Η συζητηση για τον προυπολογισμο αναψε φωτιες…

Η ομιλία της βουλευτού Χρύσας Μανωλιάς κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2007 προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών της Ν.Δ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και Ιλχάν Αχμέτ οι οποίοι με επιστολή τους προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καταγγέλουν την κ. Μανωλιά για ανακρίβειες. Από την πλευρά της η κ. Μανωλιά με βάση όσα της καταγγέλλουν ανταπαντά στους δύο βουλευτές. Προς ενημέρωση των αναγνωστών μας ο ΠτΘ φιλοξενεί σήμερα: 1) Την ομιλία της κ. Μανωλιά στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, 2)Την απάντηση των δύο βουλευτών και 3) Την ανταπάντηση της κ. Μανωλιά….

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2007:

Αναξιόπιστος, κοινωνικά άδικος και αντιαναπτυξιακός

«Κύριοι της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας

Οφείλω να σας μεταφέρω το ερώτημα που διατυπώνουν πάρα πολλοί συμπολίτες μου. Ρωτάνε: «Πόσο αφελείς μας θεωρείτε άραγε, κύριοι της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, για να μας σερβίρετε μ’ αυτόν τον Προϋπολογισμό του 2007 μία εικόνα ευημερίας, και να θέλετε να μας πείσετε γι’ αυτήν, όταν είναι τόσο διαφορετική η πραγματικότητα που βιώνουμε; Είναι σαν να μας λέτε: «Μην πιστεύετε ό,τι βλέπετε, ό,τι σας λέει η τσέπη σας, ό,τι βιώνετε, αλλά ό,τι σας λέμε εμείς. Που μάλιστα σας το πλασάρουμε και με μία ολοσέλιδη διαφήμιση για να το καταπιείτε πιο εύκολα».

Είναι ανάλγητη η οικονομική σας πολιτική, κύριοι της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ρίχνετε τα βάρη στις πλάτες των πολλών – των μισθωτών, των συνταξιούχων, των αγροτών, των μικρομεσαίων-, με ωφελημένους μόνο τους λίγους και τους οικονομικά ισχυρούς.

• Τα πραγματικά εισοδήματα μειώνονται.

Οι όποιες ονομαστικές αυξήσεις, ακυρώνονται ή μετατρέπονται σε επιβαρύνσεις με την αύξηση του Φ.Π.Α. (κι ας είχατε υποσχεθεί ότι θα τον μειώσετε στο 8% για τους αγρότες) με την αύξηση των έμμεσων φόρων (αυξήσεις στα καύσιμα, στα φάρμακα, στα τσιγάρα, στα ποτά, στην κινητή τηλεφωνία: ανοίγετε δυστυχώς ακόμη περισσότερο την ψαλίδα ανάμεσα σε άμεσους και έμμεσους φόρους), με την απόφασή σας να μην τιμαριθμοποιήσετε τη φορολογική κλίμακα, με την απόφασή σας να καταργήσετε την έκπτωση των οικογενειακών δαπανών, αλλά και με την έξαρση της ακρίβειας (ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις, κερδοσκοπία, που δεν μπορείτε να πατάξετε).

• Οι έντονες βιοτικές ανάγκες αναγκάζουν πολλούς συμπολίτες μας να καταφεύγουν σε αλλεπάλληλους δανεισμούς, δημιουργώντας υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Και δεν κάνετε τίποτα για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση.

• Το ίδιο πλήττονται και οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, με την αύξηση του μοναδικού συντελεστή κέρδους και του συντελεστή προκαταβολής φόρου που επιβάλατε, τις φοροεισπρακτικές επιδρομές για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Αποτέλεσμα; Πλημμύρισε η αγορά από ακάλυπτες επιταγές! Δεν το ξέρετε;

• Οι αγρότες μας πάλι βλέπουν τις τιμές όλων των αγροτικών τους προϊόντων, τα τρία χρόνια διακυβέρνησής σας, να κατρακυλούν συνεχώς, την ίδια ώρα που το κόστος παραγωγής έχει συνεχώς ανοδική πορεία (παρά τις μεγαλόστομες περί του αντιθέτου προεκλογικές υποσχέσεις).


