Η ωραια κοιμωμενη πρωταγωνιστρια στο τσιρκο της καθημερινοτητας μας

Το «Χοροτάξιο» ολοκληρώνει την πρώτη χρονιά λειτουργίας του με την παράσταση «Το κοιμώμενο τσίρκο» - Γιούλη Ιωαννίδου «Το τσίρκο αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της σημερινής κοινωνίας»

Ένα διαφορετικό τσίρκο κάνει στάση την προσεχή Κυριακή, στην Κομοτηνή. Διαφορετικό ως προς την απουσία μεγάλων, ψηλών και φανταχτερών σκηνών, μιας και το μέρος που θα «σταθμεύσει» για να  ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους στο κόσμο της μαγείας και των ονείρων, δεν είναι άλλο από το Άλσος της Αγίας Παρασκευής. Διαφορετικό ως προς το σκηνικό, πιστό όμως στην «παράδοση» των τσίρκων καθότι από τη «φυσική» του σκηνή θα παρελάσουν  ακροβάτες, ταχυδακτυλουργοί, κλόουν, τέρατα, θηριοδαμαστές, οι οποίοι ωστόσο θα συναντηθούν με πρίγκιπες και χαρακτήρες της «Ωραίας Κοιμωμένης».
 
Υπαίτιοι της πρωτότυπης αυτής «συνάντησης» η ομάδα του Κέντρου Χορού, Κίνησης και Τέχνης «Χοροτάξιο» που θα αποτελέσει και τους πρωταγωνιστές της παράστασης αυτής, την οποία και ονόμασαν «Το κοιμώμενο τσίρκο».
 
«Το κοιμώμενο τσίρκο» αποτελεί την πρώτη παράσταση των μελών του «Χοροταξίου» η οποία και σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της πρώτης χρονιάς λειτουργίας του.  Μία χρονιά με δυσκολίες όπως τόνισε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η ιδιοκτήτρια του Χοροταξίου κ. Γιούλη Ιωαννίδου, αλλά και μια χρονιά γεμάτη όμορφες στιγμές. Μια χρονιά δημιουργίας, η οποία πλέον ανήκει στο κοινό που θα σπεύσει να την παρακολουθήσει.
 
Γιούλη Ιωαννίδου όμως…
 
ΠτΘ: κ. Ιωαννίδου το βράδυ της Κυριακής το «Χοροτάξιο» καλωσορίζει και παρουσιάζει στο κοινό τον θίασο του «Κοιμώμενου τσίρκου». Τι ακριβώς είναι αυτό;
Γ.Ι.:
Πρόκειται για την παράσταση του Χοροταξίου η οποία λέγεται «Το κοιμώμενο τσίρκο». Είναι μια σύνθεση από το παραμύθι της Ωραίας Κοιμωμένης και τη δομή και τα νούμερα που έχει ένα τσίρκο. Η επιλογή του τσίρκου έγινε γιατί έχεις πολλές επιλογές. Προσωπικά με γοητεύει πολύ το τσίρκο, όχι ως παράσταση, αλλά κυρίως ως προς τα όσα συμβαίνουν στα παρασκήνια. Θεωρώ ότι το τσίρκο αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Για παράδειγμα  έχει πάρα πολύ έντονες τις κοινωνικές τάξεις.  Άλλη θέση έχει ένας κλόουν, άλλη θέση έχει ο θηριοδαμαστής, άλλη ο ιδιοκτήτης του τσίρκου που ποτέ δεν τον έχει δει κανείς και δεν ξέρουν ποιος είναι, υπάρχει ο παρουσιαστής που είναι ο μοναδικός που γνωρίζει τον ιδιοκτήτη του τσίρκου και φυσικά είναι ο μεσάζοντας που προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες.
 
Είναι, επίσης, το κοινό που έρχεται να δει το τσίρκο.  Ποιο κοινό είναι αυτό, σε ποια θέση θα επιλέξει να καθίσει, μπροστά ή πίσω; Είναι ένας κόσμος που έχει τόσα πολλά να πει. Προσωπικά η πειθαρχία, η υπερβολή και το κόστος – οι θυσίες που πληρώνει κάποιος για να πάρει μέρος σε ένα τσίρκο, με τρομάζει. Οπότε χρησιμοποίησα τις αντιθέσεις αυτές, ούτως ώστε να περάσουμε και κάποια κοινωνικά μηνύματα, βέβαια με ένα τρόπο πολύ διαφορετικό  απ' αυτόν που θα επέλεγα να κάνω σε μια επαγγελματική παράσταση, γιατί μην ξεχνάμε ότι είναι μια παράσταση σχολής χορού, αποτέλεσμα της δουλειάς των παιδιών ενός χρόνου. Οπότε κύριό μας μέλημα ήταν να το απολαύσουν πρωτίστως τα παιδιά, έχοντας μέσα στην παράσταση στοιχεία και αναφορές που πιστεύω ότι ο κόσμος θα τις καταλάβει. 

