Η «παρεξηγημενη» τεχνη του Pole Dancing

Βενετία Λασκαρίδη, Ιδιοκτήτρια της Σχολής “Let’s Dance” «Το pole dancing μια μορφή τέχνης που προσφέρει την απόλυτη σωματική άσκηση»

Τo pole dancing ή αλλιώς ο χορός σε στύλο και η δημοφιλία που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια, έχοντας κατακτήσει φανατικές οπαδούς, έχει καταφέρει να καταρρίψει από μόνο του, το στερεότυπο που λέει ότι ισοδυναμεί με τον αισθησιακό χορό ή το στριπτίζ.
 
Το pole dancing είναι η νέα μόδα στη γυμναστική, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος σε παγκόσμιο, εγχώριο αλλά και τοπικό επίπεδο, και όχι τυχαία καθώς συνδυάζει την ακροβατική γυμναστική σε στύλο, με όλα τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει σε επίπεδο εκγύμνασης, με την ψυχαγωγία αλλά και τη δυνατότητα έκφρασης του χορού.
 
Πέραν των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων που μπορεί να έχει για τη σωματική ευεξία και υγεία όσων το επιλέγουν όμως, το pole dancing έχει να προσφέρει πολλά για και για τη ψυχική ευεξία του ασκούμενου, προσφέροντας μια απελευθερωμένη έκφραση της ιδιοσυγκρασίας του ατόμου, ενισχύει την αυτοπεποίθηση, την σεξουαλικότητα, ακόμα και τον αυτοσεβασμό καθώς πρόκειται για ένα άθλημα, που σε καλεί να ανακαλύψει και να ξεπεράσεις τα όρια σου.
 
Το «παρεξηγημένο» αυτό άθλημα, όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όποιος το δοκιμάσει, δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής του. Η «παρεξήγηση» δε, δεν περιορίζεται μόνο στη φύση του αθλήματος και στα όσα μπορεί να προσφέρει, αλλά και στο ποιους απευθύνεται.
 

Σύμφωνα με την καθηγήτρια pole dancing και ιδιοκτήτρια της Σχολής “Let’s Dance”, που έφερε το pole dance στην Κομοτηνή, κ. Βενετία Λασκαρίδη, πρόκειται για ένα άθλημα, μία μορφή τέχνης όπως την χαρακτηρίζει η ίδια, που απευθύνεται σε όλους. Καταρρίπτοντας τον μύθο, που θέλει τα πράγματα διαφορετικά, μιλώντας στον «ΠτΘ» η ίδια θα πει πως η βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσει κάποιος είναι «η διάθεση για κάτι καινούργιο». Σίγουρα προϋποθέτει αντοχή, δύναμη και ευελιξία, στοιχεία όμως τα οποία όπως επισημαίνει η ίδια «κατακτώνται μέσα από το pole dancing, βάσει της υπομονής και της επιμονής του ασκούμενου».
 
Σε αυτήν αλλά και στις υπόλοιπες ερωτήσεις σχετικά με το pole dancing απαντά σήμερα μέσα από τις σελίδες του «ΠτΘ» η κ. Λασκαρίδη, παρουσιάζοντάς μας την ιστορία και την εξέλιξη του αθλήματος, αλλά και τα πολλαπλά οφέλη του, ενώ στο σημερινό φύλλο φιλοξενείται και το σχόλιο της κ. Βίκυς Μουρατίδου, εκ των πρώτων μαθητριών της “Let’s Dance” και πλέον καθηγήτρια της Σχολής, η οποία φέτος συμμετείχε για πρώτη φορά στον Διεθνή διαγωνισμό “Pole Art” που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
 
