«Η σιγη των ΜΜΕ διευκολυνει αντι να αποτρεπει τα σχεδια της κυβερνησης»

Ανακοίνωση του ΣΗΠΕ για τη συνέχιση της απεργίας των δημοσιογράφων

Ανακοίνωση με την οποία δηλώνει την αντίθεσή του στη συνέχιση της απεργίας και καλεί τις δημοσιογραφικές ενώσεις να επανεξετάσουν τη στάση τους επιλέγοντας μορφές και μέσα πάλης που και πιο αποτελεσματικά μπορεί να αποδειχτούν και την ενημέρωση των πολιτών να διασφαλίσουν αλλά και τα περιφερειακά Μέσα να μην βλάψουν ανεπανόρθωτα, εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τα χτυπήματα διαδέχονται το ένα το άλλο//δημεύονται οι πόροι και τα αποθεματικά των ταμείων*

 
Την ώρα που στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνονται μέτρα στήριξης και ενίσχυσης του τύπου και ιδιαίτερα του περιφερειακού, στην Ελλάδα τα χτυπήματα διαδέχονται το ένα το άλλο καθώς συνεχώς αφαιρούνται πόροι από τον τύπο και προστίθενται εισφορές και επιβαρύνσεις.
Τελευταίο στην ατέλειωτη σειρά αυτών των χτυπημάτων, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή και με το οποίο όχι μόνο διαλύονται τα δημοσιογραφικά ταμεία και “δημεύονται” οι πόροι και τα αποθεματικά τους αλλά με την άμεση ή έμμεση αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προστίθενται νέες επιβαρύνσεις -και- στον περιφερειακό τύπο.
 
Τα μέτρα αυτά πέραν των προφανών επιπτώσεων στα Ταμεία των ΜΜΕ, θα έχουν σοβαρότατες συνέπειες στην ήδη οριακή βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τύπου της περιφέρειας και φυσικά στην απασχόληση των δημοσιογράφων και του λοιπού προσωπικού στις επιχειρήσεις αυτές. Την ίδια στιγμή θα είναι και δημοσιονομικά επιβαρυντικά αφού το δημόσιο θα κληθεί να αναλάβει είτε άμεσα ως εργοδότης είτε έμμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, δαπάνες από τις οποίες σήμερα απαλλάσσεται!
 
Επισημαίνουμε ότι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος και με μια ακόμη άμεση απειλή, την επικείμενη κατάργηση των κρατικών δημοσιεύσεων στον περιφερειακό τύπο που με τη σειρά της έρχεται να προστεθεί σε πολλά άλλα χτυπήματα που προηγήθηκαν όπως η κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών, η κατάργηση ατελειών και εκπτώσεων του περιφερειακού τύπου που ίσχυαν επί δεκαετίες κλπ.
 
Στην οριακή κατάσταση που βρίσκονται όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις τύπου της ελληνικής περιφέρειας και η παραμικρή επιπλέον επιβάρυνση μπορεί να αποβεί μοιραία καθώς θα είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι…
 

Οδηγούμεθα στη συρρίκνωση του χώρου του τύπου και συνακόλουθα στον έλεγχο της ενημέρωσης

Όσο όμως είναι αλήθεια ότι η πολιτική αυτή οδηγεί στη συρρίκνωση του χώρου του τύπου και συνακόλουθα στον έλεγχο της ενημέρωσης, άλλο τόσο είναι αλήθεια ότι η μη κυκλοφορία των εφημερίδων και η σιγή των ΜΜΕ, διευκολύνει αντί να αποτρέπει τα “τυποκτόνα” αυτά σχέδια. Ο Τύπος οφείλει να ενημερώνει, να αποκαλύπτει, να ανθίσταται, όχι να σιωπά! Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν η σιωπή αυτή διευκολύνει αφάνταστα εκείνον που υποτίθεται ότι πιέζει!
Ο ΣΗΠΕ θεωρεί ότι η μάχη αυτή επιβάλλεται να δίνεται πάντα με ανοιχτά τα ΜΜΕ και με εφημερίδες που θα είναι κάθε μέρα στα χέρια των αναγνωστών που είναι και η μοναδική μας δύναμη αλλά και λόγος της ύπαρξής μας. Αν αυτή η αμφίδρομη σχέση διαταραχτεί οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες για όλους μας.
Γι αυτό και ο ΣΗΠΕ δηλώνει την αντίθεσή του με τη συνέχιση της απεργίας και καλεί τις δημοσιογραφικές ενώσεις να επανεξετάσουν τη στάση τους επιλέγοντας μορφές και μέσα πάλης που και πιο αποτελεσματικά μπορεί να αποδειχτούν και την ενημέρωση των πολιτών να διασφαλίσουν αλλά και τα περιφερειακά Μέσα να μην βλάψουν ανεπανόρθωτα.

Η κυβέρνηση να αποσύρει τις αντιασφαλιστικές και επιζήμιες για τον ευρισκόμενο ήδη σε οριακή κατάσταση περιφερειακό τύπο της χώρας

Καλούμε δε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις αποφάσεις της αυτές και να αποσύρει τις αντιασφαλιστικές και επιζήμιες για τον ευρισκόμενο ήδη σε οριακή κατάσταση περιφερειακό τύπο της χώρας. Χρειαζόμαστε άμεσα πολιτικές ενίσχυσης και μέτρα στήριξης και όχι συνεχή υπονόμευση και καταστροφικές ρυθμίσεις».


*Οι μεσότιτλοι είναι της εφημερίδας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.