Η πολη γιορταζει την μνημη

Με τίτλο «Η μνήμη καλεί, η πόλη γιορτάζει» πραγματοποιούνται από τις 8 έως τις 18 Μαΐου τα Ελευθέρια 2009 στην Κομοτηνή, με αφετηρία την σημερινή μέρα, όπου στις 8.00 το βράδυ στον προαύλειο χώρο της Τσανακλείου θα γίνει η επίσημη τελετή έναρξης με την συμμετοχή των 4tissimo. Η αυλαία πέφτει την Δευτέρα 18 Μαΐου με τα εγκαίνια της Παπαδριέλλειου Πινακοθήκης στις 7.00 το βράδυ και τον εορτασμό της παγκόσμιας μέρας μουσείων στην αίθουσα ομιλιών και προβολών στο νέο κτίριο του Λαογραφικού Μουσείου, με την προβολή 4 dvd της περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Προχθές το βράδυ, ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης «Ορφέας» Φελίνα Καζάκου και οι δύο μεγάλοι χορηγοί των εκδηλώσεων, ο περιφερειακός διευθυντής του ΟΤΕ Βασίλης Αλμανίδης και ο διευθυντής της Millennium Bank στην Κομοτηνή Πέτρος Μαγιόπουλος μίλησαν για το πρόγραμμα και κάλεσαν όλους τους δημότες να συμμετάσχουν.

Ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στην διαμόρφωση του προγράμματος, την οργανωτική επιτροπή, όπως και τους χορηγούς των εκδηλώσεων, οι δυο μεγαλύτεροι εκ των οποίων ήταν και παρόντες.

Η κ. Καζάκου μίλησε αρχικά για την δύσκολη οικονομικά διεθνή συγκυρία λέγοντας ότι σκιάζει το τοπίο, πλην όμως το «κορυφαίο γεγονός για την πόλη είναι τα Ελευθέρια». Έκανε λόγο για ένα θεσμό κύρους και μετέφερε το μήνυμα των φετινών εκδηλώσεων που είναι «Η μνήμη καλεί, η πόλη γιορτάζει». Σημείωσε ότι επιχείρησαν ν’ αποφύγουν τους τετριμμένους χώρους εκδηλώσεων και επιχείρησαν την αποκέντρωση από την πλατεία, γι’ αυτό κι επέλεξαν για την έναρξη την Τσανάκλειο.

«Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει την Παρασκευή (σήμερα) στις 8.00 το βράδυ, στο προαύλειο της Τσανακλείου. Στο χώρο θα λειτουργήσει, την ίδια μέρα, έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Γαρυφάλλου, με τίτλο «Θύμησες σε ασπρόμαυρο φόντο»».

Σημείωσε ότι θεωρούν επιτακτική ανάγκη την συμμετοχή όλων των πολιτών στις εκδηλώσεις και είπε ότι είχαν απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους φορείς και τους συλλόγους και είχαν μεγάλη ανταπόκριση. Όσες μάλιστα δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, όπως είπε, θα λειτουργήσουν ως παρακαταθήκη για επόμενες εκδηλώσεις. Ευχαρίστησε την επταμελή οργανωτική επιτροπή των Ελευθερίων και σχολίασε τη νέα λιτή αισθητική της αφίσας και του προγράμματος.

Κόστος 55.000 ευρώ

Η κ. Καζάκου ανέφερε στη συνέχεια ότι κατέβαλαν προσπάθεια να μειωθεί το κόστος των εκδηλώσεων, με δεδομένη την κακή οικονομική συγκυρία, δίνοντας όμως έμφαση στην ποιότητα. «Το πρόγραμμα στηρίζεται καθαρά στη συμμετοχή ανθρώπων από την πόλη μας. Θα επισκεφθούν και κάποιοι εξαιρετικοί καλλιτέχνες την πόλη μας για να έχουμε και μια εναλλακτική πρόταση στις εκδηλώσεις».

Το κόστος των εκδηλώσεων δεν ξεπερνά τις 55.000 ευρώ, αν και στην οικονομοτεχνική μελέτη, το κόστος άγγιζε τις 150.000 ευρώ. Σημείωσε ακολούθως η Φ. Καζάκου πως λεπτομέρειες για το κόστος θα δοθούν στον απολογισμό των Ελευθερίων. Είπε επίσης ότι αυτό το ποσό αφορά στις μεγάλες συναυλίες και την τεχνική κάλυψη. Σε πρώτο πλάνο, για άλλη μια χρονιά, είναι η ντόπια καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία.