Ο λόγος στην ίδια… 
 
ΠτΘ: Το pole dancing αποτελεί τη νέα μόδα στον τομέα της γυμναστικής. Πείτε μας δύο λόγια σχετικά με το πώς ξεκίνησε η μόδα αυτή και τι ακριβώς είναι το pole dancing;
Β.Λ.:
To pole dance αρχικά είναι ένα άθλημα που οι ρίζες του εμφανίστηκαν οκτακόσια χρόνια πριν στην Ινδία, καθώς εκεί χρησιμοποιούνταν τεχνικές που ως βάση τους είχαν τα ξύλινα κοντάρια. Χρόνια μετά συνεχίστηκε στην Κίνα, αποκλειστικά από άντρες, που αψηφούσαν τον κίνδυνο και έκαναν ως και άλματα πάνω στη μπάρα. Μετέπειτα χρησιμοποιήθηκε στις κεντρικές σκηνές των τσίρκων όπου άντρες και γυναίκες πειραματίζονταν και παρουσίαζαν, όπως και ως σήμερα άλλωστε, εντυπωσιακά νούμερα πάνω στο στύλο. Είναι μια μορφή τέχνης που έχει αυξήσει υπερβολικά τα τελευταία χρόνια τη δημοτικότητα της και θα συνεχίσει να την αυξάνει, καθώς προσφέρει την απόλυτη σωματική άσκηση, αφού απαιτείται διάθεση για γυμναστική, περιέργεια για καινοτόμα προγράμματα και δημιουργικότητα. 

«Βασική προϋπόθεση η διάθεση στο να ακολουθήσει κανείς κάτι νέο» 

ΠτΘ: Σε ποιούς/ποιές απευθύνεται και ποια τα οφέλη του; Υπάρχει ηλικιακός ή άλλοι περιορισμοί;
Β.Λ.:
Δεν υπάρχει σαφές κοινό στο οποίο απευθύνεται, καθώς βασική προϋπόθεση είναι η διάθεση στο να ακολουθήσει κανείς κάτι νέο. Τα υπόλοιπα στοιχεία όπως η αντοχή, η ευελιξία και η δύναμη κατακτώνται με την υπομονή και την επιμονή του ασκούμενου. Τα οφέλη είναι πολλαπλά όπως και κάθε άλλη σωματική άσκηση. Ενδυνάμωση, αντοχή, ευλυγισία, βελτίωση της φυσικής κατάστασης, τόνωση της αυτοπεποίθησης και ευχαρίστηση. Ο περιορισμός της ηλικίας έχει να κάνει με την ικανότητα του καθενός να υποστεί όλη τη διαδικασία άσκησης, καθώς είναι ένα άθλημα δύσκολο και επίπονο. Όσον αφορά σε άλλους περιορισμούς σχετίζονται κυρίως με προβλήματα σωματικής υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιος όπως δισκοκήλες, αυχενικά ή άλλης παθολογικής φύσεως προβλήματα. 

«Το pole dancing προσελκύει εκτός από το ενήλικο κοινό και μικρά παιδιά» 

ΠτΘ: Μέρα με τη μέρα κερδίζει φανατικές και φανατικούς οπαδούς, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που συνεχίζουν να αναρωτιούνται τι δουλειά έχει ο στύλος του στριπτίζ σε μια αίθουσα γυμναστικής;
Β.Λ.:
Όπως νωρίτερα αναφέρθηκα στην ιστορία του αθλήματος μεταξύ της εμφάνισής του στα τσίρκο έως και σήμερα χρησιμοποιήθηκε και σε νυχτερινά μαγαζιά κυρίως ως βοηθητικό στοιχείο στους αισθησιακούς χορούς. Προφανέστατα και αυτό απέδωσε, καθώς στην όποια του μορφή προσφέρει εντυπωσιασμό με αποτέλεσμα να καταφέρει να προσελκύσει τον αντρικό κυρίως πληθυσμό. Εφόσον αυτό απέδωσε, ποιος επιχειρηματίας, που διατηρεί νυχτερινά μαγαζιά, δεν θα το προωθούσε; Στην περίπτωση όμως του αγωνιστικού pole dancing τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Ο στύλος δεν κατέχει ρόλο βοηθητικού στοιχείου, αλλά κυρίως οργάνου, στο οποίο ο ασκούμενος καλείται να στηριχθεί, να ανεβεί, να γυρίσει, να σταθεί δίχως χέρια, να κάνει γενικότερα «επικίνδυνες» ασκήσεις που αποκλειστικά τον γυμνάζουν. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που εκτός από τον ενήλικο πληθυσμό προσελκύει και μικρά παιδιά. 

