Η παχυσαρκια απειλει τα παιδια μας

«Παιδική παχυσαρκία – σωστός τρόπος διατροφής» είναι το θέμα των ενημερωτικών ομιλιών που διοργανώνει το Σωματείο Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης σε συνεργασία με την Αγωγή Υγείας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης στα δημοτικά σχολεία της Κομοτηνής. Οι ομιλίες αυτές που γίνονται από την ομιλήτρια ενδοκρινολόγο Καλλιόπη Κώτσα, ξεκίνησαν χθες από το 1ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας, ενώ θα συνεχιστούν στα υπόλοιπα σχολεία και θα λαμβάνουν χώρα κάθε Παρασκευή στις 10.00 το πρωί.

«Θα μιλήσουμε στα παιδιά σχετικά με την σωστή διατροφή και την άσκηση, με απώτερο σκοπό να αποφύγουμε προβλήματα μελλοντικά, όπως την παχυσαρκία», ανέφερε η ομιλήτρια ενδοκρινολόγος Καλλιόπη Κώτσα στην έναρξη της ομιλίας της, τονίζοντας ότι το πρόβλημα της παχυσαρκίας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Από την παιδική ηλικία ξεκινάει στη χώρα μας η παχυσαρκία αγγίζοντας το 13% περίπου. «Κοντεύουμε να φτάσουμε τους Αμερικανούς σε ποσοστά. Τα πάντα πηγάζουν από τις κακές συνήθειες που ξεκινούν από το σπίτι. Επομένως, και οι γονείς και τα παιδιά πρέπει να ενημερωθούν από νωρίς για να προσπαθήσουν να αλλάξουν κάποια πράγματα, ώστε να προλάβουν πολλά σοβαρά προβλήματα στο μέλλον».

Είναι σημαντικό να ξεκινάει η ενημέρωση από την παιδική ηλικία, δεδομένου ότι τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται, όπως οι μεγαλύτεροι άνθρωποι, που έχουν πρόσβαση στην πληροφορία και στη γνώση. «Τα παιδιά αποκτούν τις κακές συνήθειες μέσα από το σπίτι τους και αν δεν αλλάξουν από την παιδική ηλικία θα τους ακολουθούν για όλη τους τη ζωή». Από την παιδική ηλικία ο άνθρωπος πρέπει να μάθει να τρέφεται σωστά και να γυμνάζεται για να προλάβει τέτοιους είδους αρρώστιες, όπως η παχυσαρκία. «Αν δεν μάθουμε να τρώμε σωστά και να γυμναζόμαστε από την παιδική ηλικία, δεν πρόκειται ποτέ να το μάθουμε. Το βλέπω στην καθημερινή μου πράξη, βλέπω ανθρώπους οι οποίοι αγωνίζονται να κρατήσουν μια φυσιολογική υγιεινή ζωή και δεν τα καταφέρνουν, γιατί δεν έχουν μάθει ποτέ πώς να το κάνουν. Επομένως, όλη αυτή η προσπάθεια πρέπει να ξεκινάει από νωρίς και να γίνεται τρόπος ζωής».

Στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη σε ποσοστά παχυσαρκίας έρχεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία. «Είμαστε μαζί με την Μάλτα, πολύ κοντά στη Μ. Βρετανία σε ποσοστά παχυσαρκίας και πλησιάζουμε τους Αμερικανούς, όπου τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας αγγίζουν το 16%».

Η κ. Κώτσα πιστεύει ότι η παιδική παχυσαρκία οφείλεται στους σύγχρονους ρυθμούς ζωής, στο ότι «καταπονούμε τα παιδιά μας με πράγματα, τα οποία δεν τα ωθούν σε φυσική δραστηριότητα, στο ότι δεν έχουν χρόνο και, βέβαια, στο ότι δεν έχουν μάθει να τρώνε σωστά, γιατί οι γονείς δεν έχουν χρόνο να προετοιμάσουν το σωστό φαγητό. Επομένως, η οικογένεια τρώει πρόχειρα και κυρίως δεν γυμνάζεται. Δεν γυμνάζονται οι γονείς, δεν γυμνάζονται και τα παιδιά».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης Γιώργος Κεπελής, αναφερόμενος στις ενημερωτικές αυτές ομιλίες, είπε: «Κάθε Παρασκευή θα έχουμε συναντήσεις σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της πόλης μας. Πραγματικά χαιρόμαστε που υλοποιείται αυτή η ιδέα μας, μια ιδέα για τα παιδιά για να μάθουν να τρώνε σωστά, να μάθουν να γυμνάζονται. Μας ενδιαφέρει αυτό το θέμα, διότι εδώ και πολλά χρόνια ασχοληθήκαμε με το παιδί και θέλουμε ένα υγιές παιδί όταν θα έρθει στην ηλικία των 18 ετών, να είναι καλός πολίτης, χωρίς προβλήματα υγείας και, βεβαίως, να είναι και εν δυνάμει εθελοντής αιμοδότης».

Σύμφωνα με τον κ. Κεπελή, οι ενημερωτικές συναντήσεις θα γίνονται κάθε Παρασκευή στα Δημοτικά Σχολεία της πόλης, ενώ σε σχολεία όπου υπάρχουν παιδιά με παιδικό διαβήτη θα γίνεται επίσης ομιλία με θέμα τον παιδικό διαβήτη.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.