Η κ. Καζάκου προχώρησε σε μια σύντομη αναφορά στο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, θέατρο, μουσική, συναυλίες, ανάμεσά τους μία του Γιάννη Σπανού και μία του Παντελή Θαλασσινού, αθλητικές και κοινωνικοαθλητικές συναντήσεις, παραδοσιακές βραδιές, όπως και μια εκδήλωση για την Κοινωνική Ευρώπη που θα γίνει στις 13 Μαΐου από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 4.00 το απόγευμα στην πλατεία. Η εκδήλωση θα γίνει στην Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή, μετά από την θερμή παράκληση του δήμου Κομοτηνής και την συμβολή του Europe Direct.

Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους χορηγούς, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Ξενοφών Δημητριάδης.

Τσανάκλειος

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι γίνεται με την Τσανάκλειο που αναμένεται να φιλοξενήσει το νέο δημαρχιακό κατάστημα ο δήμαρχος είπε πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο εγκρίσεων. «Έχουμε εγκρίνει τα ηλεκτρολογικά και τα μηχανολογικά και περιμένουμε την τελικά έγκριση της στατικής μελέτης, από την Δ’ Εφορία Νεότερων Μνημείων για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση. Έχουμε πέσει σε επιστημονικές διαφορές, όπου μεταξύ τους οι στατικοί προσπαθούν να βρουν τη βέλτιστη λύση για το κτίριο, αλλά κι αυτό θα λυθεί.

Αμέσως μετά από την έγκριση από τη Δ’ Εφορεία και του στατικού μέρους θα προχωρήσουμε στη δημοπράτηση του έργου».
Πρόσθεσε ότι μετά από διάφορες παρεμβάσεις που έχουνε κάνει μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμοι και γι’ αυτήν τη δημοπράτηση.

Ευρυζωνικά

O κ. Αλμανίδης μετέφερε την ικανοποίησή του που είναι για μια ακόμη χρονιά χορηγοί στα Ελευθέρια, μετέφερε την ελπίδα του χρόνου να γίνουν εκδηλώσεις στο ανακαινισμένο πάρκο και ενημέρωσε ότι η Κομοτηνή είναι η πρώτη πόλη που έχει έρθει το conn-X TV, δηλαδή η τηλεόραση μέσω ίντερνετ. «Φέτος είναι μια χρονιά που εξαπλώνουμε τα ευρυζωνικά δίκτυα σε οικισμούς του Νομού Ροδόπης. Είναι ένας σχεδιασμός του ΟΤΕ που υλοποιείται κι ευχαριστώ πολύ όλες τις αρχές (δήμος, νομαρχία, ΔΕΣΕ) που έχουν δώσει άδειες για να σκάψουμε σ’ αυτά τα μέρη.

Θα φτάσουμε στο σημείο το 2010 να είμαστε στο 90% κάλυψης στο νομό, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ελλάδα.

Θα υπάρχει ειδική μέριμνα και για τις ορεινές περιοχές, θα τοποθετηθεί ένα ασυρματικό δίκτυο ώστε να καλυφθούν οι περιοχές Οργάνης και Κέχρου με ευρυζωνικά δίκτυα και αυτό θα υλοποιηθεί το 2010, για να έχουν όλοι οι συμπολίτες μας την δυνατότητα πρόσβασης στα ευρυζωνικά δίκτυα».


O κ. Αλμανίδης είπε ότι τα ευρυζωνικά δίκτυα προχωρούν με καλούς ρυθμούς, παρά τον παρατεταμένο χειμώνα. «Ήδη λειτουργούν ευρυζωνικά δίκτυα με υψηλές ταχύτητες στην Καλλίστη, στο Φανάρι είναι έτοιμη η οπτική ίνα και θα λειτουργήσει πριν από την τουριστική σαιζόν. Επίσης, σκάβεται ήδη ο Κάλχας, δουλεύει ήδη το συνεργείο στο Ιάσιο, καλύπτει και τα Αρριανά, με μεγάλες ταχύτητες, 24 Mb/sec.

Όπου πηγαίνουμε δίνουμε οπτική ίνα με ταχύτητες μέχρι 24 Mb/sec. Το πρόγραμμα είναι μεγάλο, υψηλού κόστους και θα ολοκληρωθεί το 2010.

Με το έργο αυτό, έως το τέλος του χρόνου, το μεγαλύτερο κομμάτι του νομού θα έχει ευρυζωνικές υπηρεσίες»
όπως εξήγησε.

Ο κ. Μαγιόπουλος σχολίασε ότι στην Millennium Bank θεωρούν πως η άσκηση κοινωνικά υπεύθυνων δράσεων δεν είναι μόνο θέμα κονδυλίων αλλά και συμμετοχή στα κοινά. Είπε ότι στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες στις πόλεις όπου δραστηριοποιούνται και δήλωσε πως θα υποστηρίζουν κάθε μεγάλη δράση του δήμου.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.