«Η συνυπαρξη στην Κομοτηνη ειναι παραδειγμα προς μιμηση»

Ο Μεμέτ Ορχάν είναι κουρέας 14 χρόνια τώρα στην πόλη της Κομοτηνής. Συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση ανοίγοντας την πόρτα του καταστήματός του σε όλους. «Έρχονται και χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Όλοι έρχονται, εγώ κάνω καλή δουλειά σε όλους, δεν βλέπω αν αυτός που μπαίνει μέσα είναι χριστιανός ή μουσουλμάνος ή αρμένιος», δηλώνει βέβαιος ότι η Κομοτηνή «διδάσκει» την συνύπαρξη σε όλο τον κόσμο. «Νομίζω ότι η συνύπαρξη στην Κομοτηνή είναι παράδειγμα προς μίμηση. Όλοι είμαστε άνθρωποι του Θεού, δεν πρέπει να υπάρχουν διαφορές. Ακόμη και οι μικρές διαφορές θα πρέπει να επιλύονται αμέσως», δηλώνει και σπεύδει να στείλει το μήνυμά του και προς τη δημοτική αρχή: «Η Κομοτηνή χρειάζεται λίγη φροντίδα στους δρόμους, στην καθαριότητα», τονίζει και σημειώνει: «Έχουμε όμορφη πόλη, λίγη περισσότερη φροντίδα χρειάζεται. Καλό είναι η νέα δημοτική αρχή να επιδείξει και λίγη περισσότερη φροντίδα στα μειονοτικά σχολεία».

Ικανοποιημένος από το επάγγελμα που επιλέξατε;

Είμαι πολύ ευχαριστημένος και περήφανος που συνεχίζω τη δουλειά του πατέρα μου. Έβγαλα και μια σχολή στην Αθήνα και κατάφερα να έχω τη δική μου μικρή επιχείρηση.

Είναι εύκολο να έχει κανείς τη δική του μικρή επιχείρηση;

Είναι πολύ δύσκολο να έχει κανείς τη δική του επιχείρηση. Η αγορά είναι σκληρή και η οικονομία μας αδύναμη. Φαίνεται και στον κόσμο που μπαίνει στο μαγαζί. Προσπαθώ να κάνω καλή και φθηνή δουλειά για να ξαναέρθει.

Εφαρμόζετε δηλαδή λαϊκές τιμές;

Ναι, προσπαθώ να καθιερώσω λαϊκές τιμές, γιατί βλέπω ότι ο Έλληνας σήμερα κάνει οικονομία σε αγορές και συνήθειες που παλιά δεν έκανε. Για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι νοιάζονται όλοι για την εμφάνισή τους, βλέπω ότι δεν έρχονται με τη συχνότητα που θα επιθυμούσαν στο κομμωτήριο.

Τι συμπεραίνετε από τα λεγόμενά τους;

Ξέρετε, μεγάλωσα κι εγώ σε φτωχική οικογένεια και καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να μπορέσει κανείς να ανταποκριθεί στα έξοδά του μ’ ένα μισθό 700 ευρώ. Με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και τις τιμές των προϊόντων, των βασικών αγαθών, να είναι στα ύψη, πώς θα τα καταφέρει η μέση ελληνική οικογένεια;

Στο κουρείο σας έρχονται πελάτες από όλες τις πληθυσμιακές ομάδες της περιοχής;

Έρχονται και χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Όλοι έρχονται, εγώ κάνω καλή δουλειά σε όλους, δεν βλέπω αν αυτός που μπαίνει μέσα είναι χριστιανός ή μουσουλμάνος ή αρμένιος.

Για τον τρόπο με τον οποίο συνυπάρχουμε σε τούτη την πόλη τι σχόλιο κάνετε;

Νομίζω ότι η συνύπαρξη στην Κομοτηνή είναι παράδειγμα προς μίμηση. Όλοι είμαστε άνθρωποι του Θεού, δεν πρέπει να υπάρχουν διαφορές. Ακόμη και οι μικρές διαφορές θα πρέπει να επιλύονται αμέσως.

Τι χρειάζεται η Κομοτηνή;

Λίγη φροντίδα στους δρόμους, στην καθαριότητα. Έχουμε όμορφη πόλη, λίγη περισσότερη φροντίδα χρειάζεται. Καλό είναι η νέα δημοτική αρχή να επιδείξει και λίγη περισσότερη φροντίδα στα μειονοτικά σχολεία.

Τα παιδιά σας θα φροντίσετε να μορφωθούν;

Σαφώς και θα τα σπουδάσω. Δεν νομίζω να υπάρχει γονέας που να μην θέλει να σπουδάσει τα παιδιά του. Στην μειονότητα όλοι το επιθυμούν.

Ποια είναι η θέση της μουσουλμάνας γυναίκας σήμερα;

Η γυναίκα σιγά – σιγά κάνει τα δικά της βήματα. Άλλαξαν τα χρόνια. Βγαίνουν μόνες, κινούνται ελεύθερα, πολλές διατηρούν δικό τους μαγαζί, βγάζουν άδειες οδήγησης.

Η θρησκεία δημιουργεί εμπόδια και διαχωριστικές γραμμές;

Όχι, η θρησκεία δεν είναι εμπόδιο, είμαι πιστός σημαίνει κάνω καλά πράγματα. Μαγκιά είναι να κάνεις το καλό στη ζωή σου. Αν αγαπάς και πιστεύεις ειλικρινά, κάνεις μόνο το καλό.

Και η σχέση σας με την πολιτική ποια είναι;

Η πολιτική με απογοητεύει γιατί φαίνονται όλοι ίδιοι. Δεν έχουν καταλάβει ακόμη οι πολιτικοί ότι δεν περιμένουμε λόγια, αλλά έργα και μόνον έργα. Τα λόγια μας κουράσανε.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.