Η ποντιακη γαστρονομια του Θρυλοριου γινεται διεθνης

25 φοιτητές από Πανεπιστήμιο της Ιταλίας γνώρισαν τις παραδοσιακές ποντιακές γεύσεις

Στο Θρυλόριο βρέθηκαν πριν από μερικές ημέρες 25 φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Μελέτης της Επιστήμης της Γαστρονομίας, (Università deglistudidi Scienze Gastronomiche di Pollenzo) με έδρα το Pollenzo, μια μικρή πόλη της Βόρειας Ιταλίας, για να γνωρίσουν τόσο τις ποντιακές συνταγές, όσο και τον ποντιακό πολιτισμό γενικότερα.
 
Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της περιοδείας που κάνουν σε διάφορες περιοχές τόσο της Ελλάδας, όσο και όλου του κόσμου, και επέλεξαν φέτος μεταξύ άλλων και το Θρυλόριο, μιας και οι κάτοικοί του ασχολούνται με την γαστρονομία, έχοντας δημιουργήσει και το Έτος ποντιακής γαστρονομίας που γίνεται κάθε χρόνο κατά τις γιορτές της Αγίας Μαρίνας. 

Γνωριμία με την Ποντιακή Γαστρονομία 

Όπως τόνισε η Πρόεδρος του Συλλόγου Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» κ. Χρύσα Μαυρίδου, η υπεύθυνη  ξενάγησης και επικοινωνίας του τμήματος, κ.  Καλλιόπη  Κουτούπα, που έχει κάνει το μεταπτυχιακό της σε αυτό το πανεπιστήμιο, θεώρησε καλό να επισκεφτούν το Θρυλόριο και να γνωρίσουν την ποντιακή γαστρονομία.
 
Οι κάτοικοι τους υποδέχτηκαν με χαρά, τους μίλησαν για την ιστορία του Οικισμού, από πού πήρε το όνομά του και από πού κατάγονται οι κάτοικοί τους, με τον κ. Μανώλη Κυριακίδη να τους ξεναγεί στην εκκλησία του, που εξήγησε ότι φτιάχτηκε από τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στον οικισμό, ενώ επισκέφτηκαν και το μουσείο καλαθοπλεκτικής όπου τους ξενάγησε ο υπεύθυνος κ. Αντώνης Λιάπης.
 
Επίσης τους μίλησαν για την ιστορία του Πόντου, αλλά και τα 100 χρόνια από την γενοκτονία των Ποντίων, ζητώντας τους να γίνουν πρεσβευτές αυτής της προσπάθειας, για να αναγνωριστεί αυτή και κάθε γενοκτονία, προκειμένου η ανθρωπότητα να μην ζήσει καινούριες. 

Την τιμητική τους είχαν τα ποντιακά πιάτα 

Στη συνέχεια μετέβησαν στο κτίριο της παλιάς κοινότητας, όπου είχε στηθεί ένα τραπέζι με ποντιακά πιάτα, όπως ωτία, πισία, πιροσκί με πατάτα και τυρί, Κιντέατα, γούμιες, τανωμένο σορβά, χορτόπιτα, μαύρα λάχανα με τα φασουλέ, ντολμαδάκια, χασίλ και άλλα.
 
Μάλιστα η κ. Παρθένα Σαλπιγγίδου, μαζί με την κ. Μαρία Καμενίδου παρασκεύασαν επιτόπου σιρόν και υβριστόν, για να δείξουν πώς μαγειρεύονται αυτά τα φαγητά, καθώς και τις πρώτες ύλες, αλλά και κάποια πράγματα για την ποντιακή διατροφή.
 
Αφού δοκίμασαν όλα τα πιάτα, τους κέρασαν ταν (αριάνι), και ρακή.
 
Σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδου οι φοιτητές ενθουσιάστηκαν, μιας και ένιωσαν την αγάπη με την οποία μαγειρεύτηκαν αυτά τα φαγητά, ικανοποιώντας όλα τα γούστα.
 
Μαζί με τη μαγειρική τους μίλησαν για τα έθιμα των ποντίων, όπως τα κερκέλια στα Κάλαντα των Βαΐων, τις Αυγομαχίες, αλλά και τα μωμογέρια, κάνοντας μια μικρή παρουσίαση στο χώρο.
 
Από την όλη εμπειρία δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι ποντιακοί χοροί, υπό τη λύρα της Ελένης Αποστολίδου, στους οποίους συμμετείχαν όσο μπορούσαν και οι φοιτητές.
 
Τέλος τους αποχαιρέτησαν με δώρα, όπως μια ποδιά από την ποντιακή γαστρονομία, έντυπα από την γιορτή της γαστρονομίας, που έχει τις συνταγές που μαγειρεύτηκαν, αλλά και το βιβλίο από το Συνέδριο που είχε πραγματοποιηθεί στο Θρυλόριο «Τρείς γενοκτονίες μία στρατηγική» για το ζήτημα της γενοκτονίας, αλλά και κάρτ ποστάλ από τον οικισμό.
 
«Περάσαμε πολύ όμορφα μαζί τους, σμίξαμε, τους είπαμε ότι μπορούν να θεωρούν το Θρυλόριο δικό τους χώρο και οικείο, ενώ κάποιοι είπαν ότι μπορεί να κάνουν και εργασίες επάνω στην ποντιακή διατροφή» σημείωσε. 

Ενίσχυση της διάδοσης της ποντιακής κουζίνας 

Η κ. Μαυρίδου θεωρεί πως επισκέψεις σαν και αυτή είναι πολύ χρήσιμες, μιας και είναι σημαντικό να διαδίδεται η ποντιακή κουζίνα ευρύτερα ώστε να παραμείνει αυτή ζωντανή.
 
Άλλωστε ο στόχος όλων όσων κάνουν τα τελευταία χρόνια όσο αφορά την Ποντιακή Γαστρονομία, είναι να ανοιχτεί προς τα έξω και να διασωθεί, μεταφέροντας τη γνώση στην επόμενη γενιά, ίσως και προσαρμοσμένη στην σύγχρονη εποχή.
 
Για αυτό και πιστεύουν πως όσοι περισσότεροι γίνονται οι πρεσβευτές της Ποντιακής Κουζίνας, τόσο το καλύτερο. Ειδικά για το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, που έχει μεταξύ άλλων σαν στόχο και την προώθηση των διαφορετικών γεύσεων, ταιριάζει απόλυτα με αυτή την προσπάθεια, για αυτό και τους κάλεσαν να έρθουν ξανά στο Θρυλόριο, στο 5ο έτος Ποντιακής γαστρονομίας για να δουν στην πράξη πώς μαγειρεύονται τα διάφορα πιάτα, και ευελπιστούν πως αυτός ο δρόμος που ανοίγεται, θα βοηθήσει να εντοπίσουν κοινά στοιχεία, και να δημιουργήσουν μια αλυσίδα που θα τους ενώνει μέσω αυτού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.