Η «παλιννοστηση» πρωην μελων στον Κυνηγετικο Συλλογο το «στοιχημα» Π.Καραφυλλη

Ο νέος πρόεδρος της Ροδόπης εκπρόσωπος των συλλόγων Θράκης στην Κυνηγετική Ομοσπονδία

«Αυτό που μας ενδιαφέρει πιο πολύ είναι να μπορέσουμε να ξαναγυρίσουμε τον κόσμο μας πίσω. Εμείς τον σύλλογο τον θεωρούμε σαν μάνα και όλα τα μέλη σαν παιδιά μας. Έχουμε χάσει πάρα πολύ κόσμο τα τελευταία χρόνια και θα προσπαθήσουμε να μαζέψουμε τον κόσμο πίσω. Γιατί μόνο ένας σύλλογος δυνατός θα πάει μπροστά. Θα πάμε πόρτα-πόρτα και θα μαζέψουμε όσους μπορούμε πάλι πίσω στον σύλλογό μας». Με αυτά τα λόγια ο κ. Παναγιώτης Καραφύλλης περιέγραψε στον «ΠτΘ» τη βασική προτεραιότητα, που έχει θέσει για τη θητεία του στη θέση του προέδρου του Κυνηγετικού Συλλόγου Ροδόπης. Ο κ. Καραφύλλης ανέλαβε πριν από λίγες ημέρες το «τιμόνι» του Κυνηγετικού Συλλόγου του νομού μας, ενώ την Τετάρτη εξελέγη και στο αξίωμα του περιφερειακού συμβούλου Θράκης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας.

Παναγιώτης Καραφύλλης
 
«Οι περισσότεροι έχουν φύγει και επειδή δεν είχαν τη σωστή πληροφόρηση και επειδή ήταν δυσαρεστημένοι με τον σύλλογο»

Ο κ. Καραφύλλης δίνει βαρύτητα στην «παλιννόστηση» πρώην μελών του Κυνηγετικού Συλλόγου του νομού μας, καθώς πιστεύει ότι μόνο μέσα από τη συλλογικότητα και από την ολοκληρωμένη δράση των κυνηγετικών συλλόγων μπορεί η αγαπημένη δραστηριότητα εκατοντάδων συμπολιτών μας να έχει ευοίωνο μέλλον και να αποφύγει τους κινδύνους. Αναφερόμενος στη συρρίκνωση του δυναμικού του Συλλόγου, που άλλοτε ξεπερνούσε τα 3.000 μέλη και τον τελευταίο χρόνο βρίσκεται στα 1.950, παρατήρησε ότι «είναι κάποια μέλη που εγκατέλειψαν τη δραστηριότητα, αλλά οι περισσότεροι έχουν φύγει και επειδή δεν είχαν τη σωστή πληροφόρηση και επειδή ήταν δυσαρεστημένοι με τον σύλλογο». «Θα πάμε να τους βρούμε εμείς οι ίδιοι», προσέθεσε, «για να τους κάνουμε την ενημέρωση». «Και θα έρθουμε σε επαφή με τον άλλο σύλλογο»,  συνέχισε, εννοώντας τον Κυνηγετικό Σκοπευτικό Σύλλογο Πολιτών Κυνηγών Ροδόπης, «γιατί μας ενδιαφέρει να κάνουμε μια πρώτη επαφή και να δούμε τι ακριβώς ζητάνε αυτοί οι άνθρωποι και αν θα μπορέσουμε να τους φέρουμε κοντά μας».

«Το ελεύθερο κυνήγι στην Ελλάδα στηρίζεται στη θηροφυλακή, στους επιστημονικούς συνεργάτες, σε πολλά πράγματα τα οποία τα διαχειρίζονται οι κυνηγετικοί σύλλογοι»