Βλέπουν με απόγνωση να ανοίγει η ψαλίδα ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και στην τιμή καταναλωτή. Αποτέλεσμα; Χαμένος ο αγρότης, χαμένος και ο καταναλωτής. Κερδισμένοι οι αετονύχηδες και οι κερδοσκόποι.

• Όσο για τους καπνοπαραγωγούς μας; Από μία μεγάλη μερίδα απ’ αυτούς (σε περιοχές όπου ο καπνός είναι μονοκαλλιέργεια, δηλαδή το μόνο τους έσοδο), ζητάτε να ζήσουν τις οικογένειές τους για τρίτη χρονιά πουλώντας 35 μόνο λεπτά, το κιλό τον καπνό, δηλαδή 100 δραχμές, και με τα 2,5 ευρώ περίπου επιδότηση. Δηλαδή με 2.000 ή 3.000 συνολικά ευρώ το χρόνο (ανάλογα με το πόσα κιλά παραδίδουν, 700- 1.000 κιλά). Και αυτό, γιατί ανέχεστε και δεν κάνετε τίποτα ώστε να αποτρέψετε την εκμετάλλευσή τους από τους καπνέμπορους. Κι όμως πριν από έξι ή οκτώ χρόνια δεν υπήρχε ούτε ένας καπνοπαραγωγός που να πουλάει τον καπνό του κάτω από 1.100 δραχμές το κιλό!

Και λένε πάρα πολλοί απ’ αυτούς: Να αφήσουμε τον καπνό. Και να κάνουμε τι; Να κατεβούμε στην πόλη; Μα εκεί έχουν κλείσει σε ενάμισι χρόνο επτά εργοστάσια και δεν άνοιξε κανένα, κι ούτε μεσοπρόθεσμα προβλέπεται κάτι τέτοιο.

Και η μία και μοναδική νέα επένδυση που εντάχθηκε στο νέο αναπτυξιακό νόμο στο νομό μου –ακούστε- δεν προβλέπεται (ούτε δεσμεύεται από το νόμο σας, αφού έχετε αποσυνδέσει την επιδότηση από τις θέσεις εργασίας) να πάρει ούτε έναν εργαζόμενο.

Από πού άραγε να περιμένουμε τις υπεσχημένες προεκλογικές θέσεις εργασίας, από πού να ελπίσουμε αναπτυξιακή προοπτική;

Και επειδή η αλήθεια αναδεικνύεται αναμφισβήτητη όταν έχει ονοματεπώνυμο, θα κάνω κάποιες συγκεκριμένες αναφορές, αγαπητοί συνάδελφοι.

• Ο κάθετος άξονας, που θα έδινε αναπτυξιακή ανάσα στην περιοχή μας, κάνοντας πράξη τη σύνδεση με τη Βουλγαρία έχει μετατραπεί σε άξονα-φάντασμα.

• Η δημιουργία του δεύτερου εργοστασίου της Δ.Ε.Η. (ως επέκταση και ολοκλήρωση της λειτουργίας του πρώτου, με έτοιμες υποδομές) από προτεραιότητα που ήταν επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει πάει από σας πια στις καλένδες.

• Θα συνεχίσουμε να περνάμε για άλλα πέντε χρόνια την προβληματικότατη είσοδο της πόλης μας, καθώς η βελτίωση της Εθνικής Οδού Νο 2 – Έξοδος Κομοτηνής, συμπεριλαμβάνεται στα απενταγμένα από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης έργα και στα ενταγμένα στο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

• Όπως πρέπει να ξεχάσουμε για μια δεκαετία τη βελτίωση των συνθηκών στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, αφού απεντάξατε από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης τον εκσυγχρονισμό του, σκοτώνοντας μ’ αυτήν την επιλογή σας τις ελπίδες των συμπολιτών μου για άμεσα βελτιωμένες υπηρεσίες υγείας στο νοσοκομείο μας.


