Η «σιωπη» του Χωροταξικου για το νεο Νοσοκομειο προκαλεσε αναστατωση στο περιφερειακο συμβουλιο

Ενσωματώθηκε κατόπιν παρέμβασης των Ν.Παπαθανασίου, Γ.Πετρίδη, Χρ.Μέτιου και Π. Δαμιανίδη

Ειδική συνεδρίαση, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο περιφερειακό συμβούλιο ΑΜ-Θ. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, για την οποία δεν υπήρξε πρόσκληση προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα μέλη του οργάνου συζήτησαν επί των προτάσεων, που θα υποβληθούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να διαμορφωθεί το  Χωροταξικό Σχέδιο της Περιφέρειας.
 
Τα Περιφερειακά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης καταρτίζονται για κάθε περιφέρεια της χώρας και αποτελούν σύνολα κειμένων ή και διαγραμμάτων, με τα οποία: α) καταγράφεται και αξιολογείται η θέση της περιφέρειας στο διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο, ο ρόλος της σε εθνικό επίπεδο και σε σύγκριση με άλλες περιφέρειες και οι λειτουργίες διαπεριφερειακού χαρακτήρα, που έχει ή μπορεί να αναπτύξει, β) καταγράφονται και αξιολογούνται οι παράγοντες, που επηρεάζουν την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και διάρθρωση του χώρου στο επίπεδο της περιφέρειας, γ) αποτιμώνται οι χωρικές επιπτώσεις των ευρωπαϊκών, εθνικών και περιφερειακών πολιτικών και προγραμμάτων στο επίπεδο της περιφέρειας και δ) προσδιορίζονται με προοπτική 15 ετών οι βασικές προτεραιότητες και οι στρατηγικές επιλογές για την ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη του χώρου στο επίπεδο της περιφέρειας, οι οποίες θα προωθούν την ισότιμη ένταξη της στον ευρύτερο διεθνή, ευρωπαϊκό και εθνικό χώρο.
 
Ένα από τα σημεία, που προκάλεσαν αναστάτωση στη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβούλιου ΑΜ-Θ, ήταν, όπως πληροφορηθήκαμε, η απουσία σαφούς πρόβλεψης για την ανάγκη κατασκευής νέου Νοσοκομείου στην Κομοτηνή. Η διατύπωση στο κείμενο, που καλούνταν να εγκρίνουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι, κάθε άλλο παρά όριζε με σαφήνεια ως προτεραιότητα την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Κι αυτό θα καταδίκαζε την προοπτική εκτέλεσής του στο μέλλον, ακόμα δηλαδή κι αν εξασφαλιστούν τα απαιτούμενη κονδύλια για την κατασκευή.
 
Η ανωτέρω παράλειψη, η οποία εντοπίστηκε την τελευταία στιγμή, όπως θέλουν οι πληροφορίες μας, προκάλεσε την αντίδραση, αφενός του προέδρου του ΤΕΕ Θράκης, κ. Νίκου Παπαθανασίου, και του δημάρχου Κομοτηνής, κ. Γιώργου Πετρίδη, που παρίσταντο στη συνεδρίαση για το Χωροταξικό, και αφετέρου του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, κ. Χρήστου Μέτιου, και του πρώην αντιπεριφερειάρχη, νυν περιφερειακού συμβούλου, κ. Παύλου Δαμιανού. Μετά από τις παρεμβάσεις των ανωτέρω, ο περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Παυλίδης, αναγνώρισε άμεσα την αναγκαιότητα ύπαρξης ρητής πρόβλεψης για το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής στον χωροταξικό σχεδιασμό της Περιφέρειας και κάπου εκεί δόθηκε τέλος στην αναστάτωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.