Η συναντηση των Σιδηροχωριτων

Την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου Νέου Σιδηροχωρίου, όπου συναντιούνται από όλες τις περιοχές οι Σιδηροχωρίτες και ανταλλάσσουν αναμνήσεις, δείγμα της κοινής τους καταγωγής. Οι εκδηλώσεις στέφονται κάθε χρόνο από επιτυχία χάρις στο μεγάλο δέσιμο των καταγόμενων από το Σαμάκοβο.

Από το χωριό Σαμακόβι της Ανατολικής Θράκης κατάγονται οι κάτοικοι του Νέου Σιδηροχωρίου και τα τελευταία χρόνια είθισται να συναντούνται οι Σιδηροχωρίτες στο χωριό της Ροδόπης. Ο δήμαρχος κ. Κώστας Βαρβάτος θυμίζει ότι λίγες μέρες πριν τη συνάντηση, τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου, το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής θα παρουσιάσει το έργο «Μικρή πλατεία» του Γκολντόνι και περνάει στο τριήμερο των εκδηλώσεων. «Μία μέρα θα αφιερωθεί στο Θρακιώτη καραγκιοζοπαίχτη και συντοπίτη μας Γιάννη Βουλτσίδη. Την επόμενη μέρα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Σιδηροχωρίου καλεί τους γειτονικούς συλλόγους γυναικών του δήμου μας σε μια βραδιά γλεντιού. Το Σάββατο, η Φιλαρμονική και τα χορευτικά συγκροτήματα του Νέου Σιδηροχωρίου θα παρουσιάσουν ένα δικό τους πρόγραμμα.

Το πρωί της Κυριακής έχουμε το επίσημο πρόγραμμα με καταθέσεις στεφανιών και ομιλίες και θα ολοκληρωθεί με γεύμα προς τιμή των καλεσμένων Σιδηροχωριτών. Το βράδυ της Κυριακής θα έχουμε κάποιο σύνολο για να γίνει λαϊκό γλέντι».

Ο δήμαρχος Νέου Σιδηροχωρίου επιμένει παραδοσιακά για να κρατήσει και το χρώμα των εκδηλώσεων: «Ενδεχομένως να έρθουν σχήματα από το Καλαμπάκι, από την Αγία Παρασκευή και το Μοναστηράκι Δράμας. Θέλω να έρχονται σε επαφή οι άνθρωποι που έχουν κοινή καταγωγή μ’ εμάς. Δεν προτιμώ κάποια γνωστά ονόματα, που όμως δεν έχουν σχέση με την τοπική μας ιστορία. Επιθυμώ να παρουσιάζουμε τη δημιουργία του δήμου μας και να δημιουργούμε δεσμούς ενότητας με χωριά που έχουμε κοινή καταγωγή».

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.