Και για να «χρυσώσετε το χάπι» λέτε στον κόσμο: «Δεν θα είναι προτιμότερο να έχετε ένα καινούργιο νοσοκομείο»; Και τι σας εμπόδιζε, κύριοι της Κυβέρνησης, να βελτιώσετε με τα δεσμευμένα χρήματα τις τεράστιες ανάγκες του νοσοκομείου μας, ανάγκες υγιεινής, ξενοδοχειακού εξοπλισμού; Και καλοδεχούμενο και το καινούργιο νοσοκομείο, που αν θα το δρομολογήσετε, θα είναι έτοιμο μετά από δέκα χρόνια.

Οι απεντάξεις όμως αυτές, που θέλετε και να τις χειροκροτήσουμε, είναι αποτέλεσμα της μη ικανότητάς σας να εξασφαλίσετε τις προϋποθέσεις υλοποίησής τους! Αυτή είναι η αλήθεια.

Και μια που τόση γαλαντομιά και απλοχεριά (στα λόγια) επιδεικνύετε για το νέο νοσοκομείο, δεν περίσσεψε ένα τόσο μικρό κομματάκι αυτής της γαλαντομιάς για να κάνετε τις προσλήψεις, που στοίχειωσαν τρία χρόνια πια, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, παρ’ όλες τις φωνές των φορέων και τις δικές μας ερωτήσεις στη Βουλή; Και με ανησυχία βλέπουμε το κονδύλι για προσλήψεις στο χώρο της Υγείας στο φετινό προϋπολογισμό να είναι το 1/3 του περσινού! Τι να σκεφτούμε;

• Το ίδιο στοίχειωσαν και οι προσλήψεις στην ΕΜΑΚ Κομοτηνής. Περιμένουμε εδώ και τρία χρόνια να γίνουν προσλήψεις για να ξεκινήσει η λειτουργία της, με όλες τις υποδομές και τον εξοπλισμό πανέτοιμα εδώ και τρία χρόνια, και με ενάμισι εκατομμύριο το μήνα ενοίκιο εδώ και τρία χρόνια! Και δεν λειτουργεί.

Μήπως κάτι λέγατε προεκλογικά για νοικοκύρεμα, ότι δεν θα ανεχθείτε σπατάλες… Ή τα ξεχάσατε; Φυσικά τα ξεχάσατε!

• Όπως ξεχάσατε και τη στεγαστική αποκατάσταση που υποσχεθήκατε στους παλιννοστούντες συμπολίτες μας που ζούσαν σε λυόμενα στο δήμο Σαπών του νομού μας. Αν κάνετε τον κόπο να έλθετε, θα τους βρείτε ακριβώς στα ίδια εκείνα λυόμενα, παρ’ όλο που δι’ όλων των τόνων δηλώνατε προεκλογικά ότι σε λίγο διάστημα θα τελειώσετε τη διαδικασία παραχώρησης οικοπέδων στις Σάπες, ώστε να φτιαχτούν τα σπίτια τους. Εδώ και ενάμισι χρόνο σας ενημερώνει συνεχώς ο δήμαρχος και όλοι μας ότι τα πάντα είναι έτοιμα για να κινήσετε τη διαδικασία, και σεις κωφεύετε.

Όπως κωφεύετε και μπροστά στην απόγνωση των παλιννοστούντων συμπολιτών μας που κινδυνεύουν να χάσουν από στιγμή σε στιγμή το σπίτι τους (που αγόρασαν ή έχτισαν), γιατί δεν μπορούν να αποπληρώσουν τον πρώην ιδιοκτήτη ή τον κατασκευαστή, σύμφωνα με τη συμβολαιακή υποχρέωση που έβαζε όριο αποπληρωμής έξι μήνες ή ένα χρόνο και πέρασαν δύο – δυόμισι χρόνια, χωρίς να τους έχετε ακόμα δώσει την Κρατική Αρωγή για να μπορέσουν να αποπληρώσουν. Και δεν «ιδρώνει το αυτί» κανενός αρμοδίου, παρά την επανειλημμένη ανάδειξη και εκ μέρους μας του προβλήματος (με ονοματεπώνυμο!).

Πικρές αλήθειες, έτσι δεν είναι; Αλλά αποτυπώνουν τις προτεραιότητες και τις επιλογές των Προϋπολογισμών σας.

