Η προσφορα της Τεχνης στην υγεια

Οι σχέσεις Τέχνης και Υγείας διερευνάται από χρόνια στις Η.Π.Α, την Βρετανία, την Γαλλία, την Ισπανία και την Ιαπωνία. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η επίδραση της Τέχνης είναι εξ ίσου ωφέλιμη για το νοσηλευτικό προσωπικό, για τους επισκέπτες και για τους ασθενείς. Είναι προφανές ότι η θετική επίδραση στην ανάρρωση των ασθενών έχει ιδιαίτερη κοινωνική αξία.

Στην Ελλάδα, επίσημη καταγραφή αποτελεσμάτων δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Υπάρχουν μεμονωμένες προσπάθειες όπως αυτή του Ωνάσειου Κάρδιο-χειρουργικού Κέντρου όπου έχουν φιλοξενηθεί εκθέσεις ζωγραφικής και μουσικές εκδηλώσεις, καθώς και στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, αποφάσισε να αναλάβει την διερεύνηση του τομέα αυτού βασιζόμενο στην εμπειρία που έχει αποκτήσει στην διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων αφ΄ ενός και αφ΄ ετέρου, εκμεταλλευόμενο τις σχέσεις του με τους τοπικούς αναπτυξιακούς φορείς και τα αντίστοιχα ιδρύματα και οργανισμούς των γειτονικών κρατών. Το προτεινόμενο σχέδιο έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση του ατόμου στην προσφορά της Τέχνης στο Περιβάλλον και στην Ψυχική και Σωματική Υγεία.

Για την υλοποίηση του έργου το Ίδρυμα έχει εξασφαλίσει, σε εθνικό επίπεδο, την συνεργασία καλλιτεχνών ζωγραφικής και γλυπτικής, καθηγητών της Ιστορίας, Ψυχολογίας και Κοινωνιολογίας, καθώς δε και την συνεργασία του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ξάνθης. Σε διεθνές επίπεδο, έχει επιλεγεί το Saint George Hospital (London UK). Το ίδρυμα του εξωτερικού έχει επιλεγεί λόγω της μεγαλύτερης εμπειρίας του στον τομέα αυτό.

Με την ανταλλαγή καλλιτεχνών, καλλιτεχνικών έργων, συνεδρίων και εκθέσεων θα προκύψουν νέες καλλιτεχνικοί οδοί σε ένα πολυ-πολιτισμικό περιβάλλον, εμπλουτίζοντας την Ευρωπαϊκή παράδοση και εμβαθύνοντας την Ευρωπαϊκή ιδέα.

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, την εβδομάδα που πέρασε φιλοξένησε καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό υλοποιώντας και την δεύτερη φάση του προγράμματος.

Οι καλλιτέχνες αφού ενημερώθηκαν και ξεναγήθηκαν στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Ξάνθης, θα δουλέψουν στα εργαστήριά τους, προτείνοντάς μας τις ιδέες τους, για τις καλλιτεχνικές τους παρεμβάσεις στο χώρο του Νοσοκομείου.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Διοικητή του Νοσοκομείου, το ιατρικό – νοσηλευτικό – τεχνικό καθώς και όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου, την Πρυτανεία του Δ.Π.Θ. για την πολύτιμη βοήθειά της και όλους όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί και η δεύτερη φάση του προγράμματος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.