρόσυνη διάθεση, που δηλώνει κατάφαση στη ζωή και αισιοδοξία». Χαρακτηριστικά που σύμφωνα με την ίδια η κ. Κωνσταντίνου διαθέτει σε υπερθετικό βαθμό, «εξ ου και καταφέρνει μέσα από τα ψηφιδωτά της να τα μεταγγίζει και σε εμάς, τους κοινωνούς του έργου της και της χαρά της». 

Νατάσα Λιβεριάδου «Τα νέα ταλέντα που αναδεικνύονται αποτελούν τον πλούτο αυτής της πόλης» 

Η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ με την σειρά της ευχαρίστησε την κ. Εύη Κωνσταντίνου για την αποδοχή της πρότασης του διοικητικού συμβουλίου της ΔΚΕΠΠΑΚ, τονίζοντας πως αυτή ως «ταλαντούχα και αξιόλογη καλλιτέχνης, θα κοσμήσει το πρόγραμμα των φετινών Ελευθερίων».
 
«Πρόκειται για κάτι διαφορετικό από αυτά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, που αποδεικνύει στην πράξη ότι βγαίνουν προς τα έξω καινούργια ταλέντα, που αποτελούν τον πλούτο αυτής της πόλης» συνέχισε η ίδια ευχόμενη η έκθεση αυτή να έχει συνέχεια.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.