Η Πολη του Φωτος σκιαζει τους ανθρωπους της…

Μια επίσκεψη στο Παρίσι λίγο πριν τα Χριστούγεννα είναι αναμφισβήτητα μια πρόταση για βουτιά στον πολιτισμό και στην εσωτερική λειτουργία μιας χώρας που κρατά τα ηνία αιώνες τώρα σε προσφορά και αίγλη… Μια βόλτα στο Παρίσι των απεργιών και των πικραμένων από την πολιτική τους επιλογή ανθρώπων στο πρόσωπο του Σαρκοζί, είναι μια ακόμη πιο ενδιαφέρουσα εμπειρία…

Όλοι στους δρόμους…

85.000 άστεγοι (όσοι δηλώθηκαν ως τέτοιοι για να λαμβάνουν το καθημερινό συσσίτιο) έχουν μεταφέρει το νοικοκυριό τους σε πεζοδρόμια στις οδούς Sebastopol, Rivoli και Haussman, λίγο πιο κει από τα Ηλύσια Πεδία των φώτων και των μεγαλύτερων οίκων μόδας, κάτω από τις γέφυρες του ρομαντικού Σηκουάνα, στις όχθες του με τα πολυώροφα κτίρια και τα πολυτελή lofts. Οι πολίτες του Παρισιού δείχνουν αγανακτισμένοι με τα μέτρα του Σαρκοζί για το ασφαλιστικό, ωστόσο η δημοτικότητά του μόλις που κατέβηκε δέκα μονάδες την εβδομάδα που διανύουμε. Διατηρώντας ένα εξαιρετικό σύστημα στην υγεία – μια που όλοι, και οι άστεγοι, δωρεάν προσέρχονται στο γιατρό για εξετάσεις και θεραπεία – και στην παιδεία που είναι δωρεάν για όλους και η φοίτηση και η στέγαση, πλην των 160 ευρώ που καταβάλλουν οι φοιτητές το μήνα στις εστίες, ο πρόεδρος της Γαλλίας έκοψε δαπάνες από όλους τους άλλους τομείς εκτός της δικαιοσύνης και του στρατού, ποντάροντας στις ελπίδες του λαού για παύση των εσωτερικών κοινωνικών και θρησκευτικών διαπληκτισμών μεταξύ των ντόπιων και των μειονοτήτων. Χαρακτηριστικό των νέων μέτρων οι περίπολοι με τα όπλα συνεχώς προτεταμένα στα high spots του Παρισιού, όπως ο Πύργος του Άιφελ και το Λούβρο!

Η παιδεία σώζει…

Παρ’ όλες τις πορείες και τις απεργίες – τις οποίες η κυβέρνηση χαρακτηρίζει μεμονωμένες, αλλά εμείς είδαμε να παραλύουν την πόλη ολοσχερώς – το Παρίσι παραμένει μια πολύ όμορφη πόλη, αν όχι η ομορφότερη στην Ευρώπη και στον κόσμο. Με έμβλημα τα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτίρια σε ολόκληρη την πόλη, με πίστη στον κλασικισμό που αγγίζει το μπαρόκ και με τον αέρα μιας πόλης που, ξεχνώντας για λίγο την Αγγλία του Λοκ και την Αρχαία Ελλάδα, περήφανη διατείνεται ότι μόνο αυτή έδωσε τα φώτα του πνεύματος και του πολιτισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι Γάλλοι, ακόμη κι όταν περνούν ατέλειωτες ώρες στο μετρό και στο τρένο, διαβάζουν. Οι νέοι γίνονται όλο και περισσότερο δεκτικοί σε νέα ήθη και κουλτούρες και δέχονται να επικοινωνήσουν και στα αγγλικά και ισπανικά, τη στιγμή που οι μεγαλύτεροι κρατούν τα ηνία της ξενοφοβίας ακόμη. Στα επί το πλείστον νοικιασμένα σπίτια του Παρισιού – προς 1500 ευρώ τα 80 τετραγωνικά! – όλα είναι καλοβαλμένα και απαράμιλλης αισθητικής και οι κουρτίνες πάντα ανοιχτές για να αναδεικνύουν τις ξύλινες βιβλιοθήκες, τους κρυστάλλινους πολυελαίους και τις ρομαντικές ταπετσαρίες στους τοίχους.