• Επιλογή δεν είναι επίσης να έχετε μειωμένο για τρίτη χρονιά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθηλώνοντας τα δημόσια έργα και πλήττοντας και την ανάπτυξη της Περιφέρειας και τον κατασκευαστικό κλάδο. Και αυτό γιατί; Για να μπορείτε να εμφανίσετε μείωση των δημόσιων ελλειμμάτων! Αν αυτό δεν είναι επικίνδυνη και αντιαναπτυξιακή πολιτική τι είναι;

• Δεν μπορώ να μην επισημάνω επίσης τη μείωση των δαπανών για την Παιδεία. Είναι ο τελευταίος σας προϋπολογισμός. Πού είναι η υλοποίηση της υπόσχεσής σας για 5% για την Παιδεία; Προσπεράστηκε και αυτή. Γκρεμίζετε όμως το πετυχημένο πρόγραμμα Μελίνα. Υπολειτουργείτε τα ολοήμερα σχολεία. Ακόμα και τώρα λείπει πάνω από το 1/3 του εκπαιδευτικού προσωπικού από το Μουσικό μας Γυμνάσιο. Αυτή είναι, αλήθεια, η μεταρρύθμιση στην Παιδεία που ευαγγελίζεστε;


Κύριοι της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, δημιουργήσατε μεγάλες προσδοκίες προεκλογικά στον ελληνικό λαό. Με όχημα αυτές ήρθατε στην εξουσία. Δυστυχώς όλες οι προεκλογικές σας υποσχέσεις, η μία μετά την άλλη, διαψεύδονται ή με ευκολία μετατίθενται στο μέλλον. Αποδεικνύετε συνεχώς, συνεπείς στη ιδεολογία σας, ότι ταυτίζετε την πολιτική σας διαδρομή με τους λίγους και τους οικονομικά ισχυρούς, ως γνήσιοι εκφραστές των μεγάλων συμφερόντων.

Το ίδιο αντανακλά και αυτός ο Προϋπολογισμός σας. Ένας Προϋπολογισμός αναξιόπιστος, ανειλικρινής, άδικος, αντιαναπτυξιακός, αναποτελεσματικός. Ένας Προϋπολογισμός που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της μεγάλης πλειοψηφίας των συμπολιτών μας. Γι’ αυτό τον καταψηφίζουμε».

ΟΙ Ευριπίδης Στυλιανίδης και Ιλχάν Αχμέτ αναδεικνύουν την αλήθεια για τη Ροδόπη

Απάντηση στην παρέμβαση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Χρ. Μανωλιά στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2007 καταθέτουν οι δύο βουλευτές της Ν.Δ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και Ιλχάν Αχμέτ. Στην απάντηση τονίζονται τα εξής:

«Επειδή κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2007 ακούσθηκαν παραπλανητικά και ανακριβή στοιχεία από την συνάδελφο βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ κ. Χ. Μανωλιά προς αποκατάσταση της αλήθειας όσον αφορά το Νομό μας για τα συγκεκριμένα ζητήματα που έθιξε, ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας ότι :

1η Ανακρίβεια

Για τα καπνά:
Αν και οι τιμές δεν προσδιορίζονται από την κυβέρνηση αλλά από την ελεύθερη αγορά η αλήθεια είναι ότι δεν πουλήθηκαν όλα τα καπνά «35 μόνο λεπτά» όπως ισχυρίζεται η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αλλά από 35 λεπτά μέχρι 4,70 ευρώ δηλ. ο μέσος όρος ήταν 2 ευρώ και 70 λεπτά. Επίσης η ευρωπαϊκή επιδότηση μαζί με την μεταβλητή επιδότηση δεν ανέρχεται όπως ισχυρίζεται «στα 2,5 ευρώ» αλλά από 3,50 ευρώ έως 3,75 ευρώ ανάλογα με την εμπορική τιμή που επέτυχε κάθε παραγωγός. Παραβλέπει δε η συνάδελφος ότι πέρυσι η Κυβέρνηση στήριξε τον αγρότη της Ροδόπης με γενναίες αποζημιώσεις για την χαλαζόπτωση αλλά και για ασθένειες με συνολικά ποσά που ξεπέρασαν κατά πολύ τα 10 εκ. δίδοντας στον παραγωγό 5,5 ευρώ ανά κιλό και το ίδιο συμβαίνει και τώρα που ήδη καταβάλλονται αυτές τις μέρες ποσά που θα ενισχύσουν το αγροτικό εισόδημα αλλά και την τοπική αγορά με δεκάδες εκατομμύρια.