«Η σωστή ενημέρωση και μία δοκιμή αρκεί για να πείσει τον οποιοδήποτε» 

ΠτΘ: Συναντήσατε ως καθηγήτρια αντιδράσεις – προκαταλήψεις και πώς αντιμετωπίζονται;
Β.Λ.:
Θα έλεγα πως όχι. Ιδιαίτερα στη σχολή μας ο κόσμος το δέχτηκε φυσιολογικότατα και μάλιστα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όταν αντιλήφθηκε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το μάθημα. Ο κόσμος απλά, έχοντας προηγουμένως την προκατάληψη, ερχόμενος στη σχολή ήταν διστακτικός πολλές φορές ακόμα και με τον τρόπο, που θα ζητούσε πληροφορίες για το εν λόγω τμήμα. Πλέον μετά από δύο χρόνια έχουμε παγιωθεί στο συγκεκριμένο άθλημα οπότε τα πράγματα είναι όπως εξ αρχής όφειλαν να είναι. Παρόλα αυτά σε περιπτώσεις που υπάρχουν προκαταλήψεις θεωρώ πως η σωστή ενημέρωση και μία δοκιμή αρκεί για να πείσει τον οποιοδήποτε. 

«Ξεκινώντας το pole dancing αντιλαμβάνεσαι πόσα πράγματα μπορείς να κάνεις που ποτέ ως εκείνη τη στιγμή δεν φανταζόσουν ότι μπορείς» 

ΠτΘ: Κατά κοινή ομολογία πρόκειται για ένα άθλημα απαιτητικό. Πόσο δύσκολο είναι να μυηθεί κανείς σε αυτό και ποία τα πρώτα «βήματα» στον στύλο;
Β.Λ.:
Είναι απαιτητικό όπως και κάθε άλλο άθλημα. Θα έλεγα ότι, όταν κάποιος το βλέπει, θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει με τίποτα να ανταπεξέλθει. Όταν ωστόσο δοκιμάζει τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όσον αφορά το να μυηθεί κάποιος, αυτό είναι το μόνο εύκολο. Αρκεί να δοκιμάσει μία μόνο φορά. Μετά κολλάει, γιατί αντιλαμβάνεται πόσα πράγματα μπορεί να κάνει, που ποτέ ως εκείνη τη στιγμή, δεν φανταζόταν ότι μπορείς. Όσον αφορά τα πρώτα βήματα, τα μαθήματα είναι βατά και σχετικά εύκολα καθώς εστιάζουν στις σωστές τεχνικές των λαβών και τις στηρίξεις για να επιβεβαιώσουμε ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε παρακάτω δίχως επικινδυνότητα.
 
