«Η περιφερεια ΑΜ-Θ εχει τη μεγαλυτερη απορροφητικοτητα στα εργα του ΘΗΣΕΑ»

Χθες το πρωί η γενική γραμματέας της περιφέρειας ΑΜ-Θ Δώρα Κόκλα συναντήθηκε με το νομάρχη Ροδόπης Άρη Γιαννακίδη και υπηρεσιακούς παράγοντες στο πλαίσιο μιας μεταξύ τους συνεργασίας για θέματα που αφορούν στο νομό. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Δαμασκηνό και τέλος η κ. Κόκλα πραγματοποίησε σύσκεψη γνωριμίας με το διοικητικό συμβούλιο της ΤΕΔΚ, τους δημάρχους και τους κοινοτάρχες της Ροδόπης με θέματα που αφορούν στους ΟΤΑ κι έχουν να κάνουν με τα προγράμματα ΘΗΣΕΑΣ κι ΕΣΠΑ. Οι συναντήσεις έγιναν σε καλό κλίμα όπως αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις που ακολούθησαν κι έγινε αντιληπτό ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία θα υλοποιηθούν έργα που παρουσιάζουν ετοιμότητα πάντα σε σύγκριση με τις ανάγκες της κάθε περιοχής και του κάθε νομού.

● Σύσκεψη στη νομαρχία Συμφώνησαν για νοσοκομείο Κομοτηνής

Με το πέρας της σύσκεψης στη νομαρχία στην οποία ήταν παρόντες ο αναπληρωτής νομάρχη Κώστας Κατσιμίγας και η αντινομάρχης Σιμπέλ Μουσταφάογλου ο νομάρχης δήλωσε. «Είχαμε επίσκεψη εργασίας από την κ. γενική γραμματέα, η οποία εξελίχθηκε σ’ ένα πολύ καλό κλίμα. Παρίστατο και υπηρεσιακοί παράγοντες. Της παρουσιάσαμε τις αναπτυξιακές προτεραιότητες και τις ιεραρχήσεις των τοπικών αναπτυξιακών στόχων και των τοπικών αναγκών.

 

Αυτή η συνεργασία έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, σχεδόν κάθε μέρα έχουμε μια επικοινωνία με την γενική γραμματέα. Βλέπω ότι έχει αγκαλιάσει την περιφέρεια με πολύ μεγάλη αγάπη και παρουσιάζει μια εξαιρετική κινητικότητα και ώρες εργασίας που είναι πρωτόγνωρες.

 

Δεσμευτήκαμε, καταθέτοντας την κατηγοριοποίηση και το χρονοδιάγραμμα για κάποιους μεγάλους στόχους, ότι θα προσπαθήσουμε γι’ αυτά που προσδιορίσαμε ως τοπική κοινωνία. Κατ’ αρχήν θα ξεκινήσουμε από τα μεγάλα έργα. Είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα και μαζί με τον υφυπουργό κ. Πεταλωτή να δούμε την ιστορία του νοσοκομείου Κομοτηνής που αποτελεί τον πρωταρχικό μας στόχο.

 

Για κάποιες από τις μελέτες που είναι σε εξέλιξη, μετέφερε η γενική γραμματέας ότι θα καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να ενταχθούν στις ανάλογες συλλογικές αποφάσεις για να τρέξουν οι ολοκληρώσεις των μελετών και μια σειρά από έργα για τα οποία σε λίγο καιρό θα έχουμε οριστικές μελέτες εφαρμογής θα τύχουν της βοήθειάς τους για να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά σχήματα. Θέλω να την ευχαριστήσω» δήλωσε.

 

Σε σχετική ερώτηση για το ποια θα είναι τα κύρια έργα, είπε. «Σε μια συγκυρία όπου τα δημοσιονομικά δεδομένα είναι γνωστά δεν μιλάμε για υπερφίαλα πράγματα. Τα έργα που θα έχουμε οριστικές μελέτες εφαρμογής είναι τα δίκτυα διανομής στα φράγματα που έχουν ολοκληρωθεί όπως είναι της Ν. Αδριανής και του Ν. Σιδηροχωρίου, το φράγμα Ιασίου κι επίσης μια σειρά από μελέτες που αφορούν στην οδική προσβασιμότητα. Αναφερόμαστε κύρια στο δρόμο από Κομοτηνή – Ίασμο και τα όρια του νομού Ξάνθης, τον περιφερειακό δρόμο Αριαννά – Φιλύρα και επίσης τη βελτίωση του επαρχιακού δρόμου Ίμερος – Μαρώνεια. Για το υπόλοιπο κομμάτι θα έχουμε σύντομα μελέτη – μετά από ένα τρίμηνο – στο δρόμο Μαρώνεια με όρια νομού Έβρου» εξήγησε.

