Η σιωπη ως συνθηκη βαθυτερης επικοινωνιας

Πρωτότυπη δράση στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής από την ψυχολόγο Σοφία Καρκατσέλη

Δύο καρέκλες, ένα τραπέζι και ένα ρολόι στήθηκαν το πρωί του Σαββάτου, 18 Ιανουαρίου στην Κεντρική Πλατεία της Κομοτηνής, όπου στην μία καρέκλα καθόταν η ψυχολόγος Σοφία Καρκατσέλη, ενώ απέναντί της κάθισαν περαστικοί που τους τράβηξε το ενδιαφέρον το ασυνήθιστο θέαμα. Όσοι κάθισαν μοιράστηκαν για 10 λεπτά κάτι που ήθελαν να ακουστεί ή που αφορούσε τον εαυτό τους, μόνο που η ψυχολόγος παρέμενε… σιωπηλή. Από όσους συμμετείχαν άλλοι ήταν γεμάτοι απορία και αμηχανία στην αρχή, άλλοι αφέθηκαν στο μυστήριο της σιωπής, ενώ άλλοι στον χρόνο που είχαν στη διάθεση τους μοιράστηκαν μερικές κουβέντες και σκέψεις που είχαν στο νου τους.
 

«Η έμπνευση ήρθε από την άσκηση μου στην ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση Core Energetics»

Μετά το πέρας αυτής της πρωτότυπης δράσης η νεαρή ψυχολόγος έσπασε την σιωπή της και εξήγησε τον σκοπό του παιχνιδιού πίσω από το μυστήριο που το περιβάλλει. Η κ. Καρκατσέλη ανέφερε αρχικά ότι «η έμπνευση για αυτό που σκέφτομαι από καιρό ήρθε από την performer Μαρίνα Αμπράμοβιτς  και από την άσκηση μου στην ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση που λέγεται core energetics, όπου πάρα πολλοί χρησιμοποιούμε την σιωπή και αναζητούμε το πώς συνδεόμαστε μέσα σε αυτήν και το πώς πραγματικά επικοινωνούμε με έναν άνθρωπο».
 

«Δεν έχουμε πολλές φορές τον χρόνο να κοιτάξουμε βαθιά και ουσιαστικά αυτόν που έχουμε απέναντι μας»

Η ψυχολόγος δεν παρέλειψε να καταθέσει την ευγνωμοσύνη της για τους ανθρώπους που κάθισαν απέναντι της. «Πάρα το κρύο ζεστάθηκε η καρδία μου με όσους έδειξαν ενδιαφέρον και δέχτηκαν να βιώσουν την εμπειρία.  Μέσα από τη σιωπή έφερα μια συνθήκη όπου ο κάθε άνθρωπος μπορεί να είναι ορατός και να λαμβάνεται από ένα δεκτή χωρίς να υπάρχει απάντηση ή σχολιασμός σε όσα λέει ή κάνει» επεσήμανε η ίδια.
 

Παράλληλα εξήγησε πως  η άσκηση-παιχνίδι αφορούσε την βαθύτερη επικοινωνία μεταξύ δύο ανθρώπων. «Καθώς ζούμε σε πολύ γρήγορους ρυθμούς δεν έχουμε πολλές φορές τον χρόνο να κοιτάξουμε βαθιά και ουσιαστικά αυτόν που έχουμε απέναντι μας, τον οποίο ενδεχομένως να γνωρίζουμε καιρό. Έτσι μέσω αυτής της βαθύτερης ένωσης ο ενδιαφερόμενος εισέρχεται σε έναν χώρο, χωρίς να έχει επαφή με μια συγκεκριμένη κατάσταση και εκλαμβάνει συναισθήματα και ό,τι χρειάζεται ο ίδιος» τόνισε κλείνοντας η κ. Καρκατσέλη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η δράση να έχει και συνέχεια στο μέλλον.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.