«Η περιφερεια πρεπει να εχει ενα ισχυρο κεντρο εξουσιας»

Από το ρόλο του δημοσιογράφου σ’ αυτόν του ανθρώπου της αυτοδιοίκησης, με πετυχημένη πορεία ως δήμαρχος Τυχερού και μετά ως αιρετός στη θέση του προέδρου της διευρυμένης Ν.Α. Ροδόπης – Έβρου. Ο Χρίστος Χατζόπουλος βρέθηκε με δημοσιογράφους το βράδυ της Παρασκευής και απόλαυσε να περνάει από το ρόλο του πολιτικού που ερωτάται σ’ αυτόν του πολίτη που ερωτά. Η βραδιά συνοδεύτηκε από διακριτική μουσική και κρασί, όχι όμως και από την καθιερωμένη βασιλόπιτα, που είθισται να κόβουν οι φορείς για τους δημοσιογράφους μέχρι και το Φλεβάρη. Από όποια θέση όμως και αν μιλά παραμένει οπαδός της Ενωμένης Ευρώπης γι’ αυτό και ξεκινά πάντα τον προβληματισμό του από τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες.

Σε φιλικό περιβάλλον επέλεξε να συνομιλήσει με δημοσιογράφους της Ροδόπης και του Έβρου στην Κομοτηνή ο πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου, Χρίστος Χατζόπουλος, με μια ευρεία οπτική πάνω σε όλα τα θέματα, κάνοντας μια πρώτη στάση στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Φιλοδοξούν οι ηγέτες, επομένως και ο κόσμος η Ε.Ε. να γίνει η πιο ανταγωνιστική οικονομία. Αυτό πρότειναν στη συνάντηση της Λισσαβόνας το 2000 και συμπληρώθηκε με τη συνάντηση του Γκέτεμποργκ ότι η περιβαλλοντική διάσταση και η αειφορία πρέπει να είναι το επιπλέον στοιχείο μαζί με την κοινωνική συνοχή.

Μ’ αυτά τα τρία χαρακτηριστικά να γίνει η Ευρώπη η πιο ανταγωνιστική σε όλο τον κόσμο. Πέρασαν αρκετά χρόνια και τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περιμέναμε, ιδιαίτερα στον τομέα της απασχόλησης κι αυτό συνδυάζεται με την κοινωνική συνοχή. Δεν καταφέραμε τα αναμενόμενα και ίσως το σύμφωνο σταθερότητας και μια σειρά νέων πολιτικών πρέπει να έρθουν στο προσκήνιο.

Παράλληλα, στο παγκόσμιο γίγνεσθαι έχει κυριαρχήσει ο πόλεμος στο Ιράκ, δεν τιμά την ανθρωπότητα αυτό που συμβαίνει και πολύ περισσότερο αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική των ΗΠΑ και προκύψει η διένεξη με το Ιράν ή με τη Βόρεια Κορέα. Η ανθρωπότητα πρέπει να μάθει να ζει ειρηνικά».

Ο κ. Χατζόπουλος, περνώντας από την επικαιρότητα στις επετείους μίλησε για το Άουσβιτς και τα εγκλήματα πολέμου, με το σχόλιο «αυτά τα φαινόμενα δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται». Με αισιοδοξία αντιμετώπισε την κοινωνική αλληλεγγύη που προβάλει στα δύσκολα, όπως στο πρόσφατο τσουνάμι.

Ο κ. Χατζόπουλος έκανε λόγο για μια κακή χρονιά για τον Τύπο, λόγω των παγκόσμιων γεγονότων του 2004, ενώ στάθηκε στην ανάγκη της καλής, αυστηρής και αξιόπιστης κριτικής δια του Τύπου.

Ελλάδα – Πορτογαλία

Περνώντας από τα παγκόσμια γεγονότα στην καθημερινότητα του νεοέλληνα ο κ. Χατζόπουλος μίλησε για τις πρόσφατες έρευνες της Eurostat, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα παρέμεινε στις τελευταίες θέσεις των 15 – μαζί με την Πορτογαλία. «Η περιφέρειά μας, η Αν. Μακεδονία και Θράκη είναι προτελευταία. Μείναμε στο 59% του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Κάνοντας μια αναφορά στα προβλήματα της υπαίθρου, στο δημογραφικό, στην άπνοια των επενδύσεων, τα προβλήματα της παιδείας, θεωρώ ότι χρειάζεται πολύ δουλειά στο μέλλον, για να ξεφύγουμε από τη στασιμότητα και να μη δεχτούμε τα επόμενα χρόνια καταστάσεις που θα λένε ότι το χθες ήταν καλύτερο».

Στο πλαίσιο της ανάδειξης των προβλημάτων, ο κ. Χατζόπουλος τόνισε ότι η συλλογική εργασία και η σωστή οργάνωση του κράτους είναι καθοριστική και μπορεί να φέρει διαφορετικούς ρυθμούς. «Σε επίπεδο εξουσιών, οι Βρυξέλλες παραμένουν το πρώτο επίπεδο στην Ευρώπη. Το δεύτερο επίπεδο είναι το εθνικό, που δε θέλουμε να έχει αυτή τη μορφή, να είναι μόνο συντονιστής, αλλά να έχει πολύ λίγα υπουργεία, να παρουσιάζει περισσότερη ενασχόληση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας και σε κεντρικό επίπεδο τα υπουργεία να χαράσσουν τις στρατηγικές.

Η περιφέρεια πρέπει να έχει ένα ισχυρό κέντρο εξουσίας, για να μπορέσει ν’ ανταποκριθεί σε όλες αυτές τις προκλήσεις και τα προβλήματα που υπάρχουν» σχολίασε ο κ. Χατζόπουλος, ζητώντας αιρετούς περιφερειάρχες, ενώ μίλησε για ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση. «Η εγγύτητα των προβλημάτων είναι το πρώτο στάδιο κι εκεί πρέπει να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας» ανέφερε ο κ. Χατζόπουλος, ενώ άσκησε κριτική κατά των αγροτών που κλείνουν δρόμους. «Σήμερα, κάποιοι δρόμοι έκλεισαν με πολιτικές που είναι ακατανόητες. Δεν τιμά τη χώρα μας, να φτάνουμε στο σημείο το 2005 να κλείνουν οι δρόμοι από μια ομάδα, είτε έχει δίκιο είτε άδικο».

Ο κ. Χατζόπουλος τόνισε ότι η διαπολιτισμική κοινωνία της Θράκης χρειάζεται να ανεβάσει το μορφωτικό της επίπεδο και πρόταξε τη δια βίου μάθηση ως εργαλείο.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.