Δ. Κόκλα «Να υλοποιηθεί το έργο που αφορά στο νοσοκομείο»

Η κ. Κόκλα επεσήμανε αρχικά «δεν υπάρχουν δεσμεύσεις. Είπαμε ότι θα δούμε το σύνολο των έργων και θα εξετάσουμε τα θέματα» και στη συνέχεια απέδωσε περιληπτικά το κλίμα της συνάντησης, το οποίο αξιολογήθηκε θετικά και από τις δύο πλευρές. «Ενημερώθηκα από τον κ. νομάρχη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες για τα θέματα που αφορούν στο νομό Ροδόπης και τις προτεραιότητες που θέτουν. Άκουσα με ενδιαφέρον τις προτάσεις που κατατέθηκαν, τις οποίες θα επεξεργαστούμε στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων που υπάρχουν.

 

Είναι σίγουρο ότι θα κατέβουμε στην Αθήνα για να δούμε την πορεία και την εξέλιξη της υπόθεσης του νοσοκομείου Κομοτηνής σε μια κοινή προσπάθεια να μην χαθεί άλλος χρόνος, ούτως ώστε ν’ απορροφηθούν πόροι και να υλοποιηθεί το έργο που αφορά στο νοσοκομείο.

 

Είναι γεγονός ότι η νομαρχία Ροδόπης φρόντισε να συνταχθούν μελέτες και να παρουσιάζει ωριμότητα σε αρκετά έργα. Αυτή την ωριμότητα των έργων θα τη δούμε στο πλαίσιο των έργων που θα προταθούν και από τις άλλες νομαρχίες για τη χρηματοδότησή τους μέσα από το ΕΣΠΑ».

 

Η κ. Κόκλα σχολίασε θετικά τη μέχρι τώρα συνεργασία που έχουν με τη νομαρχία Ροδόπης. «Θα ήθελα να τονίσω ότι έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Υπάρχουν νομοί που παραπονιούνται λέγοντας ότι ο νομός Ροδόπης είναι προνομιούχος καθώς εδώ βρίσκεται η έδρα της περιφέρειας, οπότε αυτό λειτουργεί πιο εύκολα στην ανταλλαγή των απόψεων. Έχουμε διανύσει όλο το νομό κι έχω δει από κοντά τα προβλήματα είτε είναι αυτά που αντιμετωπίζουν οι συνεταιρισμοί αλιέων που εκμεταλλεύονται τις λιμνοθάλασσες από το Φανάρι μέχρι τη Μαρώνεια είτε αφορούν θέματα του ορεινού όγκου.

 

Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία και νομίζω ότι θα γίνει το καλύτερο δυνατό μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν και στους άλλους νομούς» διευκρίνισε.

● Σύσκεψη στην ΤΕΔΚ Ροδόπης

Στην αίθουσα γενικής συνέλευσης της ΤΕΔΚ Ροδόπης πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι σύσκεψη γνωριμίας της γενικής γραμματέως της περιφέρειας ΑΜ-Θ Δώρας Κόκλα με το διοικητικό συμβούλιο της ΤΕΔΚ Ροδόπης, τους δημάρχους και τους προέδρους κοινοτήτων του νομού όπου συζητήθηκαν τα έργα των δήμων και οι χρηματοδοτήσεις σε σχέση με τα έργα τους.
 

Η κ. Κόκλα σχολίασε με το πέρας της συζήτησης. «Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με όλους τους δημάρχους του νομού Ροδόπης. Πολλούς από αυτούς τους είχα δει και προηγούμενα και είχα συζητήσει μαζί τους τις προηγούμενες μέρες. Δόθηκε η δυνατότητα ν’ ακούσω τα θέματα που έθεσαν και πραγματικά είναι αρκετά. Το θετικό είναι ότι υπήρχαν και δημιουργικές προτάσεις για το πώς θα λύσουμε ζητήματα που αφορούν στο έλλειμμα στη χρηματοδότηση του ΘΗΣΕΑ που δημιουργεί πρόβλημα στα έργα κάποιων δήμων.