Το διακύβευμα, σύμφωνα με τον κ. Καραφύλλη, είναι ότι ο έτερος σύλλογος του νομού μας βγάζει άδειες αλλά δε διαθέτει θηροφύλακες και επιστημονικό προσωπικό, πράγμα που απειλεί την ίδια την υπόσταση της δραστηριότητας. «Βγάζει κάποιες άδειες, αλλά δεν πληρώνει θηροφύλακες, δεν πληρώνει προσωπικό», για να επισημάνει ότι «γνωρίζει ο κόσμος πολλά πράγματα γι’ αυτό» και να εκφράσει τη βούληση του συλλόγου για εκτενή ενημέρωση των κυνηγών γύρω από τους κινδύνους.  «Από τη στιγμή που δεν πληρώνεις θηροφύλακες, δεν πληρώνεις επιστημονικούς συνεργάτες», τόνισε σχετικά, «αν φύγουν όλοι αυτοί κλείνει και το κυνήγι». «Το ελεύθερο κυνήγι στην Ελλάδα», συμπλήρωσε, «στηρίζεται στη θηροφυλακή, στους επιστημονικούς συνεργάτες, σε πολλά πράγματα τα οποία τα διαχειρίζονται οι κυνηγετικοί σύλλογοι, η ομοσπονδία και η συνομοσπονδία. Αυτοί δεν ανήκουν ούτε στην Ομοσπονδία, ούτε στη Συνομοσπονδία. Δεν ανήκουν, δεν πληρώνουν τίποτα και γι’ αυτό μπορούν και βγάζουν πιο φτηνή την άδεια. Ο κόσμος δεν νομίζω ότι είναι χαζός, ούτε δελεάζεται από τα 5 και τα 10 ευρώ, αλλά είναι η έλλειψη πληροφόρησης. Ένας λόγος είναι και οι δύσκολοι καιροί, που περνάμε σήμερα, αλλά εγώ πιστεύω ότι με το υστέρημά του μπορεί να έρθει να βγάλει την άδεια στον σύλλογο. Αρκεί να έχει την κατάλληλη ενημέρωση».

Πρόκληση η διαβούλευση με το Υπουργείο για το νέο πλαίσιο αναφορικά με το κυνήγι

Μία πρόκληση ευρύτερη για το σύνολο του κυνηγετικού κόσμου είναι αυτήν την περίοδο η διαβούλευση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Γιάννη Τσιρώνη, αναφορικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο για το κυνήγι. Όπως εξήγησε ο κ. Καραφύλλης, στο πλαίσιο της διαβούλευσης έχει προκληθεί μια κόντρα με τις οικολογικές οργανώσεις, που ζητούν τον περιορισμό της δραστηριότητας των κυνηγών. «Ζητούν να κλείσει το κυνήγι, να μαζέψουν όπλα, να μειωθούν οι ημέρες, να μειωθούν τα θηράματα», σημείωσε. «Είναι κάποια πράγματα για τα οποία δεν υπάρχει τεκμηρίωση», προσέθεσε, για να επισημάνει ότι «στην πρώτη συνάντηση, που έγινε στην Αθήνα, όλα αυτά τα μέτρα μας βρήκαν απέναντι και μάλιστα με επιστήμονες, με επιχειρήματα και με αποδείξεις», αντιτείνοντας ότι οι οικολογικές οργανώσεις δεν είχαν καν επιστημονικούς συμβούλους για να υποστηρίξουν τις προτάσεις τους.

Απαραίτητα τα τσιπάκια, το εμβόλιο λύσσας και το πορτοκαλί γιλέκο στους κυνηγούς

Επίκειται εντατικοποίηση των ελέγχων με βαριές ποινές από τα δασαρχεία

Με την ευκαιρία, τέλος, ο κ. Καραφύλλης κάλεσε τους συναδέλφους του είναι συνεπείς με τρεις υποχρεώσεις που απορρέουν από το νόμο και επιφέρουν βαριές ποινές στους πιθανούς παραβάτες. «Καλούμε τους κυνηγούς να βάλουν τσιπάκια στα σκυλιά, να κάνουν οπωσδήποτε το εμβόλιο λύσσας και να χρησιμοποιούν το πορτοκαλί γιλέκο», τόνισε ο κ. Καραφύλλης, επισημαίνοντας ότι οι παραβάτες απειλούνται με πρόστιμα, αλλά και με διετή στέρηση της άδειας, ποινές που πονάνε, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε. Μάλιστα προέβλεψε ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από τα κατά τόπους δασαρχεία, καθώς αυτά της Αλεξανδρούπολης και Ξάνθης έχουν ήδη εφοδιαστεί με τον απαραίτητο εξοπλισμό ελέγχων και σύντομα τον ίδιο εξοπλισμό θα διαθέτει και το δασαρχείο της Ροδόπης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.