Η γαλλική πρωτεύουσα έχει έναν μεγάλο αριθμό σε ιστορικά, θρησκευτικά κτίρια, μουσεία, πάρκα και θέατρα. Στο Παρίσι βρίσκονται περίπου 160 μουσεία, 200 γκαλερί, 100 θέατρα, 600 κινηματογράφοι και πάνω από 10000 εστιατόρια. Η προσφορά σε πολιτιστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνει κονσέρτα, εκθέσεις, φεστιβάλ μουσικής και κινηματογράφου, επιδείξεις μόδας αλλά και αθλητικές εκδηλώσεις.

• Τα μεγαλύτερα θέατρα της χώρας βρίσκονται στο Παρίσι. Το Γαλλικό Θέατρο (Theatre franηais) είναι το εθνικό θέατρο με κλασσικό περιεχόμενο κυρίως. Ιδρύθηκε το 1680 και εκεί παίζονται κατεξοχήν τα έργα του Μολιέρου. To Moulin Rouge χτίστηκε το 1889. Το όνομα του θεάτρου αυτού σημαίνει “Κόκκινος Μύλος”, που είναι και το σήμα κατατεθέν του. Υπάρχει επίσης και η Όπερα του Παρισιού, η οποία ιδρύθηκε το 1875, καθώς και το θέατρο των Ηλυσίων Πεδίων.

• Το παγκοσμίως γνωστό μουσείο του Λούβρου άνοιξε τις πύλες του το 1793 και περιλαμβάνει πάνω από 30.000 εκθέματα, από την αρχαιότητα μέχρι τον 19ο αιώνα. Πριν γίνει μουσείο ήταν βασιλική κατοικία, και σήμερα είναι το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου.

• Το μουσείο Ορσέ (Musιe d’Orsay), παλιός σιδηροδρομικός σταθμός που ανακατασκευάστηκε το 1986 για να στεγάσει αντικείμενα γαλλικής τέχνης της χρονικής περιόδου 1848-1914, φιλοξενεί μία πλούσια συλλογή ιμπρεσιονιστικών έργων, καθώς και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προσωρινές εκθέσεις.

•Το Πομπιντού (Pompidou) ή Μπωμπούρ (Beaubourg) ή Εθνικό κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, γνωστό για τη νεωτεριστική αρχιτεκτονική του, κτίσθηκε το 1977 και στεγάζει σύγχρονα έργα τέχνης.

•Το μουσείο του Πάμπλο Πικάσο είναι αφιερωμένο, όπως το λέει και ο τίτλος του, στον μεγάλο Ισπανό ζωγράφο. Εκτίθενται περίπου 250 έργα του Πικάσο, πίνακες αλλά και γλυπτά.

•Η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων (Avenue des Champs-Ιlysιes) είναι πιθανόν η πιο διάσημη λεωφόρος του κοσμου. Το πλάτος της φτάνει τα 71 μέτρα, αρχίζει απο το Λούβρο και τους κήπους Tuileries, και φτάνει στην περιοχή La Defιnse.

•Ο Πύργος του Άιφελ είναι το ορόσημο της πόλης. Χτίστηκε το 1889, ενώ στην αρχή είχε σχεδιαστεί για προσωρινή μόνο χρήση για την παγκόσμια έκθεση το 1900. Δέχεται πάνω από 6.000.000 επισκέπτες ετησίως, ενώ το 2002 συμπλήρωσε συνολικά 200.000.000 τουρίστες από τότε που κατασκευάστηκε.

•Η Αψίδα του Θριάμβου ( Arc de Triomphe) χτίστηκε από τον Ναπολέοντα το 1806-1835.

•Η Σορβόννη είναι το αρχαιότερο πανεπιστήμιο βόρεια των Άλπεων. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα.

•Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων (Notre Dame de Paris) είναι ένας από τους αρχαιότερους καθεδρικούς ναούς της Ευρώπης. Άρχισε να χτίζεται το 1163 και ολοκληρώθηκε το 1345. Οι αντηρίδες που στηρίζουν τους θόλους είναι ό,τι πιο σημαντικό αρχιτεκτονικά έχει να δείξει ο ναός κι όχι τόσο το μέγεθός του.

•Η βασιλική της Ιερής Καρδιάς (Basilique de Sacrι-Coeur) είναι μια ρωμαιοκαθολική εκκλησία στον λόφο της Μονμάρτρης στο υψηλότερο σημείο της πόλης μετά τον Πύργο του Άιφελ.

