«Η συνενωση Εθνικης και Alpha Bank, η καλυτερη ενεση για το Χρηματιστηριο»

Μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης, που κράτησε σχεδόν δύο χρόνια η ελληνική αγορά δέχθηκε με ικανοποίηση την είδηση της «συγχώνευσης του αιώνα», όπως ονομάστηκε, της Εθνικής με την Alpha Bank. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές η κίνηση αυτή ανοίγει νέα σελίδα όχι μόνο στον τραπεζικό τομέα αλλά και ευρύτερα στην οικονομία. Η συνένωση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών δημιουργεί ένα νέο τραπεζικό κολοσσό και η νέα τράπεζα που θα προκύψει θα κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά ενώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο την ανεβάζει στην 21η θέση.

Η αγορά δέχθηκε με μεγάλη ικανοποίηση την είδηση είναι δε χαρακτηριστικό του ενθουσιασμού η μεγάλο άνοδος τις δύο τελευταίες ημέρες του χρηματιστηριακού δείκτη, όπως θετικές ήταν και οι πρώτες αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου.

Ο Δ/ντης υποκαταστήματος της Π&Κ στην Κομοτηνής κ. Μπάμπης Σγούρος σε δηλώσεις του στον ΠτΘ υποδέχεται ευνοϊκά την έναρξη των διαδικασιών συγχώνευσης της Εθνικής με την Alpha Bank. Όπως εκτιμά ο κ. Σγούρος η κίνηση αυτή θα έχει θετικές συνέπειες στην ελληνική οικονομία και θα οδηγήσει σε καλύτερες υπηρεσίες προς τους καταθέτες. Ταυτόχρονα πιστεύει ότι δημιουργείται ένας μεγάλος όμιλος ο οποίος μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού που διαμορφώνουν την ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.

ΠτΘ: Κύριε Σγούρε, αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας έπειτα από μια μακρά περίοδο ύφεσης μετά από αυτό το πολύ σημαντικό γεγονός της συγχώνευσης ή της προαναγγελίας συγχώνευσης δύο τραπεζικών κολοσσών όπως είναι η Εθνική και η Alpha Bank που δημιουργούν οπωσδήποτε νέα δεδομένα, τι προβλέπετε ακριβώς εσείς και αν αυτό σηματοδοτεί κάτι διαφορετικό για την Ελλάδα από εδώ και πέρα.

Μ.Σ.:
Πραγματικά υπάρχει μια ευφορία κυρίως στον τραπεζικό κλάδο όπου βλέπουμε να διαπραγματεύονται τόσο η Εθνική όσο και η Πίστεως περίπου στο 8 με 9 μέχρι και 11%, πράγμα το οποίο έχει δώσει τεράστια δυναμική στο σύστημα και βλέπουμε ένα έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον. Όσον αφορά την προχθεσινή ανακοίνωση θα ήθελα λίγο να αποσαφηνίσω ότι ήταν μια απλή ανακοίνωση, ότι βρίσκονται σε συζητήσεις οι διοικήσεις των δύο τραπεζών για την πιθανή συγχώνευσή τους, με ανταλλαγή μετοχών. Αυτό προς το παρόν σαφώς και δεν μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε κάποιες εκτιμήσεις γιατί δεν ξέρουμε ακριβώς τη σχέση ανταλλαγής μεταξύ των τραπεζών. Σίγουρα, όμως, και μόνο η ανακοίνωση ότι γίνονται συζητήσεις είναι ένα τεράστιο θέμα που προσωπικά πιστεύω ότι θα αλλάξει τα δεδομένα τόσο στον τραπεζικό χώρο όσο και γενικότερα στις υπόλοιπες εταιρείες όλου του χρηματιστηρίου. Και αυτό γιατί πραγματικά θα δημιουργηθεί τέτοια δυναμική που κατ’ αρχήν θα επιδράσει τόσο στον κλάδο της πληροφορικής όσο και στον κατασκευαστικό. Πιστεύω ότι ήταν ίσως η καλύτερη ένεση που χρειαζόταν η χρηματιστηριακή αγορά αυτή τη στιγμή μετά από μια περίοδο πραγματικής στασιμότητας. Η αγορά ζητούσε σίγουρα καλές ειδήσεις που δεν ερχόταν, σε συνδυασμό με τα τελευταία γεγονότα του τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αμερική. Σίγουρα πιστεύω ότι είναι η αρχή κάποιων εξελίξεων τόσο στον τραπεζικό κλάδο και σίγουρα θα ακολουθήσει η Eurobank με κάποιες πιθανές εξαγορές. Πιστεύω όμως ότι και στους υπόλοιπους κλάδους πραγματικά θα δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα.

