Η πολιτιστικη διαδρομη της Εγνατιας Οδου υποσχεται διπλη αειφορια

«Το μεγαλύτερο οραματικό σχέδιο της Β. Ελλάδας για τα επόμενα 50 χρόνια» χαρακτήρισε τη δημιουργία της διαδρομής ο Στ. Μπένος

Το όραμα του Διαζώματος να φέρει τα μνημεία στο κέντρο της ζωής, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης μετέφερε ο Πρόεδρος του φορέα κ. Σταύρος Μπένος κατά την εκδήλωση για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Ιουνίου στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.
 
Ο κ. Μπένος μίλησε για την αξία και τη μαγεία των συνεργειών, κάνοντας ειδική μνεία στις πολιτιστικές διαδρομές με άξονα την Εγνατία Οδό μαζί με τον εκδότη της εφημερίδας Γνώμη κ. Γιάννη Λασκαράκη, ενώ συμμετείχε και ο πρόεδρος του Ιστορικού Μουσείου κ. Νικόλαος Πινάτζης σχετικά με τους τρόπους συνεργασίας των δύο φορέων, με σκοπό την ανάδειξη των αρχαιολογικών-ιστορικών τόπων και πολιτισμικών τοπίων της περιοχής.
 
Ο κ. Μπένος εξέφρασε την άποψη ότι το πρόγραμμα της διαδρομής της Εγνατίας Οδού που προωθεί αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια θα αποτελέσει τον αιμοδότη της ΑΜΘ για τις επόμενες γενιές, συγχαίροντας δημοσίως την Περιφέρεια και προσωπικά τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη, γιατί πρωτοπορούν σε αυτό το πρόγραμμα, στο οποίο έχει εγκριθεί ένα πολύ μεγάλο ποσό, 55 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα της Περιφέρειας και μαζί με άλλους πόρους μπορεί να υπερβεί τα 100 εκ. ευρώ.
 
«Το Διάζωμα», τόνισε, «θέλει να αποτελέσει τον πνευματικό βραχίονα της υλοποίηση του προγράμματος της Εγνατίας, του μεγαλύτερου οραματικού σχεδίου της Βόρειας Ελλάδας για τα επόμενα 50 χρόνια, αρκεί να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί σωστά».
 
Άλλωστε το πρόγραμμα αυτό δεν θα μείνει στα στενά όρια της Εγνατίας, αλλά με τη σωστή διαχείριση θα αποτελέσει τη «μαγιά» για το πολλαπλασιασμό των έργων και των δράσεων για την ανάδειξη όλων των περιοχών.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση έδωσαν το παρών και δύο επίτιμοι έφοροι αρχαιοτήτων που δραστηριοποιήθηκαν στη Θράκη, ο κ. Τριαντάφυλλος Διαμαντής και ο κ. Δημήτρης Μάτσας. 

Μεγάλη κοινωνική συμμαχία για τα θέατρα

Το Διάζωμα, επισήμανε ο κ. Μπένος, αποτελεί μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία που περιλαμβάνει πόλεις, φορείς πολίτες αλλά και την επιχειρηματικότητα, λειτουργώντας σε ένα περιβάλλον απόλυτης συνέργειας με το κράτος, ώστε να βοηθήσουν τους αρχαιολόγους και να βελτιώσουν ποσοτικά και ποιοτικά τις επιδόσεις τους.
 
Ο φορέας θέλει να αναστρέψει την οδυνηρή πορεία του ελληνικού κράτους κατά τη μεταπολίτευση, όπου υπήρχε μόνο το κράτος και η κοινωνία δεν υπήρχε πουθενά.
 
Το Διάζωμα δημιούργησε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία, στην οποία συμμετείχαν πολλοί άνθρωποι, πολλά ιδρύματα, δωρητές αλλά και απλοί πολίτες, ανοίγοντας τρείς νέες πύλες χρηματοδότησης για όλα αυτά τα έργα: την πύλη των μεγάλων χορηγών, την πύλη των πόλεων και των Περιφερειών και την πύλη των πολιτών. Αυτή η κοινωνική συμμαχία είναι ουσιαστικά ο «κουμπαράς» που έχουν δημιουργήσει για τα Αρχαία Θέατρα όπου ο καθένας μπορεί να προσφέρει για συγκεκριμένα θέατρα.
 
Όλα αυτά τα χρήματα που εισρέουν δημιουργούν ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα προκειμένου να γίνονται γεωφυσικές έρευνες, ανασκαφές, απαλλοτριώσεις και μελέτες, που γίνονται από το Υπουργείο και κατόπιν αυτό μπορεί να αποσπάσει πόρους από την ΕΕ για την ανάδειξη των έργων.
 
Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, κατά τον κ. Μπένο, ήταν μια μεγάλη κινητοποίηση της κοινωνίας, που φαίνεται από το γεγονός ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, μόνο του, σε όλη τη Μεταπολίτευση, είχε κάνει περίπου 15 θέατρα, όταν όμως μπήκε η κοινωνία ορμητικά μέσω του Διαζώματος δημιουργήθηκε ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα 50 θεάτρων. «Και αυτό γιατί τα όρια του κράτους είναι πεπερασμένα, την απεραντοσύνη την βρίσκει κανείς στις ψυχές των ανθρώπων και τον εθελοντισμό, εκεί δεν υπάρχει πέρας αθροίζονται συνέχεια δυνάμεις» παρατήρησε ο κ. Μπένος για να υπογραμμίσει πως πλέον μέσω του Διαζώματος έχουν γίνει περίπου 40 μελέτες, που αποτελούν την «προίκα» του Υπουργείου ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους.

Αειφορία και βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τον πολιτισμό

Ο κ. Μπένος στηλίτευσε αυτό που ο ίδιος ονομάζει «σύγχρονο αβδηριτισμό» στο ελληνικό κράτος, συγκρίνοντας τους Αβδηρίτες που έφτιαξαν μια υπέροχη κρήνη η οποία δεν είχε νερό, με το ελληνικό πολιτικό σύστημα που ταυτίζει δύο έννοιες που είναι συμπληρωματικές αλλά όχι ίδιες, τις υποδομές και την ανάπτυξη. «Όμως αυτό δεν ισχύει», σημείωσε, «μιας και αν το έργο δεν μπει στη ζωή, δεν εξυπηρετεί κάτι.
 
Έτσι στην πατρίδα μας έχουμε παράξει υπερπληθώρα υποδομών τις οποίες δεν έχουμε φροντίσει να τις βάλουμε στη ζωή, που δεν τις επισκέπτεται κανείς». Για αυτό και θεωρεί πως ήρθε η στιγμή τα μνημεία να συνδεθούν με τη ζωή, με το φαινόμενο της ανάπτυξης, και να γίνουν το κέντρο της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
 
Αυτό θα γίνει μέσα από τα προγράμματα που έχει εκπονήσει το Διάζωμα, και θα έρθει η ΕΕ ως αρωγός να τα χρηματοδοτήσει, μέσα από τις πολιτιστικές διαδρομές για όλη τη χώρα, με τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη δέσμη καινοτομικών δράσεων, όπως το πιλοτικό πρόγραμμα που έχει αναπτυχθεί στην Ήπειρο, την πολιτιστική Διαδρομή της Ηπείρου με επίκεντρο τα αρχαία της Θέατρα, που τώρα μελετάται στην Ήπειρο, όπως θα μελετηθεί στην ΑΜΘ η διαδρομή της Αρχαίας Εγνατίας.
 
«Θα είναι ένα σύστημα προδιαγραφών, που θα συνδέσει τα μνημεία με όλους τους ανθρώπους που παράγουν, τους αγρότες, τα τουριστικά καταλύματα, τη γαστρονομία, όλες τις νεοφυείς επιχειρήσεις, ώστε όλοι μαζί σαν οικογένεια να οικοδομήσουν το καινούριο πρόγραμμα» τόνισε ο κ. Μπένος για να επικεντρωθεί στη διπλή αειφορία, την πρώτη, τη γνωστή αειφορία, με έργα που θα αφήσουν αλώβητο το πολιτιστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα, και την άλλη η οικονομική βιωσιμότητα και μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων, μέσω Φορέων διαχείρισης και εσόδων για αυτά. 

Συνεργασία για το καλό όλων

Το θέμα των Πολιτιστικών Διαδρομών που θα έχουν ως άξονα την Εγνατία Οδό ανέλυσε ο κ. Γιάννης Λασκαράκης, τονίζοντας ότι τα ίχνη της Εγνατίας Οδού και η ιστορική της διαδρομή μέσα στα 2.500 χρόνια της ύπαρξής της, αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση για τη δημιουργία μιας σύγχρονης περιηγητικής διαδρομής που θα συνδέει τους αρχαιολογικούς χώρους της Περιφέρειας όλων των εποχών.
 
Από την πλευρά του ο Πινάτζης ζήτησε να συμπράξουν στην συντήρηση και διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού, συνυπάρχοντας με τα αγαθά εντάσσοντάς τα στην καθημερινότητα όλων. Πρότεινε δε την συνεργασία του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης με το Διάζωμα, μια πρόταση που ο κ. Μπένος δέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.