•Ο Σηκουάνας συνδέει το Παρίσι με το εσωτερικό της Γαλλίας, και πιο συγκεκριμένα με την Βουργουνδία, και με την Μάγχη. Έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη της πόλης. Χωρίζει το Παρίσι σε δύο άνισες όχθες, στην δεξιά όχθη (rive droite) όπου κυριαρχούν οι επιχειρήσεις και τα χρηματιστήρια, και την νότια, την αριστερή όχθη (rive gauche) όπου είναι ο παραδοσιακός τόπος διαμονής διανοουμένων και καλλιτεχνών.

•Η Μονμάρτρη είναι ένας από τους υψηλότερους λόφους του Παρισιού, ύψους 130 μέτρων. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης, ανήκει στο 18ο διαμέρισμα της και αποτελεί μία από τις πιο γνωστές περιοχές της. Η ονομασία Μονμάρτρη (Monmartre) σημαίνει πιθανόν Όρος των μαρτύρων (Mont des martyrs) καθώς σύμφωνα με μία παράδοση, εκεί αποκεφαλίστηκε ο επίσκοπος του Παρισιού, Διονύσιος, περίπου το 252. Κατά μία άλλη εκδοχή, η ονομασία προέρχεται από τον όρο Mons Martis (Όρος του Άρη) και αποτελεί αναφορά στην παρουσία ενός ναού αφιερωμένου στον Άρη κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης, μετονομάστηκε προσωρινά σε Montmarat (Μονμαρά) προς τιμήν του επαναστάτη Ζαν Μαρά (Jean Marat). Από τις αρχές του 19ου αιώνα και μέχρι τις αρχές του 20ου, η Μονμάρτρη εξελίχθηκε σε ένα σημαντικό κέντρο καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και τόπο συγκέντρωσης πολλών διανοούμενων και καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων ο Βίνσεντ βαν Γκογκ, ο Ανρί Ματίς και ο Πάμπλο Πικάσο.

Βόλτα στη Eurodisney

Γίνε μαζί της παιδί…

Τελικά στη Disneyland δεν μπορείς να είσαι μεγάλος. Αρκεί μια μέρα ή και δύο για να διώξεις μακριά τις σκοτούρες και το άγχος των υποχρεώσεών σου και να αφεθείς στο όνειρο…

Ο Peter Pan
σε ταξιδεύει πάνω από τη Χώρα Του Ποτέ. Ταξιδεύεις με την ταχύτητα του φωτός μέσα στ’ αστέρια με προορισμό μακρινούς γαλαξίες και άγνωστα αστρικά συστήματα. Εντυπωσιάζεσαι στις αίθουσες εικονικής πραγματικότητας από τα εκπληκτικά 3D εφέ στην παράσταση «Αγάπη μου συρρίκνωσα το κοινό!». Χάνεσαι στον Αμαζόνιο, μαζί με τον Indiana Jones, τα άγρια θηρία και τους ιθαγενείς. Ο Tom Sawyer σε ταξιδεύει με ποταμόπλοιο στο Μισσισιπή, ο Αλαντίν σε μαγεύει, ο Captain Nemo σε ξεναγεί στο υποβρύχιο όπως το περιγράφει ο Ιούλιος Βερν, οι Πειρατές Της Καραϊβικής επιτίθενται, το Στοιχειωμένο Σπίτι σε συνεπαίρνει και το τρενάκι του τρόμου σε πετά ψηλά στον αέρα! Η περιπέτεια, η φαντασία, το όνειρο και η ανεμελιά συναντούν τις φαντασμαγορικές παρελάσεις και τα πυροτεχνήματα αργά το βράδυ. Και πάνω απ’ όλα το σκηνικό, το παραμυθένια σκηνικό, σαν ζαχαρωτό, με φόντο το παλάτι της Ωραίας Κοιμωμένης και την ολόφωτη Main Street με το μεγάλο Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο βάθος και τα δεκάδες μικρά μαγαζάκια απ’ όπου νομίζεις ότι θα ξεπεταχτούν να σε σερβίρουν οι Επτά Νάνοι…

Με μια λέξη: Ταξίδι στο κέντρο της φαντασίας… ένα ταξίδι που αξίζουν τα παιδιά και οι μεγάλοι όλου του κόσμου, αν και, σημειωτέον, δεν ενδείκνυνται όλα τα παιχνίδια για πολύ μικρά παιδιά.

Καλά Χριστούγεννα! Προλαβαίνετε!

Α.Χ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.