 

Σήμερα και οι ίδιοι οι δήμαρχοι κατανόησαν το τι έχουν να διαχειριστούν κάτω από αυτές τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες και εμείς από την πλευρά μας ποια είναι τα προβλήματα που καλούμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε σε σχέση με το να βρούμε κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες που θα βελτιώσουν την υφιστάμενη κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί λόγω της έλλειψης κονδυλίων στα έργα του ΘΗΣΕΑ».

Δ. Κοτσάκης «Η Τ.Α. θέλει να συμβάλλει στην επίλυση της συγκεκριμένης οικονομικής κατάστασης»

Ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης ως πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ροδόπης αποτύπωσε τη συνάντηση δείχνοντας ικανοποιημένος από τη συζήτηση. «Να ευχαριστήσω την κ. γενική γραμματέα της περιφέρειας για τη σημερινή συνάντηση. Το σύνολο των δημάρχων και των κοινοταρχών έθεσαν γενικά θέματα που αφορούν στη λειτουργία και τον προγραμματισμό των δήμων μέσα από το ΕΣΠΑ, τον ΘΗΣΕΑ, τον προγραμματισμό των προσλήψεων. Μπήκαμε, όμως, και σε πιο ειδικά θέματα που αφορούσαν τον κάθε δήμο ξεχωριστά κι έχουν σχέση με κάποιες περικοπές στον ΘΗΣΕΑ. Έγιναν κάποιες προτάσεις.

 

Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, η τοπική αυτοδιοίκηση συμβάλλει σ’ αυτό και αυτό φάνηκε και μέσα από το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θέλει να συμβάλλει στην επίλυση της συγκεκριμένης οικονομικής κατάστασης. Το κυριότερο για μας είναι – κι αυτό μας είπε η κ. γενικός – να ξέρουμε τον προγραμματισμό μας καθώς τέλος του Μάρτη κλείνει το ΕΣΠΑ. Στο τέλος του μήνα θ’ αποφασιστεί τι θα γίνει με τον ΘΗΣΕΑ, οπότε ο κάθε δήμαρχος θα μπορεί να κάνει τον προγραμματισμό της χρονιάς ανάλογα με τα χρήματα που θα περιμένει».

 

Σε ερώτηση για τα έργα προτεραιότητας που τέθηκαν στη συζήτηση, ο κ. Κοτσάκης είπε. «Ο δήμος Κομοτηνής έχει απορροφητικότητα 100%, έχει όμως τεχνική υπηρεσία, είναι οργανωμένος δήμος. Κάποιοι μικρότεροι δήμοι δεν είχαν τη δυνατότητα, όχι από δική τους αδυναμία αλλά λόγω του ότι καθυστερούν πολύ οι μελέτες, οι άδειες από διάφορες υπηρεσίες και γι’ αυτό το λόγο δεν είχαν απορροφήσει κάποια χρήματα.

 

Υπήρξε μια παράταση στο ΘΗΣΕΑ αλλά δεν υπάρχει το συνολικό ποσό για όλα αυτά τα έργα που είχαν προγραμματιστεί. Άρα, εκ των πραγμάτων κάποια έργα που ήταν συμβασιοδοτημένα, δημοπρατηθέντα θα πληρωθούν, αλλά κάποια τα οποία προγραμματιζόταν να μπουν στο καλάθι του ΘΗΣΕΑ είναι δύσκολο υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Είναι διάφορα διάσπαρτα έργα, μικρά, μεγάλα, ολοκληρώσεις, μελέτες. Ο κάθε δήμαρχος είχε κάνει τον δικό του προγραμματισμό στον ΘΗΣΕΑ.

 

Όποιο από αυτά δημοπρατήθηκε θα πληρωθεί αλλά αυτά που προγραμματιζόταν να μπουν τίθενται εν αμφιβόλω ενόψει της τελικής διαμόρφωσης της πρότασης» είπε.
 

Η κ. Κόκλα επεσήμανε επ’ αυτού ότι αυτά τα έργα «δεν είναι πολλά στην περιοχή καθώς παρουσιάζει μεγάλη απορροφητικότητα στον ΘΗΣΕΑ. Αυτά που είναι προγραμματισμένα με χρηματοδότηση από τον ΘΗΣΕΑ αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με άλλες περιφέρειες γιατί η περιφέρεια ΑΜ-Θ έχει τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα στα έργα του ΘΗΣΕΑ, άρα θα είναι ωφελημένη και θα έχει τις μικρότερες απώλειες συγκριτικά με άλλες περιφέρειες».

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.