ΠτΘ: Υπήρξε και η αναγγελία της εξαγοράς της ΕΤΒΑ από την Τράπεζα Πειραιώς…

Μ.Σ.:
Αυτό λίγο πολύ ήταν αναμενόμενο, πιστεύω όμως ότι εκείνο που καταλαβαίνει αυτήν τη στιγμή η αγορά είναι ότι υπάρχει μεγάλη αποφασιστικότητα από την πλευρά της Κυβέρνησης και του νέου υπουργού πράγμα το οποίο αποτυπώθηκε από την πρώτη μέρα στη Σοφοκλέους. Όσον αφορά τώρα τις επιμέρους συγχωνεύσεις και συνενώσεις πιστεύω ότι οι εξελίξεις θα είναι πάρα πολύ γρήγορες και αυτό βέβαια έχει δηλωθεί από την πρώτη ημέρα από το νέο υπουργό, τον κ. Χριστοδουλάκη.

ΠτΘ: Υπάρχει κίνδυνος να δούμε ολιγοπωλιακά σχήματα στην αγορά πράγμα το οποίο εκ των πραγμάτων περιορίζει τον ανταγωνισμό σε μια ελεύθερη αγορά, σε μια ελεύθερη οικονομία;

Μ.Σ.:
Προσωπικά πιστεύω ότι ο κύριος στόχος στον νέο γύρο συγχωνεύσεων θα είναι η αύξηση του μεγέθους έτσι ώστε οι νέοι τραπεζικοί οργανισμοί να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στον αυξανόμενο ανταγωνισμό στο νέο οικονομικό περιβάλλον γενικότερα στην Ευρωζώνη. Είναι κάτι αναπόφευκτο και πιστεύω ότι είναι, κάτι πάρα πολύ καλό για τις Ελληνικές Τράπεζες. Όσον αφορά την αύξηση των μεγεθών αυτήν τη στιγμή θα πρέπει να ξέρετε ότι η Εθνική κατατάσσεται στην 2η, στο σύνολο των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, γεγονός που την φέρνει σε φοβερά πλεονεκτική θέση, έναντι των μεγάλων ανταγωνιστικών τραπεζών στην Ευρωζώνη και σίγουρα είναι ένα μεγαλύτερο διαπραγματευτικό χαρτί, ενόψει του γενικότερου ανταγωνισμού. Όσον αφορά τον κίνδυνο ολιγοπωλειακών σχημάτων πιστεύω ότι είναι ανύπαρκτος και η συνένωση μόνο καλό μπορεί να φέρει στην αγορά. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και θεωρώ ότι αν η συγχώνευση γίνετι με σύνεση και με μεγάλη προσοχή, όσον αφορά τον μεγάλο αριθμό καταστημάτων και το μεγάλο αριθμό επίσης υπαλλήλων των δύο τραπεζών, σαφώς δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

ΠτΘ: Για τον απλό πολίτη, για αυτόν που αγοράζει μετοχές η περίοδος ενδείκνυται;

Μ.Σ.:
Ναι, σίγουρα αυτό το έχουμε επαναλάβει και σαν εταιρεία εδώ και πάρα πολύ καιρό γιατί πραγματικά η Σοφοκλέους «τυραννίστηκε» τα τελευταία δύο χρόνια. Πιστεύω ότι αγγίξαμε πάρα πολύ χαμηλά και αδικαιολόγητα ως ένα σημείο επίπεδα. Εγώ είμαι πάντα υπέρ των μετοχών που πραγματικά έχουν μια πραγματική αξία και σε συνδυασμό με έναν καλό μάνατζμεντ και καλές προοπτικές όσον αφορά τον κλάδο τους πιστεύω ότι είναι η καλύτερη επένδυση σήμερα.

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι μετά από όλα αυτά καταθέτες μπορούν να δουν πτώση των επιτοκίων καλύτερες υπηρεσίες των τραπεζών, ώστε να προσεγγίσουν το τραπεζικό σύστημα που υπάρχει στην Ευρώπη;

Μ.Σ.:
Καταρχήν θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ το εξής ότι όταν ακούμε για κάποιες συγχωνεύσεις, ας πάρουμε για παράδειγμα την προκείμενη στον τραπεζικό κλάδο αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάψει να υφίσταται ο ανταγωνισμός. Σίγουρα θα υπάρξει μεγαλύτερος ανταγωνισμός μεταξύ των σχημάτων που απομένουν και έτσι ακριβώς σαφώς θα βγουν και τα πλεονεκτήματα που ουσιαστικά θα επωφεληθεί ο καταναλωτής και ο πελάτης των τραπεζών.

ΠτΘ: κ. Σγούρε σας ευχαριστούμε πολύ.

Μ.Σ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Δ.Δ. – Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.