2η Ανακρίβεια

Για τις επενδύσεις:
Με το νέο αναπτυξιακό νόμο εντάχθηκαν 34 επενδυτικά σχέδια και όχι ¨μόνο ένα¨ όπως ισχυρίζεται η συνάδελφος, που αντιστοιχούν σε πάνω από 100 άμεσες θέσεις εργασίας. Ζωντανεύουμε το Βιομηχανικό Πάρκο Σαπών (νέα φαρμακοβιομηχανία). Επίσης εντάχθηκε στο άρθρο 44 και ξαναξεκινά τη λειτουργία της η Βιομηχανία Elina. Για πρώτη φορά στηρίχθηκε το εμπόριο και η νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα. Προωθήθηκαν θεσμικά νέα κίνητρα με το νέο νόμο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ακόμα δόθηκαν στον Ν. Ροδόπης πάνω από 100 θέσεις κοινωνικής εργασίας, ενισχύοντας τους μακροχρόνια ανέργους. Τέλος εγκρίθηκαν στο Νομό μας μερικές εκατοντάδες θέσεις Stage και 600 θέσεις επιδοτούμενης επαγγελματικής κατάρτισης για μειονοτικές γυναίκες.

3η Ανακρίβεια

Για τον κάθετο άξονα Κομοτηνή-Βουλγαρία:
Ο «δρόμος–φάντασμα» όπως τον αποκαλεί η συνάδελφος δημοπρατήθηκε προχθές απ’ την Εγνατία ΑΕ μετά από 50 χρόνια καθυστέρηση.

4η Ανακρίβεια

Για το δεύτερο εργοστάσιο της ΔΕΗ:
υλοποιείται ο αγωγός φυσικού αερίου Καρατσάμπει-Κομοτηνή που θα δημιουργήσει όχι μόνο θέσεις εργασίας, αλλά και χαμηλότερο κόστος στις οικιακές οικονομίες και στα λειτουργικά των βιομηχανιών προσελκύοντας και νέες επενδύσεις.

5η Ανακρίβεια

Για το νοσοκομείο:
Ο Υπουργός Υγείας εξήγγειλε 400 νέες κλίνες που ήδη δρομολογούνται

6η Ανακρίβεια

Για τους Παλιννοστούντες:
Ολοκληρώθηκαν τα παραχωρητήρια στη Ροδόπη μετά από πολλά χρόνια καθυστέρηση. Και από τα 165 εκ. ευρώ που οφείλονταν σε κρατικές αρωγές προς τους παλιννοστούντες Πόντιους την τελευταία δεκαετία δόθηκαν τα τελευταία 2,5 χρόνια 121 εκ. Παρατάθηκε η περίοδος επιδότησης των ενοικίων. Φτιάχτηκαν από το ΥΠΕΞ 75 διαμερίσματα στον ξενώνα Αγάπης της Κομοτηνής και ολοκληρώθηκαν όλα τα έργα υποδομής στους οικισμούς.

Είναι καλό όταν καταγγέλλουμε το παρόν να θυμόμαστε το παρελθόν μας και όταν αναφερόμαστε σε στοιχεία να ακριβολογούμε. Όλες μας οι προσπάθειες τα 2,5 τελευταία χρόνια φέρνουν αποτελέσματα. Αυτά που αναφέρουμε είναι ενδεικτικά, π.χ. 165 έργα έχουν ήδη ενταχθεί στα ΠΕΠ αξίας 156 εκ. ευρώ και αυτά είναι μόνο η αρχή. Η προσπάθειά μας για τη Ροδόπη τώρα μόλις ξεκίνησε και τα πρώτα αποτελέσματα της δουλειάς μας προοιωνίζουν ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο και τους συμπολίτες μας».

