Η σταθμη των νερων ξεπερασε τα ορια συναγερμου

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Έβρου και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καθώς η στάθμη των νερών του ποταμού Έβρου αυξάνεται συνεχώς και έχει ξεπεράσει τα όρια συναγερμού, ενώ του ποταμού Άρδα παραμένει σταθερή πάνω από το όριο επιφυλακής. Οι τελευταίες μετρήσεις που έγιναν χθες στις 14:00, έδειξαν 6,10 μ. στον Έβρο, με όριο συναγερμού τα 5,70μ. Στο σταθμό μέτρησης του Άρδα η στάθμη των νερών βρισκόταν στα 4,90 με όριο επιφυλακής τα 4,80μ. και όριο συναγερμού τα 5,20μ., στους Κήπους στα 2,00μ. με όριο επιφυλακής τα 3,60μ. και όριο συναγερμού τα 4,00μ. και στο Πέταλο στα 4,10 με όριο επιφυλακής τα 5,60μ. και όριο συναγερμού τα 6,00μ.

Από το βράδυ της Δευτέρας στις 23:00 έχουν διακοπεί τα δρομολόγια στη σιδηροδρομική γραμμή Ορεστιάδας – Δικαίων, λόγω υπερχείλισης της γραμμής από τοπικά νερά. Η συγκοινωνία διεξάγεται με λεωφορεία του ΟΣΕ. Από υπερχείλιση τοπικών χειμάρρων – παραποτάμων έχουν πλημμυρίσει αγροτικές εκτάσεις στις περιοχές Δικαίων, Μαρασίων, Ορμενίου, ενώ η περιοχή της Νέας Βύσσας αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω της υπερχείλισης ενός υπερβλητού αναχώματος στον Έβρο ποταμό.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου πραγματοποιήθηκε χθες, στην έδρα του Δικτύου Διασυνοριακής Συνεργασίας στην Ορεστιάδα, υπό την προεδρία του Νομάρχη Έβρου κ. Νικόλαου Ζαμπουνίδη, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ. Δημήτρη Σταμάτη, με τους εμπλεκόμενους φορείς της ζώνης ευθύνης του Επαρχείου Βορείου Έβρου για την αποτίμηση της κατάστασης. Αποφασίστηκε να ενημερωθούν γραπτώς όλες οι κτηνοτροφικές μονάδες της παρέβριας περιοχής για το εναλλακτικό σενάριο εκκένωσης ποιμνιοστασίων σε περίπτωση ατυχήματος στα αναχώματα.

Ο Νομάρχης Έβρου μετά το πέρας της σύσκεψης μετέβη στις περιοχές Δικαίων και Νέας Βύσσας. Σε δηλώσεις του ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι οριακά. Η δυνατότητα του ποταμού Έβρου είναι να δέχεται 1800 m3/sec και τώρα δέχεται 2400 m3/sec. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί οτιδήποτε. Ιδιαίτερο βάρος ρίχνουμε στη Νέα Βύσσα. Βρισκόμαστε σε άμεση συνεργασία με τις Νομαρχίες Αδριανούπολης, Τουρκίας, και Χασκόβου, Βουλγαρίας, για την αντιμετώπιση της κατάστασης».

Το απόγευμα μάλιστα αναμενόταν να πραγματοποιηθεί συνάντηση των τριών Νομαρχών Έβρου, Αδριανούπολης και Χασκόβου στην έδρα του Δικτύου Διασυνοριακής Συνεργασίας στην Ορεστιάδα.

Από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας υπάρχει ετοιμότητα διάθεσης μηχανημάτων και προσωπικού σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουν.

Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα των τεχνητών κατακλίσεων των αναχωμάτων στο Βόρειο τμήμα του νομού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.