Η Ροδοπη στραμμενη στο «λευκο» της χρυσο

64.000 τόνοι είναι τα συνολικά επιλέξιμα στρέμματα βαμβακιού που δόθηκαν φέτος για το νομό Ροδόπης. Το 2004 είχε ξεκινήσει με 58.000 τόνους και μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις συνδικαλιστών και πολιτικών παραδόθηκαν 66.000 τόνοι.

Εάν δεν ανέβουν τα στρέμματα κάποιες περιοχές που τους αναλογεί χαμηλή παράδοση ανά στρέμμα, όπως είναι η Καλλίστη, θ’ αντιμετωπίσουν προβλήματα. Μέχρι στιγμής το υπουργείο μεταφέρει ότι δε θα υπάρξει αλλαγή στα κιλά.

Οι τόνοι διαμορφώνονται από τη μέση στρεμματική απόδοση που είναι 278 κιλά για τη Ροδόπη επί των 230.000 στρεμμάτων βαμβακιού.

Τη Δευτέρα ξεκινάει η νέα εκκοκκιστική περίοδος 2005- 6. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατά την παράδοση θα παρίστανται ελεγκτές του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα παλαιοτέρων ετών. Η Ελλάδα δηλώνει συνολικά 1,1 εκατ. τόνους και η πρώτη ελάχιστη τιμή για τους βαμβακοπαραγωγούς ορίστηκε σε 226 δρχ. το κιλό.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης, Νίκος Σκοπιανός εστίασε το ενδιαφέρον του στις περιοχές που παρουσιάζουν χαμηλά κιλά λόγω κακής παραγωγής τις χρονιές 2002 και 2003.

«Έχουν αναρτηθεί τα κιλά παράδοσης του κάθε παραγωγού τα οποία αναφέρονται στις παλιές κοινότητες. Σε γενικές γραμμές δεν είμαστε άσχημα αν και σε σχέση με πέρυσι είναι χαμηλότερος ο μέσος όρος παράδοσης.

Σε ορισμένες περιοχές εμφανίζονται με εύλογα παράπονα, όπως είναι η Νέα Καλλίστη, το Κόσμιο, η Κομοτηνή, που έχουν χαμηλές τιμές παράδοσης, παρά το γεγονός ότι οι όμορες κοινότητες έχουν αυξημένα κιλά. Αυτή η αδικία θεωρούμε ότι πρέπει να αρθεί και μάλιστα χθες το πρωί αποστείλαμε και ανάλογη επιστολή προς τους αρμόδιους. Θα πρέπει να υπάρχει μια καλύτερη ισορροπία σε επίπεδο νομού, διότι δεν είναι δυνατόν να δίνουν στην Καλλίστη 247 κιλά και στην όμορη κοινότητα Μέσης 290 κιλά, χωρίς να παραγνωρίζω ότι αυτά είναι τα πραγματικά κιλά της Μέσης και του Ιάσμου. Τα 247, όμως, της Καλλίστης είναι πραγματικά λίγα γιατί δεν συνυπολόγισαν κάποιες χρονιές, όπως το 2002 και το 2003 κατά τις οποίες υπέστησαν μεγάλες καταστροφές».

Το 2002 ήταν η χρονιά με τις έντονες πλημμύρες που προκάλεσαν μεγάλες ποσότητες αμάζευτου βαμβακιού και το 2003 ήταν μια πολύ κακή χρονιά με τεράστιες καταστροφές σε όλη την παραγωγή της Ροδόπης από το πράσινο σκουλήκι. Προκειμένου για τη διαμόρφωση των κιλών ελήφθη υπόψη η παραγωγή των πέντε τελευταίων ετών, από τα οποία αφαιρέθηκε μια χρονιά όπου οι ζημιές ήταν πάνω από 20%. Το υπόλοιπο της απόδοσης των τεσσάρων ετών διαιρείται δια του 4. Οι δύο κακές χρονιές της Ροδόπης ήταν που έφεραν αυτούς τους μέσους όρους. Ας μην ξεχνάμε ότι η Καλλίστη ήταν η περιοχή όπου είχαν πλημμυρίσει τεράστιες ποσότητες βαμβακιού.

Όσο για την επόμενη μέρα και το τι σχεδιάζει η ΕΑΣ ο κ. Σκοπιανός είπε:

«Ο παραγωγός της Ροδόπης περιμένει να μαζέψει την παραγωγή του, να δει τα πραγματικά του κιλά, τι αποκλίσεις και τι παραγωγή θα έχει και στη συνέχεια θα δούμε πώς θα ενεργήσουμε. Η πολιτεία οφείλει να δει το διάβημα που έχουμε κάνει και στη συνέχεια θα εξετάσουμε ποια είναι η κατάσταση με τις ποσότητες που θα μείνουν εκτός επιδότησης».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.