«Η πορεια του φοιτητικου κινηματος και οι εξελιξεις στην Παιδεια»

Εκδήλωση – συζήτηση διοργάνωσε χθες το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής η νεολαία του Συνασπισμού Ροδόπης με προσκεκλημένο τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα, «Η πορεία του φοιτητικού κινήματος και οι εξελίξεις στην Παιδεία».

Ο κ. Τσίπρας επιλέχθηκε από τους φοιτητές ως ο πλέον κατάλληλος ν’ αναπτύξει το συγκεκριμένο θέμα, εφόσον ο ίδιος συμμετείχε στις μαθητικές καταλήψεις του 1991 και σήμερα είναι υπεύθυνος του Συνασπισμού σε θέματα παιδείας. Παρών στην εκδήλωση και ο γραμματέας της νεολαίας ΣΥΝ, Δημήτρης Τσανακόπουλος, ο οποίος και τοποθετήθηκε πριν την εκδήλωση.

Το μέλος της νεολαίας Συνασπισμού Κώστας Παππάς αναφερόμενος στο θέμα της εκδήλωσης τόνισε ότι «από πέρυσι το Μάη που ξεκίνησε το φοιτητικό κίνημα να δραστηριοποιείται και να αντιδρά εντονότερα, διαπιστώνεται σήμερα ότι έχει αυξητικές τάσεις ως προς τη συμμετοχή και τον δυναμισμό του. Εκτός από την πρώτη νίκη που πέτυχε πέρυσι για να μην κατατεθεί ο νέος νόμος – πλαίσιο βλέπουμε τη δυναμική του, την πορεία του. Οι συνεχιζόμενες καταλήψεις, οι πανελλαδικές πορείες στην Αθήνα δείχνουν ότι το φοιτητικό κίνημα μπορεί να πετυχαίνει νίκες. Ενώ όλοι μάς θεωρούσαν τα τελευταία χρόνια μία γενιά, η οποία δεν κάνει τίποτα, δεν ξεσηκώνεται για τα ζητήματα της παιδείας, βλέπουμε ότι τελικά οι φοιτητές κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα πραγματικά μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα που χρόνια είχε να ζήσει η Ελλάδα. Από το ’90-’91 έχουμε να ζήσουμε κάτι ανάλογο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Όσο για τις απόψεις που εκφράστηκαν κατά διαστήματα από καθηγητές σε διάφορα αθηναϊκά ΜΜΕ σχετικά με το νέο νόμο – πλαίσιο η νεολαία του ΣΥΝ δια στόματος του Κώστα Παππά τόνισε ότι «η άποψη ότι οι φοιτητές θα πρέπει να πληρώνουν, όταν υπερβαίνουν τα 4 χρόνια φοίτησης στις σχολές δεν μας απασχολεί, γιατί αυτές οι απόψεις καθηγητών ουσιαστικά εκφράζουν μία μειοψηφία στην καθηγητική κοινότητα. Μετά το τελευταίο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ η συντριπτική πλειοψηφία, γύρω στο 97% ψήφισε κείμενο, το οποίο τάσσεται κατά του νόμου – πλαισίου, υπέρ της δημόσιας και δωρεάν παιδείας οπότε τέτοιες αναφορές καθηγητών δεν σημαίνουν κάτι για τους φοιτητές».

Όσον αφορά στην επιλογή του συγκεκριμένου ομιλητή στην εκδήλωση ο κ. Παππάς τόνισε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στις μαθητικές καταλήψεις το ’91, ήταν μέσα στο κίνημα, έχει ζήσει και ζει και σήμερα όλα αυτά που γίνονται στο χώρο της παιδείας. Με τις απόψεις και με τις ιδέες του ελπίζουμε να έδωσε στον κόσμο να κατανοήσει ποια είναι η θέση των φοιτητών και του Συνασπισμού στα θέματα της παιδείας και να στρέψουμε τον κόσμο στο πλευρό των φοιτητών, αν και νομίζω ότι το σύνολο της κοινωνίας βρίσκεται στο πλευρό τους και θεωρεί ότι τα αιτήματά μας είναι δίκαια» κατέληξε ο Κώστας Παππάς.

Όσον αφορά στα σενάρια που ακούστηκαν σχετικά με το χάσιμο του εξαμήνου και της εξεταστικής περιόδου ο κ. Παππάς απάντησε ότι «σύμφωνα με το νόμο-πλαίσιο του 1982 το κάθε εξάμηνο είναι από 8 έως 12 εβδομάδες άρα νομίζω ότι έχουμε περιθώριο να γίνουν τα μαθήματα αλλά και η εξεταστική. Πιστεύω ότι οι φοιτητικές κινητοποιήσεις δεν θα οδηγήσουν στο χάσιμο του εξαμήνου».

Νίκος Αρβανιτίδης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.