Η «συμφορηση» με τις ορκωμοσιες και τα παρελκομενα…

Όχι μία, ούτε δύο, αλλά 4 τελετές ορκωμοσίας αποφοίτων είναι προγραμματισμένες για το τρέχον διήμερο σε τμήματα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου στην Κομοτηνή. Η αρχή γίνεται σήμερα με τα τμήματα Ελληνικής Φιλολογίας και Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, για να ακολουθήσουν αύριο το μεσημέρι εκείνα της Ιστορίας- Εθνολογίας και της Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης.
 
Πρόκειται για μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις- αλλά όχι τόσο σπάνιες τα τελευταία χρόνια- όπου τελετές ορκωμοσίας είτε συμπίπτουν απόλυτα χρονικά είτε διαδέχονται η μία την άλλη με απόσταση μίας ημέρας. Συνέπεια αυτού, όπως μας μεταφέρουν αναγνώστες μας, είναι να ανακύπτουν μικρότερα και επουσιώδη ή σοβαρότερα πρακτικής φύσεως προβλήματα στο περιβάλλον των τιμώμενων προσώπων. Μάλιστα, τα εν λόγω προβλήματα έχουν πολλές φορές και προεκτάσεις που ενδιαφέρουν άμεσα την τοπική κοινωνία της Κομοτηνής, από την άποψη ότι παραδοσιακά οι τελετές ορκωμοσίας έχουν έναν χαρακτήρα τόνωσης της τοπικής αγοράς από τους εκατοντάδες ανθρώπους, που καταφθάνουν στην πόλη μας για τον συγκεκριμένο σκοπό.
 
Περνώντας στο δια ταύτα, οφείλουμε καταρχήν να παραθέσουμε το παράπονο φίλου αναγνώστη, φοιτητή του Δημοκριτείου, ο οποίος για σήμερα και αύριο είναι προσκεκλημένος να παραβρεθεί σε 3 διαφορετικές τελετές, όπου θα παραλάβουν τα πτυχία τους ισάριθμα φιλικά του πρόσωπα. Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι τη μία τουλάχιστον από τις ορκωμοσίες των φίλων του θα αναγκαστεί να την δει… στο βίντεο ή από φωτογραφίες. Για κάποιους μπορεί να είναι δευτερεύουσας σημασίας αυτού του είδους τα προβλήματα, αξίζει ωστόσο να αναλογιστούμε ότι η αξία των πανηγυρικών αυτών τελετών αποφοίτησης βρίσκεται στα έντονα συναισθήματα, που περιμένουν να νοιώσουν οι συγγενείς και οι φίλοι των τιμώμενων. Δεν μπορούμε επομένως να αγνοήσουμε τέτοια παράπονα.
 
Ένα άλλο ζήτημα, που ανακύπτει επίσης λόγω της χρονικής σύμπτωσης δύο ή περισσότερων ορκωμοσιών σε τμήματα του Δημοκριτείου, άπτεται της εξεύρεσης καταλυμάτων για τη φιλοξενία των συγγενών και των φίλων των αποφοίτων. Μάλιστα, η μετ΄ εμποδίων ανεύρεση ξενοδοχείου και οι πιθανές «εκπτώσεις» που αναγκάζονται να κάνουν στις απαιτήσεις τους οι επισκέπτες, καθίστανται ενίοτε αποτρεπτικοί παράγοντες σε σχέση με την περαιτέρω παραμονή τους στην περιοχή μας, καίτοι έχουν σχετική διάθεση.
 
Με την ευκαιρία να σημειωθεί ότι ένας σοβαρός παράγοντας, που υπαγορεύει τη σύντμηση της χρόνου παραμονής των επισκεπτών στην πόλη μας είναι η πραγματοποίηση ορκωμοσιών τις ημέρες Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη. Αρκετοί από τους οικείους των αποφοίτων, είτε πρόκειται για παλαιούς φοιτητές του Δημοκριτείου που βρίσκουν αφορμή να επιστρέφουν στην αγαπημένη τους φοιτητούπολη, είτε πρόκειται για γονείς και συγγενείς που επισκέπτονται για πρώτη φορά την περιοχή, είναι διατεθειμένοι να αφιερώσουν παραπάνω από μία ημέρα, ώστε να θυμηθούν ή να γνωρίσουν αντίστοιχα στην πόλη μας. Κάτι τέτοιο βέβαια θα εξυπηρετούταν καλύτερα, αν οι τελετές ορκωμοσίας γίνονταν τις ημέρες Δευτέρα ή Παρασκευή, προκειμένου να προηγείται ή να ακολουθεί σαββατοκύριακο.
 
Την απάντηση σε τέτοια μικροπροβλήματα, που απορρέουν από τη «συμφόρηση» των τελετών ορκωμοσίας, μπορούν να δώσουν η καλή διάθεση εκ μέρους των διοικήσεων των πανεπιστημιακών τμημάτων και η συνεννόηση μεταξύ τους ενόψει του προγραμματισμού των εκάστοτε τελετών. Περιττό βέβαια να επισημανθεί ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε διαφοροποίηση στον επίμαχο προγραμματισμό, χάριν της αποτροπής της «συμφόρησης», είναι να μην αντιβαίνει στο ακαδημαϊκό έργο των τμημάτων και να μην προκαλούνται προβλήματα στην ίδια τη λειτουργία τους. Στο βαθμό όμως που δεν απειλείται τέτοια δυσλειτουργία, καλό θα ήταν να λαμβάνονται υπόψιν οι ανάγκες και οι απαιτήσεις των αποφοίτων και του περιβάλλοντός τους, αλλά και-σε δεύτερο επίπεδο- η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του «κύματος» επισκεψιμότητας που δέχεται η περιοχή μας με αφορμή τις ορκωμοσίες.Θ.Σ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.