Η Ροδοπη ετοιμαζεται για το ΕΣΠΑ

Το πρόγραμμα για την ανάπτυξη της περιόδου 2007 – 2013, το οποίο έχει αναφερθεί ότι δίνει έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη, δίνει την ελπίδα σε δήμους και νομαρχίες της χώρας να σχεδιάσουν έργα προτεραιότητας για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, στοχεύοντας στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Ο προγραμματισμός σε επίπεδο νομού συζητήθηκε χθες το πρωί στην αίθουσα συσκέψεων της νομαρχίας Ροδόπης.

Ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης σχολίασε πριν τη σύσκεψη στη νομαρχία, παρουσία του προέδρου της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου Γιώργου Μηνόπουλου, των αντινομαρχών Κώστα Κατσιμίγα και Μεχμέτ Δεβετζήογλου, δημάρχων και προέδρων κοινοτήτων ότι είναι σημαντικό ν’ αναπτύξουν κοινή δράση.

Ο κ. Γιαννακίδης εξήγησε ότι η προγραμματισμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τους δημάρχους του νομού Ροδόπης έγινε στα πλαίσια της έκφρασης του δημοκρατικού προγραμματισμού. «Σκοπός της συνάντησης είναι να συγκεκριμενοποιήσουμε τους αναπτυξιακούς στόχους που πρόκειται να ενταχθούν στο Δ΄ ΚΠΣ, το ΕΣΠΑ, και να δούμε την κοινή μας δράση, να μην υπάρχουν επικαλύψεις, να δούμε τις προτεραιότητες που δίνουμε σαν τοπική κοινωνία και όπου είναι δυνατόν να έχουμε μια κοινή παρουσία στα κέντρα λήψης απόφασης στην Αθήνα. Αυτό θα καθιερωθεί ανά δίμηνο καθώς θα συναντιόμαστε όλη η τοπική κοινωνία, θα βλέπουμε την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, την πορεία των αναπτυξιακών μας στόχων. Εάν προκύπτουν και κάποια ζητήματα μείζονος κοινωνικής σημασίας θα επαναλαμβάνουμε την κοινή μας ενεργοποίηση και συμπόρευση όλων των φορέων της τοπικής κοινωνίας σε μια απρόσκοπτη αναπτυξιακή πορεία».

Στην πρώτη συνάντηση περιέγραψαν το αναπτυξιακό προφίλ και την ταυτότητα της περιοχής, όπως και κάποια μεγάλα έργα. «Έργα όπως το φράγμα των Συμβόλων, φράγματα που πρόκειται να δρομολογήσουμε, το νοσοκομείο Κομοτηνής και άλλα. Θα εξετάσουμε πού βρισκόμαστε από πλευράς μελετών, θα προσδιορίσουμε κάποια χρονοδιαγράμματα και θα τα γνωστοποιήσουμε στην τοπική κοινωνία» είπε.

Κ. Κατσιμίγας: «Δεν ζητάμε τίποτε εάν δεν έχουμε μια σοβαρή μελέτη στα χέρια μας»

Ο αντινομάρχης Κ. Κατσιμίγας εξήγησε ότι η νομαρχία ανακοίνωσε στους δημάρχους τις προτάσεις που ετοίμασε για ένταξη έργων στο Δ΄ ΚΠΣ. «Αντηλλάγησαν απόψεις, υπήρξαν γκρίνιες. Ο δήμαρχος Κομοτηνής Δ. Κοτσάκης ανέφερε τις προτεραιότητες του δήμου Κομοτηνής οι οποίες ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι προτάσεις της νομαρχίας πλησιάζουν τα 100 εκατ. ευρώ. Πιστεύω ότι οι προτάσεις συνολικά θα πλησιάσουν τα 400 εκατ. ευρώ, με σκοπό να πάρουμε περίπου 100 εκ. Σίγουρα, οι προτάσεις μας είναι πέρα από κάθε προσδοκία». Το ζητούμενο είναι να κατατίθενται ολοκληρωμένες προτάσεις, θέμα για το οποίο ο κ. Κατσιμίγας εξήγησε ότι από την πλευρά της νομαρχίας δεν κατέθεσαν καμία πρόταση σε επίπεδο ιδέας. «Η νομαρχία υπέβαλε προτάσεις, με την έννοια είτε τελειωμένων μελετών, είτε προκαταρκτικών μελετών, είτε μελετών στο στάδιο της ανάθεσης. Θεωρούμε κεφαλαιώδες να μη ζητάμε τίποτε εάν δεν έχουμε μια σοβαρή μελέτη στα χέρια μας. Έχουμε μελέτες σοβαρές, κάποιες λιγότερο σοβαρές και μελέτες σε διαδικασία ανάθεσης. Τίποτε δεν είναι στον αέρα. Δεν είμαστε άψογοι, αλλά δεν είμαστε και σε επίπεδο ιδεών, επιδιώκουμε να παρουσιάσουμε ετοιμότητα σε όλα, ενώ σε κάποια έχουμε ήδη. Δεν αρκεί, όμως, μόνο η βούληση, αλλά τίθεται και θέμα δυνατοτήτων. Η αυτοδιοίκηση έχει συγκεκριμένους πόρους και δυναμικό και από την άλλη είναι η μέγγενη του νόμου.