ΠτΘ: To Pole dancing ήρθε και στη Κομοτηνή και συγκεκριμένα στη Let’s Dance. Ποιά η αποδοχή από τις Κομοτηναίες και τις φοιτήτριες;
Β.Λ.:
Όπως είπα και νωρίτερα η αποδοχή ξεκίνησε πρώτα από το δυναμικό της σχολής και συνεχίστηκε από τον κόσμο. Υπήρχαν πολλοί, κυρίως φοιτητές, που μπήκαν στη σχολή και είπαν «Επιτέλους! Πίστευα ότι δεν θα το ξανακάνω για τα επόμενα τέσσερα τουλάχιστον χρόνια». Υπήρχαν άλλοι που ήταν ήδη ενήμεροι για τα οφέλη που προσφέρει ως άθλημα και ζήτησαν άμεσα να ενταχθούν στην οικογένεια της “Let’s Dance”. Τέλος υπήρχαν και περιπτώσεις ανθρώπων που απλά το άκουσαν από τον περίγυρο και ήρθαν διστακτικά για να το ξεκινήσουν. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν πέντε τμήματα Pole στη σχολή μας, φοιτητικά αλλά και ενήλικων γυναικών της πόλης μας, και κατά διαστήματα παραδίδονται ανοιχτά σεμιναριακά μαθήματα για όποιον έχει την περιέργεια της δοκιμής αλλά και για περαιτέρω γνώση για αυτούς που ήδη το παρακολουθούν. Ταυτόχρονα ως σχολή χορού, με τους δασκάλους του Pole Dancing, φιλοξενούμαστε σε μία πολύ γνωστή σχολή χορού στην Ξάνθη και επεκτείνουμε, αρχικά για φέτος, τη διδασκαλία του χορού εκεί. Επιπλέον φέτος λειτουργεί ένα παιδικό αγωνιστικό τμήμα το οποίο προορίζεται και προετοιμάζεται αποκλειστικά για τους επόμενους πανελλήνιους αγώνες Pole.
 
ΠτΘ: Προσφάτως πραγματοποιήθηκε το πρώτο Pole Art στην Αθήνα στο οποίο συμμετείχατε. Δύο λόγια για τη συμμετοχή σας στην όλη διοργάνωση.
Β.Λ.:
Το Pole Art είναι ένας διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός στον οποίο είτε συμμετέχεις είτε είσαι απλός θεατής, ας μου επιτραπεί η έκφραση, χαζεύεις, χάνεσαι. Άτομα όλων των ηλικιών προκαλούν τον εαυτό τους και τις δυνάμεις τους για να φτάσουν όσο πιο μακριά μπορούν. Είναι ένα υπερθέαμα δύναμης, αντοχής και επιμονής. Φέτος μαζί με την Βίκυ Μουρατίδου κάναμε την πρώτη μας προσπάθεια και από του χρόνου στοχεύουμε πιο ψηλά με περισσότερες συμμετοχές από την Κομοτηνή, από τη Let’s Dance!

Βίκυ Μουρατίδου «Είναι πραγματικά πολύ όμορφο να βλέπεις να ανθίζει στη χώρα σου το άθλημα που αγαπάς και στηρίζεις καθημερινά» 

ΠτΘ: Βίκυ ξεκίνησες το pole dancing πριν από λίγα χρόνια και πλέον όχι απλά συμμετείχες στο Pole Art αλλά βρίσκεσαι και στη θέση της καθηγήτριας. Πώς ξεκίνησες την ενασχόλησή σου και τι είναι σήμερα το pole για εσένα;
Β.Λ.:
Είναι πραγματικά πολύ όμορφο να βλέπεις να ανθίζει στη χώρα σου το άθλημα που αγαπάς και στηρίζεις καθημερινά. Ήταν η πρώτη μου εμπειρία σε διεθνή διαγωνισμό πάνω στο άθλημα του pole dancing και αποτέλεσε για εμένα πηγή δύναμης να συνεχίσω αυτό το ιδιαίτερο άθλημα. Το pole το ξεκίνησα τελείως τυχαία και από απλή περιέργεια, με την παρότρυνση και τη βοήθεια της δασκάλας μου. Έτσι σήμερα έφτασα να ασχολούμαι με αυτό επαγγελματικά. Προσωπικά προσκαλώ όλο τον κόσμο να έρθει να το δοκιμάσει. Θα εθιστεί και θα το λατρέψει!!! Πλέον το pole dancing αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου και η διδασκαλία του είναι η μεγαλύτερη προσωπική μου πρόκληση για το μέλλον, καθώς επιθυμώ και ελπίζω να μπορώ να το κάνω σε όλη μου τη ζωή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.