«Η πολιτεια να δωσει πορους για να υλοποιησει ο καθε δημαρχος το οραμα του»

Στο αεροδρόμιο του Στρασβούργου κι ενώ η ελληνική αποστολή με τους ευρωβουλευτές, τους δημοσιογράφους και την ομάδα από τα γραφεία του Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με συντονίστρια τη Νικόλ Γεωργιάδου, μοιραζόταν με χιούμορ τις εντυπώσεις από την πρώτη Σύνοδο των 24 μετά τις ευρωεκλογές, συνομιλήσαμε με τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Σταύρο Αρναουτάκη. Παρά την κούραση μίλησε για τα χρόνια της αυτοδιοίκησης στο δήμο Αρχανών Ηρακλείου Κρήτης ενώ δώσαμε το επόμενο ραντεβού στην Κρήτη σε μια βάφτιση!

Πριν περάσουμε στα της συνέντευξης αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια της πολυετούς θητείας του στο δήμο, οι Αρχάνες έχουν αναδειχθεί ως πρότυπος οικισμός βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης και μάλιστα έχουν κερδίσει το δεύτερο βραβείο στο διαγωνισμό «European Village 2000». Είναι κατανοητό επομένως γιατί συνεχίζει να αισθάνεται δήμαρχος. Και σαν δήμαρχος με επιτυχημένη θητεία και ποσοστά εκλογής που φτάνουν το 89% εύλογα μπορεί να δίνει οδηγίες προς ναυτιλλομένους δημάρχους.

Από τα επιτεύγματα της θητείας του ως προέδρου στην Αναπτυξιακή Ηρακλείου είναι το γραφείο που έστησαν στις Βρυξέλλες το 1999. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι από τα χιλιάδες ευρωπαϊκά που δραστηριοποιούνται εκεί και από τα μετρημένα στα δάχτυλα ελληνικά αυτό της Αναπτυξιακής Ηρακλείου ξεχωρίζει.

ΠτΘ: Πόσα χρόνια έχετε κλείσει σαν άνθρωπος της αυτοδιοίκησης;

Σ.Α.: Το 1990 εξελέγην για πρώτη φορά και παραιτήθηκα τον περασμένο Μάιο για να είμαι υποψήφιος ευρωβουλευτής, διότι υπάρχει το ασυμβίβαστο.

Υπηρέτησα την αυτοδιοίκηση σαν δήμαρχος Αρχανών και ως πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, όπου είχαμε στήσει μαζί με καλούς συνεργάτες μια σοβαρή εταιρεία που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση. Πριν από 4 χρόνια κάναμε και τα εγκαίνια του γραφείου μας στις Βρυξέλλες ως Αναπτυξιακή, άρα η σχέση με την Ευρώπη υπήρχε ήδη.

ΠτΘ: Σας λείπει η επαφή με την αυτοδιοίκηση;

Σ.Α.: Είμαι ένας από τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης. Μου λείπει πάρα πολύ ο κόσμος, η καθημερινή επικοινωνία με τους πολίτες. Έρχομαι σε ένα άλλο αντικείμενο αλλά αυτό το συναίσθημα που νιώθεις όταν υπηρετείς το συμπολίτη σου είναι σπουδαίο, όταν μάλιστα σε εκλέγει μ’ ένα ποσοστό του 80%, που είχε λάβει ο συνδυασμός μας στις τελευταίες εκλογές. Πολλές φορές στην πολιτική δε μπορούμε να αρνηθούμε κάποιες προκλήσεις. Τώρα υπηρετούμε τον ευρωπαίο πολίτη, τον έλληνα πολίτη, τον κρητικό.

ΠτΘ: Οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης διαμαρτύρονται για τους ελλιπείς πόρους, οι οποίοι μάλιστα συχνά περικόπτονται και παρακρατούνται. Ακόμη κι όταν έχουν ιδέες και προτάσεις δε μπορούν να κινηθούν προς την υλοποίησή τους.