Τα μικρά έργα και οι μικρο-οδοποιίες για τα οποία παλεύουμε στην επαρχία δε μπορούμε να τα αναθέσουμε. Όταν δε μπορείς ν’ αναθέσεις μία μελέτη, είτε κάνεις προτάσεις σε επίπεδο ιδεών είτε υποβάλεις πρόχειρες μελέτες.

Τα περισσότερα έργα που προτείνουμε και για τα οποία υπάρχουν μελέτες, αυτές έχουν γίνει πριν το 2005, με τις διαδικασίες του 716, δηλαδή του προγενέστερου νόμου, ο οποίος δεν ήταν μεν τέλειος αλλά αν μη τι άλλο καλύτερος από τον σημερινό, τον 3316».


Σχολιάζοντας το υπάρχον δυναμικό της νομαρχίας και των ΟΤΑ, ο κ. Κατσιμίγας εξήγησε ότι με τις παρούσες συνθήκες δε μπορούν να περιμένουν πολλά, παρά μόνο ν’ αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο ή να ενισχυθούν οι ΟΤΑ με μηχανικούς.

Προτεραιότητα οι υποδομές

Μιλώντας για τις προτεραιότητες της νομαρχίας στο ΕΣΠΑ, ο αντινομάρχης είπε ότι δίνουν μεγάλο βάρος στις υποδομές. «Η οδός Κέχρου – Χλόης, για την οποία υπάρχει έτοιμη μελέτη 6 εκατ. ευρώ. Η ανακατασκευή της οδού Κομοτηνής – Ιάσμου, βόρεια του νομού Ξάνθης, είναι στη διαδικασία ανάθεσης μελέτης, η οποία είναι στο 1,5 εκατ. ευρώ και στα 15 εκατ. ευρώ το έργο, τα οποία είναι εξασφαλισμένα διαδικαστικά. Αντίστοιχη μελέτη κι έργο είναι η κατασκευή γεφυρών και η βελτίωση βατότητας πανεπιστημιούπολης – Γρατινής – Αριαννών. Αυτά τα δύο έργα αφορούν τον οριζόντιο επαρχιακό άξονα του νομού από τους Αμαξάδες μέχρι τα Αριαννά.

Επίσης, η ασφαλτόστρωση της οδού Ιάμπολις –Πατέρμων, ένας δρόμος δύσκολος γιατί είναι ορεινός. Η ασφαλτόστρωση της οδού Δαρμένης – Ραγάδας και Ραγάδας – Εσοχής, ύψους συνολικά 6 εκατ. ευρώ, η παράκαμψη της Παραδημής με 2,7 εκατ. ευρώ για την οποία υπάρχει πλήρης μελέτη. Η κατασκευή υπόβασης και ασφαλτόστρωση της οδού Νέδας – Κίζαρι, ένας δρόμος για τον οποίο προέκυψε ανάγκη από το φράγμα Ιασίου, ύψους 500.000 ευρώ. Η κατασκευή νέας γέφυρας στο Κόσμιο, ύψους 850.000 ευρώ.

Επίσης, έχουμε τα αρδευτικά του Ιασίου, ύψους 15 εκατ. ευρώ και τα αρδευτικά του Ν. Σιδηροχωρίου και της Ν. Αδριανής με άλλα 7 εκατ. ευρώ, όπου εκπονούνται οι μελέτες. Ένα πολύ σημαντικό έργο ύψους 12,5 εκατ. ευρώ είναι η βελτίωση της παραλιακής οδού Ιμέρου – Μαρώνειας, του οποίου η μελέτη προσβλέπουμε να ολοκληρωθεί μέσα στο 2008 και τα επόμενα δύο χρόνια να έχουμε ένα σύγχρονο παραλιακό δρόμο ενόψει και της διάνοιξης του κάθετου άξονα.

Επίσης, περιμένουμε κάποια χρήματα για καθαρισμούς ποταμών και χειμάρρων, ενώ θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε μελλοντικά στο ΕΣΠΑ το δρόμο Μαρώνειας – παραλίας Πετρωτών»
κατάληξε ο κ. Κατσιμίγας.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.