«Η ψηφος στη Ν.Δ. δεν ειναι ψηφος εμπιστοσυνης»

Με ποσοστό 1,79% πανελλαδικά και 1, 39% στο νομό Ροδόπης κινήθηκε στις εθνικές εκλογές του 2004 το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κόμμα-ΔΗΚΚΙ, που είχε ορίσει ως σημείο κατατεθέν του τη δημιουργία του τρίτου πόλου, που στην ουσία αφορά την συσπείρωση με τα μικρά κόμματα και αποτελεί μια πρόταση που είχε θέσει από το 1992 ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κ. Δημήτρης Τσοβόλας.

Λίγο μετά τις 7.00 το απόγευμα της Κυριακής έκλεισαν οι κάλπες στα εκλογικά τμήματα του νομού μας, ενώ σημειώθηκε μια καθυστέρηση στην μετάδοση των αποτελεσμάτων, σε σύγκριση με τα τμήματα των υπόλοιπων νομών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Στα εκλογικά τους κέντρα ήταν συγκεντρωμένα τα στελέχη των κομμάτων, απ’ όπου παρακολουθούσαν τις όποιες εξελίξεις προέκυπταν στη διάρκεια της καταμέτρησης των εκλογικών αποτελεσμάτων, ενώ στη Νομαρχία Ροδόπης επικοινωνήσαμε με τον υποψήφιο βουλευτή του ΔΗΚΚΙ στο νομό Ροδόπης, κ. Γιώργο Μποτρότσο, ο οποίος μας μετέφερε το γενικό κλίμα που επικρατούσε σχετικά με την τύχη του κόμματός του κατά τις 10.00 το βράδυ της Κυριακής, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκειά του: «Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, το ΔΗΚΚΙ δεν πάει αρκετά καλά και τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο θετικά όσο θα περιμέναμε.
Και προσωπικά δεν είμαι ευχαριστημένος διότι αναμέναμε καλύτερο αποτέλεσμα. Ήμασταν αρκετά αισιόδοξοι ότι θα μπούμε στο ελληνικό κοινοβούλιο».

Καταδίκη της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. ο κ. Μποτρότσος: «Ο κόσμος σ’ αυτές τις εκλογές του 2004, στις 7 του Μάρτη, τιμώρησε την πολιτική που ασκήθηκε από το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια. Δεν πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης προς τη Νέα Δημοκρατία. Ήταν μια ψήφος ώστε να απομακρυνθεί η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και τίποτε άλλο. Το κακό είναι ότι αντί να έρθουν αυτοί οι ψήφοι προς τα μικρότερα κόμματα, πήγανε προς τη Ν.Δ. και γι’ αυτό της δώσανε το ξεκάθαρο προβάδισμα των 5 μονάδων», προβαίνοντας σ’ ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: «Στο εκλογικό τμήμα του Φαναρίου, όπου ψηφίζω εγώ, η Ν.Δ. είχε πάντοτε 105 ψήφους, ενώ το ΔΗΚΚΙ είχε 60 ψήφους τους οποίους ελάμβανα εγώ. Απόψε, με τα στοιχεία που έχουμε, οι 170 ψήφοι είναι της Ν.Δ., δηλαδή μιλάμε για μία 70% άνοδο της Ν.Δ. Δεν πρόκειται για ψηφοφόρους της Ν.Δ., αλλά για μια καταδίκη της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Είναι ωστόσο κακό να μην εκφράζεται προς τα μικρότερα κόμματα αυτό, ώστε να υπάρξει μια πολυφωνία στο κοινοβούλιο, να μπουν όλα τα μικρά κόμματα που υπάρχουν σήμερα για να μπορέσουν από αύριο να αντισταθούν στον δικομματισμό και στην φιλελεύθερη πολιτική, η οποία πιστεύουμε ότι ασκήθηκε από το ΠΑΣΟΚ, αλλά θα ασκηθεί και από τη Ν.Δ. Στον προεκλογικό μας αγώνα είχαμε αναφερθεί πάρα πολλές φορές στη δημιουργία του τρίτου πόλου. Ήταν μια πρόταση που είχε κάνει ο πρόεδρός μας, ο Δημήτρης Τσοβόλας από το 1992, και ήταν στην επιφάνεια εδώ και αρκετό διάστημα, τους 2-3 τελευταίους μήνες».

Για συσπείρωση των μικρών κομμάτων έκανε λόγο ο κ. Μποτρότσος, ενώ αναφέρθηκε στις επανειλημμένες προσπάθειες που κατέβαλλε το ΔΗΚΚΙ για να επιτευχθεί αυτός ο συγκεκριμένος στόχος: «Θα μπορούσε η δημιουργία του τρίτου πόλου να συσπειρώσει αυτά τα μικρά κόμματα, για να δώσουμε τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό ώστε στις επόμενες εκλογές ο τρίτος πόλος να είναι πραγματικά για αυτούς κόμμα εξουσίας. Είναι ένα ερώτημα και μια πραγματικότητα».

Πάντως, το ΔΗΚΚΙ δεν σταματάει τον αγώνα του, έτοιμο για τις ευρωεκλογές: «Εμείς δεν υποστέλλουμε τη σημαία του αγώνα, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε και για τις εκλογές που έχουμε μπροστά μας. Ανεξάρτητα από το αποψινό αποτέλεσμα, από αύριο θα είμαστε πάλι προς την κατεύθυνση της δημιουργίας του τρίτου πόλου ώστε να μπορέσει να εκφραστεί επιτέλους ο ελληνικός λαός».

Παρακάτω αναφέρονται τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των εθνικών εκλογών 2004 όπως έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδο Ν. Ροδόπης για το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κόμμα, καθώς και οι ψήφοι των υποψηφίων του εδώ:

Α/Α Υποψήφιος Ψήφοι

1 Ευστρατίου Αλέξανδρος του Λεωνίδα 343

2 Μποτρότσος Γεώργιος του Νικόλαου 307

3 Σαδίκ Ιζέτ του Χασάν 137

4 Καμενίδης Ζουράμπ του Παύλου 76

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.