Σ.Α.: Δεν υπάρχει κανείς δήμαρχος που να μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει λύσει τα οικονομικά του. Πάντα υπάρχουν προβλήματα, μικρά και μεγάλα. Δόθηκαν σημαντικές αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση, χωρίς απαραίτητα να έχουν μεταφερθεί και όλοι οι πόροι. Θεωρώ ότι έχουν γίνει βήματα σημαντικά, γιατί είναι άλλο πράγμα η αυτοδιοίκηση του 1991 κι άλλο αυτή του 2004. Η πολιτεία θα πρέπει να δώσει τους πόρους που χρειάζονται αλλά και τους παρακρατημένους, ούτως ώστε το όραμα που έχει ο κάθε δήμαρχος να μπορεί να το υλοποιήσει.

Περιφέρεια Κρήτης

ΠτΘ: Στην Ευρώπη, σε χώρες όπως η Γαλλία όπου βρισκόμαστε, υπάρχει η περιφερειακή αντίληψη στην αυτοδιοίκηση, στις υπηρεσίες, ακόμη και στον Τύπο. Η ελληνική αντίληψη για την περιφέρεια είναι διαφορετική. Έχω όμως την αίσθηση ότι η Κρήτη, λόγω και της γεωγραφικής της διαμόρφωσης, λειτουργεί σαν περιφέρεια.

Σ.Α.: Η Κρήτη λειτουργεί σαν περιφέρεια. Είμαστε ένα δυναμικό νησί με πολύ καλή υποδομή και προϊστορία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε λύσει τα προβλήματά μας. Απαιτούνται πολλά έργα, ακόμη και υποδομής, αλλά κι έργα που θα δώσουν την ώθηση στον κάτοικο της ενδοχώρας, για να μείνει στα χωριά, να αναζωογονηθεί η ύπαιθρος, να αναπτυχθεί κάτω από όλες τις προϋποθέσεις της αειφόρου ανάπτυξης.

Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε ένα καλό σημείο. Έχουμε εκμεταλλευτεί τα ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και τα τομεακά των υπουργείων, τα περιφερειακά.

Όπως γνωρίζετε, η περιφέρεια Κρήτης βγήκε πρώτη πέρυσι σε όλη την Ελλάδα κι αυτό έδωσε ένα bonus στο νησί. Όλοι πρέπει να στρέψουμε τις προσπάθειές μας στα περιφερειακά και τα κοινοτικά προγράμματα αλλά και στα Leader και τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου.

ΠτΘ: Η Κρήτη έχει σεβαστεί την αειφορία δεδομένης και της μεγάλης προσέλευσης τουριστών;

Σ.Α.: Όχι όπως θα έπρεπε. Οι δύο πυλώνες ανάπτυξης της Κρήτης είναι ο τουρισμός και ο αγροτικός τομέας. Στον τουρισμό δυστυχώς αναπτύχθηκαν τα βόρεια παράλια με άναρχη δόμηση και είχαμε τα προβλήματα που προκύπτουν από το μαζικό τουρισμό. Στην πορεία διαπιστώνουμε ότι θέλουμε ποιοτικότερο τουρισμό με τον ανάλογο σεβασμό στο περιβάλλον από όλα τα άτομα που σχετίζονται με τον τουρισμό.

ΠτΘ: Στις Αρχάνες το έχετε καταφέρει;

Σ.Α.: Συγκριτικά με άλλες περιοχές το έχουμε καταφέρει. Υπάρχει σεβασμός σε κάθε μας πράξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουμε αναστυλώσει πάνω από 250 κτίρια κι αυτό αποτελεί δείγμα πολιτισμού. Αναδείξαμε την ιδιαίτερη φυσιογνωμία τους και την αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχής. Θεωρώ ότι όλα αυτά έχουν προσδώσει στις Αρχάνες τα χαρακτηριστικά για να αποτελούν ένα πρότυπο παραδοσιακό οικισμό για όλη την Κρήτη αλλά και για την Ελλάδα.

ΠτΘ: Κύριε Αρναουτάκη, σας ευχαριστώ πολύ.

Σ.Α.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.