«Η πολιτεια να βρει τροπο ωστε οι επιχειρησεις να εισπραξουν αμεσα τις επιδοτησεις»

Στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης 27 Νοεμβρίου, με πρόσκληση του Προέδρου του κ. Νικολάου Αγγελίδη, οι Πρόεδροι του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Κωνσταντίνος Λιούρτας, της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών-Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης κ. Αργύρης Αργυρόπουλος, του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Πέτρος Λιανουρίδης και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Ν. Ροδόπης κ. Γεώργιος Νικολαϊδης, προκειμένου να εξετάσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται στις επιχειρήσεις από την συνεχιζόμενη αποχή των μηχανικών και οικονομολόγων από τα αρμόδια όργανα ελέγχου των ιδιωτικών επενδύσεων του αναπτυξιακού νόμου.

Στην κοινή σύσκεψη των φορέων έγινε ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση και αποφασίστηκε να σταλεί στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη και Ανάπτυξης κ. Φώλια, καθώς και στους εμπλεκόμενους φορείς το κοινό υπόμνημα των προαναφερόμενων φορέων της περιοχής.

Στη δήλωσή του σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Κωνσταντίνος Λιούρτας εξήγησε ότι η χθεσινή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με σκοπό να βρεθεί λύση στο σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με την Γνωμοδοτική Επιτροπή των επιχειρήσεων του νομού Ροδόπης. «Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο ταλανίζει τους επιχειρηματίες από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα. Στην ανακοίνωσή του το Τεχνικό Επιμελητήριο αναφέρει ότι η απεργία του θα συνεχιστεί μέχρι τον Μάιο του 2008. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι τα μέλη του Επιμελητηρίου κινδυνεύουν να φυλακιστούν για έναν λόγο, ενώ οι επιχειρηματίες κινδυνεύουν να πάνε φυλακή για άλλο λόγο. Οι μεν γιατί λένε ότι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Οι δε γιατί δεν μπορούν να πάρουν τις επιδοτήσεις», δήλωσε ο κ. Λιούρτας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή για να πάρουν τις επιδοτήσεις οι περίπου 34 επιχειρηματίες στο νομό μας, γιατί «αύριο ενδεχομένως να βγουν οι μισοί από τη φυλακή και να μπουν οι άλλοι μισοί. Δεν θα θέλαμε να συμβεί αυτό προς καμία κατεύθυνση. Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ούτως ώστε να απαλλαχτούν οι κατηγορούμενοι και να βρεθεί η άκρη για να γνωμοδοτήσει η Επιτροπή αυτή και να πληρωθούν οι επιχειρηματίες του νομού μας».

Είναι μεγάλο το χρηματικό ποσό των επιδοτήσεων αυτών -50% του κόστους εργασίας- σύμφωνα με τον κ. Λιούρτα. Επομένως, είναι σοβαρό το ζήτημα διότι «αυτά τα χρήματα κάποια στιγμή θα έρθουν στην περιοχή μας για να κινηθεί λίγο ο τόπος».

Στην κοινή σύσκεψη των φορέων αποφασίστηκε να σταλεί στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη και Ανάπτυξης κ. Φώλια, καθώς και στους εμπλεκόμενους φορείς το κοινό υπόμνημα με θέμα «Απεργία-αποχή από όργανα ελέγχου επενδύσεων».

Κοινό υπόμνημα φορέων Ν. Ροδόπης

«Κύριοι Υπουργοί,

Σας μεταφέρουμε την αγανάκτηση του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής μας για την συνεχιζόμενη εδώ και πολλούς μήνες αποχή των μηχανικών και οικονομολόγων του δημοσίου από τα όργανα ελέγχου των ιδιωτικών επενδύσεων αρμοδιότητας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή για την οικονομική πορεία της περιοχής μας.

Δεν αμφισβητούμε το δικαίωμα κανενός να υπερασπίζετε τις θέσεις του, όμως πιστεύουμε ότι τα συντεχνιακά συμφέροντα έχουν και ένα όριο το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνουν. Σε αυτό το θέατρο του παραλόγου, θεσμοθετημένοι φορείς μετατρέπονται σε εκβιαστικούς μηχανισμούς πίεσης σε υποθέσεις που άπτονται της δικαιοσύνης και για μεμονωμένες περιπτώσεις. Στη δικαιοσύνη προσφεύγουμε για να βρούμε δικαιοσύνη και όχι να προστατευτούμε από αυτήν.

Με τέτοιου είδους πρακτικές είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να βρεθούν σήμερα χρεωμένες, λόγω προσφυγής σε δανεισμό, υγιείς επιχειρήσεις επειδή δεν μπορούν να ελεγχθούν και να εισπράξουν την επιδότηση που τους αναλογεί από τον αναπτυξιακό νόμο. Το γεγονός αυτό αποτελεί και αποτρεπτικό παράγοντα για νέες επενδύσεις με άμεσο κίνδυνο την τελμάτωση της επενδυτικής δραστηριότητας στην περιοχή μας. Ο κάθε ένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του ώστε να βρεθεί άμεση λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μη σταματά ούτε να αποτρέπεται η επιχειρηματική δραστηριότητα εξαιτίας της ολιγωρίας και της απραξίας όσων έχουν την αρμοδιότητα να αποφασίζουν και να ελέγχουν. Η πολιτεία θα πρέπει να βρει τρόπο ώστε οι επιχειρήσεις να εισπράξουν άμεσα τις επιδοτήσεις που τους αναλογούν για το έργο που υλοποίησαν.

Η αναπτυξιακή προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και μερικά χρόνια βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και κάθε ενέργεια που οδηγεί στην ανακοπή ή την υπονόμευσή της δημιουργεί όχι μόνο αβεβαιότητα στο επενδυτικό κοινό, αλλά και ένα μέτωπο αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας.

Παρακαλούμε να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες για να απεγκλωβίσετε τις επιχειρήσεις μας οι οποίες είναι και οι μόνες που δεν ευθύνονται για την κατάσταση αυτή».

Το υπόμνημα συνυπογράφουν οι εξής φορείς: το Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, το Επαγγελματικό-Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, η Ομοσπονδία Επαγγελματικών-Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης, ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών Ροδόπης.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.