Απάντηση της βουλευτή Χρύσας Μανωλιά στη δήλωση των Ευριπίδη Στυλιανίδη – Ιλχάν Αχμέτ

Όταν οι αλήθειες πονάνε εμφανίζονται ως ανακρίβειες

Για τη δήλωση των συναδέλφων Ευριπίδη Στυλιανίδη και Ιλχάν Αχμέτ, με την οποία σχολιάζουν την ομιλία μου κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2007, έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Α) Για τα καπνά


Η αλήθεια είναι:

1.Με 35 λεπτά το κιλό πληρώθηκε «μια μεγάλη μερίδα καπνοπαραγωγών μας», όπως ΑΚΡΙΒΩΣ ήταν η διατύπωσή μου. Καλό θα ήταν να μην ακούν επιλεκτικά τα λεγόμενά μου οι αγαπητοί συνάδελφοι και να μη διασπείρουν σκόπιμα ψευδείς πληροφορίες.

2.Υπάρχουν, επίσης, όχι λίγοι καπνοπαραγωγοί μας που ΔΥΣΤΥΧΩΣ πληρώθηκαν και με 30 λεπτά και με 19 λεπτά το κιλό!

3.«Οι τιμές δεν προσδιορίζονται από την κυβέρνηση αλλά από την ελεύθερη αγορά» αναφέρεται στη δήλωση.

Απαντώ: Μια κυβέρνηση έχει χρέος απέναντι στους πολίτες να μην επιτρέπει η αγορά να είναι ασύδοτη, και οφείλει να δημιουργεί ασφαλιστικές δικλείδες και μηχανισμούς ώστε να αποφεύγεται η εκμετάλλευση των ασθενέστερων.

1) Ο μέσος όρος (2,70 € αναφέρεται στη δήλωση ως μέσος όρος για την τιμή καπνού) είναι θεωρητικό νούμερο, χρήσιμο ίσως για στατιστικές. Δεν ωφελεί σε τίποτα όμως την τσέπη και το στομάχι όσων πληρώθηκαν (και είναι πάρα πολλοί) με 19, 30, 35 λεπτά το κιλό, και δεν μειώνει καθόλου την απόγνωσή τους. Εξάλλου η επιχειρηματολογία του μέσου όρου είναι ταυτισμένη με τη λογική της κοινωνίας των 2/3 , μια λογική που δεν μας βρίσκει καθόλου σύμφωνους.

2) «Η Ευρωπαϊκή επιδότηση μαζί με την μεταβλητή επιδότηση δεν ανέρχεται όπως ισχυρίζεται (η κ. Μανωλιά) στα 2,5 € αλλά στα 3,5 έως 3,75€ …», αναφέρεται στη δήλωση.

Συνεχίζω να υποστηρίζω, όπως ΑΚΡΙΒΩΣ υποστήριξα και στην ομιλία μου, ότι οι καπνοπαραγωγοί μας που πληρώθηκαν με 19 λεπτά, με 30 λεπτά, με 35 λεπτά το κιλό, ως επιδότηση ΔΥΣΤΥΧΩΣ πήραν 2,5€ περίπου, διότι λόγω της τιμής πώλησης – που είναι, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, δηλωτική μη καλής (δήθεν) ποιότητας – δεν μπορούν να πάρουν το μεταβλητό κομμάτι της επιδότησης. Αν δεν είναι έτσι, οι αγαπητοί συνάδελφοι ας με διαψεύσουν.

3) Σχετικά με το πόσα «γενναία» έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ. για τους αγρότες μας, που αναφέρεται στη δήλωση, αυτά τα αφήνω προς κρίση στους αγρότες συμπολίτες μας.

Β) Για τις επενδύσεις


1) Στον Αναπτυξιακό Νόμο επιμένω ότι εντάχθηκε μια ΝΕΑ Επένδυση όσον αφορά το Νομό Ροδόπης. Τα 34 ενταγμένα επενδυτικά σχέδια που αναφέρουν οι αγαπητοί συνάδελφοι, πού τα είδαν στο Νομό μας; Θα ήταν χρήσιμο να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους παραθέτοντας αναλυτική ονομαστική κατάσταση με στοιχεία (είδος και κόστος επένδυσης, σε ποιο νομό, πόσες θέσεις εργασίες προβλέπονται στην κάθε μία από αυτές…).

