«Η πρωτογνωρη για δημοτικες εκλογες αποχη στην Ξανθη επηρεασε το αποτελεσμα»
Πολλοί και απ’ όλες τις παρατάξεις ήταν εκείνοι που εκτιμούσαν ότι οι «Πολίτες για την Ξάνθη» θα βελτίωναν τα ποσοστά τους στις φετινές δημοτικές εκλογές, κρίνοντας από τη μέχρι σήμερα πορεία τους στα πράγματα της πόλης.
Κάτι τέτοιο δεν συνέβη! Η παράταξη του Νίκου Ανταμπούφη προσέθεσε μόλις σαράντα ψηφοφόρους στους 1.130 των εκλογών του 2006, φτάνοντας στους 1.170 την περασμένη Κυριακή. Το 4,44% έγινε μόλις 4,51%, ωστόσο η παράταξη κράτησε για τέταρτη συνεχή θητεία μια έδρα στο μικρό… κοινοβούλιο της Ξάνθης. Και, λειτουργώντας υπεύθυνα στις γραμμές που έχουν χαράξει και στις οποίες έχουν συνηθίσει τους ασχολούμενους με τα αυτοδιοικητικά πράγματα, μόλις την επομένη των εκλογών, οι «Πολίτες για την Ξάνθη» συγκάλεσαν συγκέντρωση των μελών τους.
Στον απόηχο της «μάχης» και λίγο πριν την προαναφερθείσα συγκέντρωση, ο Νίκος Ανταμπούφης σκιαγραφεί τα εξαγόμενα των καλπών: «Όσον αφορά το συνολικό αποτέλεσμα, κρίνουμε ότι και μόνο το γεγονός πως μετά από είκοσι χρόνια θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος στον δήμο της Ξάνθης, σημαίνει μια έμμεση αποδοκιμασία της τωρινής δημοτικής αρχής. Από κει και μετά είναι σημαντικό το ποσοστό αποχής που υπήρχε στον δήμο -γύρω στο 47%- κάτι πρωτόγνωρο για τις δημοτικές εκλογές στην Ξάνθη. Και ήταν κάτι που κατά τη γνώμη μας επηρέασε το αποτέλεσμα, γιατί θεωρούμε ότι μεγάλο κομμάτι αυτής ήταν μια συνειδητή αποχή διαμαρτυρίας απέναντι και στη γενικότερη πολιτική κατάσταση, αλλά και στην κατάσταση στον δήμο της Ξάνθης».
Αναφερόμενος στα του οίκου του, ο κ. Ανταμπούφης επιχαίρει για τη διατήρηση της έδρας στο δημοτικό συμβούλιο και λέει: «Το δικό μας ποσοστό κρίνεται ικανοποιητικό, αφού μας επιτρέπει να συνεχίσουμε για τέταρτη συνεχή θητεία την παρέμβασή μας μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Διατηρήσαμε τις δυνάμεις μας κάτω από δύσκολες συνθήκες, αφού υπήρχε η συνένωση με τον δήμο Σταυρούπολης, ο οποίος έχει την εκ των προτέρων γνωστή πολιτική σύνθεση και αρνητική για τη δική μας συμμετοχή. Αλλά και μέσα από τον διλημματικό χαρακτήρα που πήραν οι εκλογές σε τοπικό επίπεδο γύρω από την κατάληψη της δημοτικής αρχής».
Γέφυρες προς τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για κοινή δυναμική παρουσία στα δημοτικά πράγματα
Καιρό είχαμε να δούμε να ρίχνονται «γέφυρες» μεταξύ των δύο απαρτίων της κοινοβουλευτικής αριστεράς, ωστόσο ο επικεφαλής των «Πολιτών για την Ξάνθη» δεν κρύβει την ικανοποίησή του και για την πορεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μέσα σε καιρούς παντοδυναμίας του δικομματισμού: «Θεωρούμε ότι είναι θετική εξέλιξη η είσοδος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο δημοτικό συμβούλιο» λέει και εξηγεί: «Κι αυτό γιατί πιστεύουμε ότι ένα πλούσιο σε συμμετοχές δημοτικό συμβούλιο, θα είναι περισσότερο χρήσιμο και πιο αποτελεσματικό στον νέο δήμο της Ξάνθης. Αλλά και λόγω του ότι πιστεύουμε επίσης ότι είναι πολλές οι κοινές θέσεις που έχουμε σε μια σειρά ζητήματα. Κάτι που για μας σημαίνει αρωγή και συνεργασία στις παρεμβάσεις που από κοινού θα επιδιώξουμε να έχουμε στο δημοτικό συμβούλιο».
