Η «ψαλιδα» των αποδοχων μεγαλωνει

Με το πέρας 25 ετών από την υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας για την ίση αμοιβή των δύο φύλων, ελάχιστα πράγματα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει αναφορικά με την αμοιβή των εργαζομένων, καθώς παρατηρούνται ανισότητες στις εργασιακές σχέσεις των δύο φύλων σε όλη την Ευρώπη βάση και την έρευνα που πραγματοποίηση το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τις Εργασιακές Σχέσεις (ΕΙΡΟ). Με αφορμή την έρευνα του ΕΙΡΟ ο ΠτΘ μίλησε με την πρόεδρο του Κέντρου Λαϊκών Δρωμένων και Δημοτικό Σύμβουλο κ. Σοφία Μενεσελίδου.

Η Ελλάδα μπορεί να εμφανίζει την μικρότερη διαφορά στους χρόνους απασχόλησης ανδρών και γυναικών, αλλά με το 76,2% των αποδοχών των ανδρών αμείβονται κατά μέσο όρο οι ελληνίδες.

Από την άλλη οι άνδρες απασχολούνται κατά μέσο όρο 42,7 ώρες την εβδομάδα και οι γυναίκες 41,3.

Υπάρχουν όμως παραδείγματα χωρών όπου η «ψαλίδα» ολοένα και μεγαλώνει ιδιαίτερα στην Αυστρία, την Πορτογαλία και τη Γερμανία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αυστρίας όπου το «ασθενές» φύλο με 38,8 ώρες εργασίας την εβδομάδα εισπράττει τα δύο τρίτα όσων εισπράττει το «ισχυρό» με 40,9 ώρες εργασίας κατά μέσο όρο.

Ωστόσο υπάρχει και το παράδειγμα των σκανδιναβικών χωρών, όπου γυναίκες και άντρες φαίνεται να εργάζονται με ίσους όρους. Οι αποκλίσεις που παρατηρούνται είναι μικρότερες του 20% στην Δανία και τη Σουηδία και την Φινλανδία, ενώ η διαφορά στους μέσους μισθούς δεν ξεπερνά το 14% στη Νορβηγία.

Με βάση την ίδια έρευνα του ΕΙΡΟ οι γυναίκες σε όλες τις χώρες της Κοινότητας εργάζονται λιγότερες ώρες από τους άντρες, αλλά και η ανεργία τις πλήττει περισσότερο. Στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας των γυναικών υπολογίζεται σε 18,2% και των αντρών σε 7,7%, ενώ η ανεργία έπληξε το 2000 τις γυναίκες σε ποσοστό 9,2% και τους άντρες σε ποσοστό 6,1% στο σύνολο των χωρών της Κοινότητας.

Σ. Μενεσελιδου:

«Κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα σκληρή για τις γυναίκες»

«Πρέπει να θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι, παρά τα όσα μεγάλα βήματα έχουν επιτευχθεί και όσες μεγάλες κατακτήσεις έχουν γίνει σε επίπεδο νομικό και θεσμικό στην Ελλάδα, η κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή για τις γυναίκες», αξιολόγησε η Πρόεδρος Λαϊκών Δρωμένων Κομοτηνής και Δημοτική Σύμβουλος κ. Σοφία Μενεσελίδου σήμερα στον ΠτΘ μετά την έρευνα και του ΕΙΡΟ για την απασχόληση.

Η κ. Μενεσελίδου έκρινε απαραίτητη «την στροφή προς την κοινωνική πραγματικότητα και να δούμε την επίπονη δουλειά, η οποία οφείλει να γίνει σε αυτό το επίπεδο».

Εκφράζοντας την άποψη ότι δεν υπάρχει μια ουσιαστική διαφοροποίηση από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα με εξαίρεση τις σκανδιναβικές χώρες, όπου υπάρχει προεργασία πολλών ετών, η κ. Μενεσελίδου υποστήριξε την άρση των διαφοροποιήσεων όσον αφορά τις εργασιακές συνθήκες και τις αποδοχές μεταξύ των δύο φύλων, σε συνεργασία πολιτείας και ενεργών γυναικείων οργανώσεων.

«Να μπορέσουμε κάποια στιγμή την θεσμική πρωτοπορία της χώρας μας να την κάνουμε πραγματικότητα. Το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ξεκινώντας από το οικογενειακό μας δίκιο είναι ιδιαίτερα προοδευτικό θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα κυρίως στην οικονομική ζωή της χώρας και παρά πέρα. Όσον αφορά ευρύτερες δομές, αντιλήψεις και πεποιθήσεις οι οποίες έχουν εμπλουτίσει την καθημερινότητά μας, μαζί με τον βομβαρδισμό που δέχονται οι γυναίκες από τον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, δεν μας επιτρέπουν να έχουμε τον αντικατοπτρισμό του προοδευτικού κοινωνικού πλαισίου και στην καθημερινότητα μας», κατέληξε η κ. Μενεσελίδου.

Ν.Χ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.