2) Μήπως ξέρουν οι αγαπητοί συνάδελφοι πόσες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στο Νομό μας τα τρία χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ.; 384 θέσεις εργασίας από το κλείσιμο των 7 εργοστασίων, 438 θέσεις εργασίας από τα λειτουργούντα εργοστάσια στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής και γενικά πάνω από 2000 θέσεις εργασίας από τις διάφορες επιχειρήσεις στο νομό Ροδόπης (Στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής ).

Ως εκ τούτου, και μόνο η αναφορά σας ότι 34 επενδυτικά σχέδια (σε ό,τι κι αν αυτά αναφέρονται) θα δώσουν 100 θέσεις εργασίας είναι αναλογία που μας κάνει να ανατριχιάζουμε και να απελπιζόμαστε για την προοπτική μείωσης της ανεργίας στην περιοχή μας!

3) Περιμένουμε με αγωνία την επαναλειτουργία της ELINA, αλλά ελπίζουμε να μην εννοούν οι αγαπητοί συνάδελφοι ότι αποτελεί την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις με τα ίδια προβλήματα ούτε για εκείνες που ΔΥΣΤΥΧΩΣ ετοιμάζονται να έχουν σε λίγο την ίδια τύχη με αυτές.

4) Για το αν στηρίζονται ή πλήττονται οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις από την κυβέρνηση της Ν.Δ., απαντούν οι ίδιοι και τα θεσμικά τους όργανα, και ΔΥΣΤΥΧΩΣ η απάντηση δεν συνάδει με όσα υποστηρίζουν οι συνάδελφοι στη δήλωση.

Γ) Για τον κάθετο άξονα Κομοτηνής – Βουλγαρίας


Για τον κάθετο άξονα αναφέρεται στη δήλωση ότι δημοπρατήθηκε «ΠΡΟΧΘΕΣ» (!) Διερωτόμαστε: Εν κρυπτώ έγινε αυτό; Το γνωρίζει κανείς; Φιλοξένησαν την είδηση τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης; Ανακοινώθηκε πουθενά η δημοπρασία; Πάντως, στο site της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. δεν υπάρχει η είδηση. Ούτε στο site του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας που αποτελεί εγκυρότατη πηγή για τα έργα που δημοπρατούνται.

Αναμένουμε απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, για να κρίνουμε, να συγχαρούμε ή να συνεχίσουμε την κριτική μας.

Δ) Για το 2ο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Ο τρόπος απάντησης των συναδέλφων στη δήλωσή τους βεβαιώνει ΔΥΣΤΥΧΩΣ ότι το έργο το έστειλε οριστικά στις καλένδες η κυβέρνηση της Ν.Δ. Και έχουν τεράστια ευθύνη γι’ αυτό.


Όσο για τον αγωγό φυσικού αερίου Καρατσάμπεϊ- Κομοτηνή που αναφέρεται στη δήλωση, ο οποίος ΘΑ υλοποιηθεί (δεν υλοποιείται), ελάχιστες και πρόσκαιρες μόνο θέσεις εργασίας (εξειδικευμένου μάλιστα προσωπικού) θα δημιουργήσει, τα δε υποθετικά πλεονεκτήματά του ελάχιστα αφορούν το νομό μας (αφορούν κυρίως την Αθήνα, Θεσσαλονίκη κλπ). Αντιθέτως η διέλευσή του και μόνο από το νομό Ροδόπης θα έπρεπε να αποτελέσει κίνητρο για απαίτηση αντισταθμιστικού οφέλους για το νομό μας, κάτι που απ’ ό,τι γνωρίζουμε δεν έχει γίνει.

Ε) Για το νοσοκομείο

«Ο Υπουργός Υγείας εξήγγειλε τετρακόσιες νέες κλίνες που ήδη δρομολογούνται» είναι όλο κι όλο το σχόλιο για το θέμα αυτό στη δήλωση!