Σημειώνουμε πως από τους 783 ψήφους και το 3,08% του 2006 που δεν έδινε καμία έδρα, η τότε «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία για την Ξάνθη» και σημερινή «Λαϊκή Συσπείρωση» έφτασε στους 1.113 ψήφους, αυξάνοντας τη δύναμή της πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα (έφτασε στο 4,29%) και στέλνει πλέον τον Γιώργο Κολλάρο στο δημοτικό συμβούλιο.
Τι έφταιξε και δεν κεφαλαιοποιήθηκε η περιρρέουσα ευαρέσκεια
Απαντήσεις στην παραπάνω ερώτησή μας αναζητά και ο ίδιος ο Νίκος Ανταμπούφης, απαντώντας: «Αυτό είναι κι ένα δικό μας κατ’ αρχήν ερώτημα και γι’ αυτό έχουμε τη σημερινή συγκέντρωση. Εκείνο που συνέβη –αν δούμε λίγο τα νούμερα- είναι ότι ακινητοποιήθηκαν οι ψηφοφόροι και περιχαρακώθηκαν στις προηγούμενες επιλογές. Εξαίρεση βέβαια αποτελεί η αύξηση στο ποσοστό της “Λαϊκής Συσπείρωσης” η οποία παρακολούθησε την πανελλαδική αύξηση που είχαν τα σχήματα του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα κι αυτό ενδεχομένως οφείλεται στη γενικότερη πολιτική κατάσταση». Ο κ. Ανταμπούφης εκτιμά ότι δεν φταίει κάποιος εξωτερικός παράγοντας και επωμίζεται τις όποιες ευθύνες βαρύνουν το εσωτερικό της παράταξής του: «Ειδικότερα, επειδή δεν βρίσκουμε κάποιο σφάλμα στην μέχρι τώρα παρουσία μας στον δήμο –κρίνοντάς την ικανοποιητική- θα πρέπει να αναζητήσουμε αιτίες για την αίσθηση που υπήρχε γύρω από την πιθανή αύξηση του ποσοστού μας και που δεν έγινε πραγματικότητα, μάλλον σε οργανωτικές αδυναμίες μας που πρέπει να εξεταστούν στη συνέχεια».
«Δεν πρόκειται να καθορίσουμε και να καθοδηγήσουμε εκλογικές συμπεριφορές»
Κεφαλαιώδες ζήτημα που –ας μην ξεχνάμε- «καίει» και τους δύο μονομάχους της προσεχούς Κυριακής, είναι η στάση που θα κρατήσουν τα μέλη και οι φίλοι των «Πολιτών για την Ξάνθη» μπροστά στις νέες κάλπες μεταξύ του Χρίστου Πούλιου και του Μιχάλη Στυλιανίδη.
«Ισχύει ό,τι είχαμε πει κι ένας από τους λόγους της σημερινής συνάντησης είναι και αυτός, γιατί πρέπει συλλογικά να αποφασίσουμε και να εκφραστούμε» λέει ο κ. Ανταμπούφης: «Εκείνο που ισχύει είναι ότι δεν πρόκειται να καθορίσουμε και να καθοδηγήσουμε εκλογικές συμπεριφορές. Είναι οι πολίτες που επέλεξαν να πάνε οι εκλογές σε δεύτερη Κυριακή, άρα γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν και τη δεύτερη Κυριακή. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα καθορίσουμε στάσεις και συμπεριφορές στην εκλογική διαδικασία» δηλώνει ο συνομιλητής μας. Όσο για το ερώτημα που έκλεισε την κουβέντα μας, ο Νίκος Ανταμπούφης απαντά: «Είναι παρακινδυνευμένο να γίνει πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της προσεχούς Κυριακής, το εκλογικό σώμα του δήμου μας είναι ευμετάβλητο…».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
