Η προσωπικη ματια της Δημητρας Κωνστα σε γνωστα ζωγραφικα εργα μεσω της «Arte Povera»

Η ζωγράφος παρουσιάζει τα έργα της στον φιλόξενο χώρο του Gecko

Μια ιδιαίτερη και διαφορετική έκθεση ζωγραφικής της Δήμητρας Κώνστα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στην Κομοτηνή, οι φίλοι της συγκεκριμένης τέχνης και όσοι άλλοι επιθυμούν.
 
Οι πίνακες που παρουσιάζει η Δήμητρα Κώνστα είναι εμπνευσμένοι από κλασικά εικαστικά έργα γνωστών καλλιτεχνών όπως ο Picaso, o Εγγονόπουλος, ο Φασιανός και ο De Chirico, τους οποίους τους μεταμορφώνει μέσω της «Arte Povera», της φτωχής τέχνης δηλαδή.
 

Ο «ΠτΘ» βρέθηκε στην έκθεση ζωγραφικής και συνομίλησε με την ίδια καλλιτέχνη. Η κ. Κώνστα δεν θεωρεί τον εαυτό της κλασική ζωγράφο αλλά όπως σημειώνει η ίδια ό,τι ιδέες έχει στο μυαλό τις θέλει να τις φτιάχνει κατευθείαν τονίζοντας ότι, «όταν βλέπω μια ωραία εικόνα, κάτι γίνεται μέσα μου και θέλω να την φτιάξω και να την αναπαράγω με τον δικό μου τρόπο. Όσο διαρκεί αυτό νομίζω ότι είμαι κάπου αλλού. Νιώθω τόσο όμορφα, όταν βάζω κάτω τα πινέλα μου, τις μπογιές μου και τις αναλύω και τις συνθέτω και βλέπω την εικόνα και θέλω να την ξαναφτιάξω και εγώ» ενώ επεσήμανε ότι θεωρεί την πράξη της αυτή, σαν φόρο τιμής προς τον ζωγράφο που της δίνει το συναίσθημα της χαράς και της ευχαρίστησης μέσα από τον πίνακα του. 

«Από μικρή ηλικία μαγεύτηκα από την τέχνη της ζωγραφικής» 

Ερωτηθείσα για το πώς επέλεξε τη ζωγραφική, προκειμένου να εκφραστεί καλλιτεχνικά η ίδια εξήγησε πως «από μικρή ηλικία μαγεύτηκα από την τέχνη της ζωγραφικής και σε συνδυασμό με το επάγγελμα της δασκάλας, όπου στα σχολεία που ήμουν, κάναμε ζωγραφική με τα παιδιά, μου άρεσε, δέθηκα με την εν λόγω τέχνη και ασχολήθηκα βαθύτερα». Συμπλήρωσε δε ότι της αρέσει να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε επιφάνεια βρει για να ζωγραφίσει και όπως παρατηρήσαμε, οι πίνακές της δεν ήταν ζωγραφισμένοι επάνω σε έναν καμβά αλλά σε πορτάκια υπολογιστή και ντουλαπιών αλλά και σε χαλασμένα πλαίσια μαγαζιών.
 

Όσο για την πηγή έμπνευσής της η κ. Κώνστα εξήγησε ότι «όλες αυτές οι δημιουργίες είναι πίνακες που έχω δει σε μουσεία και εκθέσεις και με έκαναν να νιώσω τόσο όμορφα έτσι ώστε να τις αναπαραγάγω με τον δικό μου τρόπο. Ως επί το πλείστον οι ιδέες μου έρχονται από πίνακες γνωστών κυρίως ζωγράφων όπως ο Εγγονόπουλος, ο Πικάσο, ο  De Chirico αλλά και από διάφορους πολιτισμούς, όπως τον κινέζικο».
 
Τόνισε ακόμη την αγάπη της για την «Arte Povera», με τα φθηνά υλικά και τα ακρυλικά χρώματα που έχουν μικρό αποτύπωμα στην φύση όταν ζωγραφίζει.  Όσο για το δικό της συναίσθημα η ίδια δηλώνει  ότι μπαίνει μέσα στο κόσμο και στο συναίσθημα αυτών των ζωγράφων και έτσι νιώθει διαφορετικά. 

Η φτωχή τέχνη είναι προσιτή για όλους 

Τέλος, η κ. Κώνστα δεν παρέλειψε να προτρέψει, όσους ενδιαφέρονται, να ασχοληθούν με την φτωχή τέχνη ή αλλιώς «Arte Povera» σημειώνοντας ότι μπορείς να κάνεις φτωχή τέχνη σε πολλά σημεία, με πολλά πράγματα που κυκλοφορούν και τα συναντάμε στην καθημερινότητα μας. «Προσθέτοντας φαντασία και δημιουργικότητα μπορεί να μεγαλουργήσει ο καθ΄ ένας» υπογράμμισε η ίδια, ενώ τόνισε ότι «η Arte Povera είναι κάτι φθηνό και με μηδέν κόστος για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί, με μικρό ρίσκο αλλά με πολλές αισθητικές διεξόδους».
 
Να σημειωθεί ότι η έκθεση πραγματοποιείται μέχρι και σήμερα στο καφέ Gecko, στην Βενιζέλου από τις ώρες 18.00 μέχρι και τις 21.00.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.