Η παιδεια το καλυτερο οπλο απεναντι στην τρομοκρατια

Ο Γάλλος Πρόξενος Christophe Le Rigoleur στην Κομοτηνή στο πλαίσιο της εκδήλωση της φοιτητικής κίνησης ΑΝΟΚ και της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ - Με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα στις Διεθνείς σχέσεις και τις μεταπτυχιακές σπουδές στην Γαλλία

Ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Christophe Le Rigoleur βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και η κίνηση φοιτητών «Ανεξάρτητη Νομική Κομοτηνής- ΑΝΟΚ» με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα στις Διεθνείς Σχέσεις.
 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε επίσης ενημέρωση σχετικά με τις προοπτικές μεταπτυχιακών σπουδών στη Γαλλία.
 
Την εκδήλωση προλόγισε η κ. Μαρία Γιούνη, Κοσμήτωρ της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, ενώ αμέσως μετά τον λόγο έλαβαν οι κ.κ .Στέφανος Γραβάνης, μέλος ΕΕΠ Γαλλικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ και ο Γάλλος Πρόξενος ο οποίος ήταν και ο βασικός ομιλητής της εκδήλωσης, ενώ ακολούθως η κ. Ilham Belhabib, Εκπρόσωπος του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης μίλησε για τις μεταπτυχιακές σπουδές στην Γαλλία καθώς και ο κ. Χάρης Παπαδάκης, φοιτητής Erasmus στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου ο οποίος και περιέγραψε στους συμφοιτητές του την εμπειρία του από τις σπουδές του στο Στρασβούργο.

Christophe Le Rigoleur «Η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι ήταν μία επίθεση κατά της καθημερινότητας»


Στις δηλώσεις του ο Γάλλος Πρόξενος χαρακτήρισε ως μία πολύ σημαντική εμπειρία για κάθε νέο τη συνέχιση των σπουδών του στο εξωτερικό, καθώς όπως είπε μέσα από αυτήν του δίνεται η ευκαιρία να διευρύνει τους ορίζοντές του, να γνωρίσει μία νέα χώρα, να ταξιδέψει, να ενημερωθεί για τον πολιτισμό και την ιστορία αυτής, έχοντας ωστόσο όπως υπογράμμισε πάντα στο μυαλό του «την επιστροφή στην Ελλάδα, όπου θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει στην πράξη τα όσα αυτή η εμπειρία του έδωσε, συνεισφέροντας στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη της χώρας».
 
Όπως τόνισε μάλιστα η παιδεία και η εκπαίδευση είναι ίσως «τα σωστότερα εργαλεία για να καταπολεμήσουμε φαινόμενα όπως η τρομοκρατία» αναφερόμενος στα πρόσφατα γεγονότα στο Παρίσι, υπογραμμίζοντας πως γεγονότα όπως αυτά, που θα μπορούσαν να συμβούν οπουδήποτε και οποτεδήποτε καθώς «ήταν μία επίθεση κατά της καθημερινότητας, κατά ανθρώπων που έπιναν τον καφέ τους, έτρωγαν και διασκέδαζαν» δεν θα έπρεπε να καθορίζουν τη ζωή μας.
 
«Υπάρχουν δύο εναλλακτικές λύσεις» επεσήμανε ο ίδιος χαρακτηριστικά «η πρώτη είναι να σταματήσουμε τις ζωές μας, να δεχτούμε ότι νίκησαν οι τρομοκράτες και να κλειδωθούμε στα σπίτια μας, η δεύτερη είναι να συνεχίσουμε την ζωή μας ως έχει μέχρι σήμερα και αυτό πρέπει να γίνει».
 
Για τον ίδιο, όπως τόνισε, ήταν πολύ δύσκολο να παρακολουθεί τα όσα συνέβησαν στη χώρα του από κοντά, ωστόσο δέχτηκε πληθώρα μηνυμάτων συμπαράστασης και αλληλεγγύης που του έδωσαν δύναμη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.