Η προταση για το Αζερμπαιτζαν εγινε δεκτη στο τουρκικο κοινοβουλιο

Το HDP καταψήφισε την πρόταση

Η Προεδρική πρόταση για την αποστολή στρατευμάτων στο κοινό κέντρο παρατήρησης που θα δημιουργηθεί στο Αζερμπαϊτζάν εγκρίθηκε με πλειοψηφία των ψήφων στη Γενική Συνέλευση της τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης.

Η πρόταση πέρασε με τις ψήφους των AKP, CHP, MHP και İYİ Parti όμως το HDP καταψήφισε την πρόταση.

Στην πρόταση που στάλθηκε στο Κοινοβούλιο με την υπογραφή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προβλέπεται ότι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στο κέντρο παρατήρησης, στο οποίο θα δημιουργηθεί μαζί με την παροχή κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του στρατού του Αζερμπαϊτζάν και της αρμενικής πολιτοφυλακής, αναμένεται επίσης να εξυπηρετήσουν και οι Τούρκοι στρατιώτες.

Η συμφωνία που υπογράφηκε στις 10 Νοεμβρίου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν, Ρωσίας και Αρμενίας για τον τερματισμό των συγκρούσεων που κλιμακώθηκαν στις 27 Σεπτεμβρίου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία κοινού κέντρου στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν για την παρακολούθηση της τήρησης της κατάπαυσης του πυρός. Με την έγκριση του ψηφίσματος, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις επίσης θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες σε αυτό το Κοινό Κέντρο.

Στη Γενική Συνέλευση του Κοινοβουλίου, ο βουλευτής Ισμέτ Γιλμάζ, ο οποίος μίλησε εξ ονόματος της ομάδας του ΑΚΡ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την αποστολή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Αζερμπαϊτζάν, επέστησε την προσοχή στη σημασία της πρότασης για το Αζερμπαϊτζάν και κάλεσε τα κόμματα να ψηφήσουν «υπέρ» της πρότασης.

Ο Ενγκίν Αλτάι, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ομάδας, ο οποίος μίλησε εξ ονόματος της ομάδας CHP, χρησιμοποίησε επίσης τη φράση «Οι αδελφοί μας» για το Αζερμπαϊτζάν. Επίσης ο ίδιος δήλωσε ότι θα ψηφήσουν υπέρ της πρότασης υπογραμμίζοντας πως «Εάν πονάει ένα δόντι στο Αζερμπαϊτζάν, μας πιάνει πονοκέφαλος. Βλέπουμε ότι υπάρχει ισχυρή συναίνεση στο Κοινοβούλιο σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων εκεί, και το δείχνουμε αυτό στον κόσμο» Οι ομάδες MHP και İYİ Parti υποστήριξαν επίσης την πρόταση, ενώ το HDP ψήφισε κατά της πρότασης.

Η δήλωση του HDP σχετικά με την ψηφοφορία

Μιλώντας εξ ονόματος της ομάδας HDP, η Τουλάι Χατίμογουλαρί Ορούτς υπογράμμισε ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση εξηγώντας ότι «έχουμε πάντα εκφράσει την αποφασιστικότητά μας ότι η επιμονή στον διάλογο, την ειρήνη και τις πολιτικές μεθόδους στην εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να είναι δευτερεύουσας σημασίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κείμενο της προεδρικής πρότασης αναφέρεται ότι η Τουρκία είναι σύμφωνη με τις δεσμεύσεις της σύμφωνα με τη «Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης και Αμοιβαίας Συνδρομής Μεταξύ της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν που υπεγράφη στις 16 Αυγούστου 2010» και επίσης ότι είναι σκόπιμο το προσωπικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να υπηρετούν στο Κοινό Κέντρο που θα δημιουργήσει η Τουρκία μαζί με τη Ρωσία και στις δραστηριότητες που θα εκτελέσει αυτό το κέντρο, όπου θα καθορίσει το Αζερμπαϊτζάν. Επιπλέον, τονίζεται ότι αυτή η αποστολή «είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, οι οποίες καταγράφουν την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν. Ταυτόχρονα θεωρείται ότι θα ωφελήσει την ειρήνη και την ευημερία των λαών της περιοχής και είναι επίσης απαραίτητη από την άποψη των εθνικών μας συμφερόντων».

Πηγή: https://www.dw.com/tr/tbmmdeazerbaycan-tezkeresi-kabuledildi/a-55639679

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.