Η ασαφής και σιβυλλική αυτή αναφορά ούτε στο ελάχιστο δίνει απάντηση στις πικρές αλήθειες που επεσήμανα, και που τις ίδιες επισημαίνουν και οι συμπολίτες μας.

Αντί άλλου σχολίου μου, επαναλαμβάνω ό,τι ακριβώς ανέφερα επί του θέματος στη Βουλή: «Πρέπει να ξεχάσουμε για μια δεκαετία τη βελτίωση των συνθηκών στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, αφού απεντάξατε από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης τον εκσυγχρονισμό του Νοσοκομείου μας, σκοτώνοντας μ’ αυτήν την επιλογή σας τις ελπίδες των συμπολιτών μου για άμεσα βελτιωμένες υπηρεσίες υγείας στο νοσοκομείο μας.

Και για να «χρυσώσετε το χάπι» λέτε στον κόσμο: «δεν θα είναι προτιμότερο να έχετε ένα καινούργιο νοσοκομείο»; Και τι σας εμπόδιζε, κύριοι της Κυβέρνησης, να βελτιώσετε με τα δεσμευμένα χρήματα τις τεράστιες ανάγκες του νοσοκομείου μας, ανάγκες υγιεινής, ξενοδοχειακού εξοπλισμού; Και καλοδεχούμενο και το καινούργιο νοσοκομείο, που αν θα το δρομολογήσετε, θα είναι έτοιμο μετά από δέκα χρόνια!

Οι απεντάξεις όμως αυτές, που θέλετε και να τις χειροκροτήσουμε, είναι αποτέλεσμα της μη ικανότητάς σας να εξασφαλίσετε τις προϋποθέσεις υλοποίησής τους! Αυτή είναι η αλήθεια.

Και μια που τόση γαλαντομιά και απλοχεριά (στα λόγια) επιδεικνύετε για το νέο νοσοκομείο, δεν περίσσεψε ένα τόσο μικρό κομματάκι αυτής της γαλαντομιάς για να κάνετε τις προσλήψεις, που στοίχειωσαν τρία χρόνια πια, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, παρ’ όλες τις φωνές των φορέων και τις δικές μας ερωτήσεις στη Βουλή; Και με ανησυχία βλέπουμε το κονδύλι για προσλήψεις στο χώρο της Υγείας στο φετινό προϋπολογισμό να είναι το 1/3 του περσινού».

ΣΤ) Για τους παλιννοστούντες


Η «απάντηση» των αγαπητών συναδέλφων ταιριάζει απόλυτα με την λαϊκή ρήση «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι με τις υπεκφυγές δεν ξορκίζεται η σκληρή πραγματικότητα και ότι η προσφυγή σε αριθμούς και γενικόλογες αναφορές, που εύκολα αμφισβητούνται, δεν αποτελούν υπεύθυνη απάντηση, γιατί πίσω από αυτές κρύβονται πικρές αλήθειες και πολλές διακρίσεις.

Οι επισημάνσεις μας και για τα λυόμενα των Σαπών και για την πολύ μεγάλη καθυστέρηση χορήγησης της Κρατικής Αρωγής και τις συνέπειές της έχουν ΔΥΣΤΥΧΩΣ ονοματεπώνυμο και αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της μη τήρησης των μεγαλόστομων προεκλογικών υποσχέσεων της Νέας Δημοκρατίας προς τους παλιννοστούντες συμπολίτες μας. Οφείλουμε να ακούσουμε τη φωνή απόγνωσής τους και να σκύψουμε με αληθινό ενδιαφέρον στα πραγματικά τους προβλήματα.

Όσο για το ότι φέρνουν αποτελέσματα οι «προσπάθειες» της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, δε ζούμε αλλού. Βλέπουμε ποια είναι η αλήθεια. Και το κακό είναι ότι τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πρακτικής και των κυβερνητικών επιλογών τα βιώνουν τόσο αρνητικά στο πετσί τους ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να σιγήσουμε. Αντιθέτως μας υποχρεώνει να αναδεικνύουμε τα προβλήματα με κάθε ευκαιρία, στηρίζοντας τους συμπολίτες μας και απαιτώντας από την κυβέρνηση να μη θεωρεί «αποπαίδι» το νομό μας και τους κατοίκους του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.