Η προιστορικη Θρακη μεσα απο τα ειδωλια των κατοικων της

Ομιλία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής στο πλαίσιο του Επιμορφωτικού Κύκλου Ομιλιών

Στιγμιότυπα της προϊστορικής Θράκης μέσα από τα ειδώλια των κατοίκων της ζωντάνεψαν το απόγευμα της Δευτέρας 10 Ιουνίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, μέσα από την ομιλία της κ. Κωνσταντίνας Πηλείδου με θέμα «Νεολιθικά ειδώλια από την περιοχή της Θράκης: εικόνες και στιγμιότυπα ενός μακρινού παρελθόντος».
 
Αυτή ήταν η τρίτη εκδήλωση του 3ου Επιμορφωτικού Κύκλου Ομιλιών που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης με κύριο άξονα την Προϊστορική Θράκη και στόχο την παρουσίαση στο ευρύ κοινό ενός περιγράμματος της απώτατης και απώτερης πολιτιστικής εξέλιξης της Αιγαιακής Θράκης, όπως μας είναι γνωστή σήμερα, αλλά και να παρουσιάσουν την τρέχουσα προβληματική της αρχαιολογικής έρευνας.
 
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, έχοντας διοργανώσει με επιτυχία δύο κύκλους επιμορφωτικών ομιλιών με το Τμήμα Φιλολογίαςτου Δημοκρίτειου -Πανεπιστημίου Θράκης και το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής τα προηγούμενα χρόνια για τη Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή Θράκη, θέλησε να συνεχίσει την προσπάθεια ενημέρωσης και επιμόρφωσης του ευρύτερου κοινού της πόλης μας με τη διοργάνωση ενός τρίτου κύκλου ομιλιών, με κύριο άξονα την Προϊστορική Θράκη,
 
Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο του Επιμορφωτικού Κύκλου το φθινόπωρο του 2019 θα διοργανωθεί μια περιοδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής με θέμα την ανασκαφή της προϊστορικής τούμπας της Παραδημής και τις άλλες προϊστορικές θέσεις, ανασκαμμένες και μη της Ροδόπης, μέσα από φωτογραφίες, κατατοπιστικά κείμενα και ιδιαίτερα αρχαιολογικά ευρήματα. 

Πολλαπλές οι χρήσεις των ειδωλίων 

Την ομιλία πραγματοποίησε η κ. Πηλείδου, η οποία είναι εκπαιδευτικός, απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στην Προϊστορική Αρχαιολογία και στην εκπαίδευση παιδιών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες.
 
Ως φοιτήτρια και ως πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας έχει συμμετάσχει σε ανασκαφικές και επιφανειακές έρευνες σε περιοχές της Κρήτης (Αρχαία Λάππα), της Θράκης (Κάστρο Καλύβας, Αρχαία Αβδηρα, Αρχαία Ζώνη, Μάκρη Έβρου, Ρύζια Έβρου, τύμβος Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης) και της Μακεδονίας (Μακρύγιαλος Πιερίας).
 
Κατά τη διάρκεια των σπουδών της για την απόκτηση μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου ασχολήθηκε με τη μελέτη των προϊστορικών ειδωλίων της Θράκης και των νεολιθικών ανθρωπόμορφων αγγείων στην περιοχή των Βαλκανίων.
 
Όπως ανέφερε στην ομιλία της, τα νεολιθικά ειδώλια αποτελούν μία ιδιαίτερη και πολυπληθή ομάδα του αρχαιολογικού υλικού που αποδίδουν σε μικρογραφική κλίμακα την πραγματικότητα του ανθρώπου της μακρινής αυτής εποχής, μεταφέροντας έως τις μέρες μας πολύτιμες πληροφορίες.
 
Τα ειδώλια είναι κατασκευασμένα τις περισσότερες φορές από πηλό και σπανιότερα από λίθο ή οστό, και παριστάνουν ανθρώπινες μορφές αλλά και ζώα, ομοιώματα σπιτιών, επίπλων, εργαλείων και οικοτεχνικών κατασκευών.
 
Συχνά έχουν διακόσμηση με εγχαράξεις και χρώματα για το ένδυμα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μορφής ή του οικιακού αντικειμένου.
 
Όπως ανέφερε, τα νεολιθικά ειδώλια είχαν διάφορες και διαφορετικές χρήσεις ως αντικείμενα τελετουργιών, ως σύμβολα επικοινωνίας αλλά και ως πιστά αντίγραφα των φυσικών προτύπων, δηλαδή ως «πορτραίτα», υπηρετώντας τις ποικίλες ανάγκες της καθημερινής ζωής του νεολιθικού ανθρώπου.
 
Για αυτό και στην παρουσίασή της αναφέρθηκε στα νεολιθικά ειδώλια από την περιοχή της Θράκης εξετάζοντας ορισμένα αντιπροσωπευτικά ευρήματα, που εντυπωσιάζουν με την επιμέλεια της κατασκευής, την πλούσια διακόσμηση και την ποικιλία της εικονογραφίας τους, προσεγγίζοντας το αδιαμφισβήτητο γεγονός της αινιγματικής παρουσίας στο χώρο και τον χρόνο του νεολιθικού ανθρώπου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.