«Η παράσταση έχει να κάνει με το πώς μπορούμε να ξαναβρούμε όλο αυτό που έχει χαθεί μέσα στην κοινωνία, που παλεύουμε για πράγματα και έχουμε ξεχάσει τα πιο ουσιαστικά» 

ΠτΘ: Υπάρχει σενάριο;
Γ.Ι.:
Φυσικά. Στηριζόμαστε σε ιδέα. Έχουμε τους πρίγκιπες, εκ των οποίων ένας θα κερδίσει. Ο ίδιος πρίγκιπας θα γίνει θηριοδαμαστής. Αλλά ένας πρίγκιπας για να γίνει θηριοδαμαστής σε μια κοινωνία, κάποιος τον έχει προετοιμάσει. Δεν αποφάσισε από μόνος του να γίνει. Στην παράσταση ασχολούμαστε επίσης πολύ με την παιδικότητα, το πώς ονειρεύονται τα παιδιά, τον αυθορμητισμό τους και πώς αυτός σιγά σιγά καταστρέφεται, γιατί καταστρέφεται, και πώς μπορούμε να ξαναβρούμε όλο αυτό που έχει χαθεί μέσα σ' αυτό το σύνολο της κοινωνίας που παλεύουμε για πράγματα και έχουμε ξεχάσει τα πιο ουσιαστικά. Με το να περπατήσουμε με γυμνά πόδια στο έδαφος, να αποτινάξουμε ό,τι μασκάρεμα μπορεί να έχουμε και απλά να εκφραστούμε ελεύθερα με το σώμα μας. Να νοιώσουμε, να διεκδικήσουμε, να αγαπηθούμε και να αγαπήσουμε,  γιατί  τελικά όλοι αυτό αναζητούμε. Και τελικά ο πρίγκιπας όταν θα φιλήσει την Ωραία Κοιμωμένη θα την κοιμίσει. Δεν θα την ξυπνήσει.
 

ΠτΘ: Το Χοροτάξιο είχε πολλά τμήματα, από γιόγκα και πιλάτες, μέχρι και μοντέρνο χορό, capoeira κ.ο.κ.. Θα δούμε το σύνολο των μαθητών σας να παρελαύνουν από το τσίρκο του Χοροταξίου;  
Γ.Ι.:
Το τμήμα της capoeira συμμετείχε στο Budo Festival όπου είχε την ευκαιρία να εκθέσει τη δουλειά του. Επομένως μιας και θεωρώ πολύ σημαντικό ένα παιδί που ξεκινάει να βγαίνει μπροστά, θεώρησα ότι ήταν καλό να γίνει μία παράσταση μόνο με σύγχρονο χορό. Έκανα την ερώτηση στα παιδιά ποιος θέλει πραγματικά να συμμετέχει, εξηγώντας ότι μια παράσταση έχει ευθύνη, οπότε εκείνοι που συνειδητοποίησαν και κατάλαβαν ότι θέλουν να συμμετέχουν σε κάτι τέτοιο, πήραν μέρος στην παράσταση. Συνήθως τους ξεκαθαρίζω από την αρχή ότι θα πρέπει να αφιερώσουν πολύ από τον προσωπικό τους χρόνο.
 
ΠτΘ: Πόσο σημαντικό είναι για έναν άνθρωπο που  χορεύει, να εκτίθεται και στον κόσμο;
Γ.Ι.:
Για μένα σημαντικό  είναι τα παιδιά να δουν γιατί επιλέγουν να το κάνουν αυτό και γιατί βγαίνουν μπροστά στο κοινό, αφού κατανοήσουν  το τι σημαίνει. Πώς το αντιμετωπίζω όλο αυτό, πώς το διαχειρίζομαι; Είναι πολύ σημαντικό να  φύγουν από το «εγώ» τους και να λειτουργήσουν σαν ομάδα, συνειδητοποιώντας ότι όταν βγαίνουν στη σκηνή πρέπει να μεταμορφώνονται. Πρέπει να παρασύρεις το κοινό, ώστε να έρθει στο δικό σου κόσμο, τον κόσμο που κινείς εκείνη τη στιγμή και όχι να μας παρασύρει ο κόσμος να πάμε στη δική του πραγματικότητα. Αυτό κάνουμε. Για να το κάνουν αυτό πρέπει να εργαστούν και να δουλέψουν πολύ σκληρά σε συγκεκριμένα πράγματα. Όχι πάνω στην τεχνική του χορού. Εσωτερικά. Πρέπει να αποδεσμευτούν από κάποια πράγματα. Ο εσωτερικός διάλογος που θα κάνουν με τον εαυτό τους, για μένα είναι μεγάλο σχολείο. 

«Είναι πολύ σημαντικό για μένα, πέραν της δουλειάς, να περνάμε καλά» 

ΠτΘ: Δουλέψατε από την αρχή της χρονιάς  το θέμα της παράστασης;
Γ.Ι.:
Όχι. Στην αρχή θέλεις χρόνο για να γνωριστείς με τον κόσμο. Να γνωριστείς με το τμήμα, να γνωριστούν μεταξύ τους, να δουν τις ισορροπίες τους, να σε εμπιστευτούν, να αποκτήσεις μια σχέση έτσι ώστε να είναι ανοικτοί σε οτιδήποτε θέλεις να τους πεις. Το θέμα επιλέχτηκε αργότερα. Ξεκίνησα να το δουλεύω από τον Ιανουάριο,  με μουσικές, με κείμενα, με την υπέροχη προσθήκη του Ring Master.  Όταν  είδα την παράσταση «ΜΕΣΑ» του Ηρακλή Τζαφέτα από το εργαστήρι «Κύκλος», είπα αυτός είναι ο Ring Master. Δεν θα μπορούσε άλλος άνθρωπος να κάνει αυτή την παρουσίαση.  Είμαι πολύ ευτυχισμένη και πολύ χαρούμενη γιατί πέρα από τη δουλειά, περνάμε όλοι πάρα πολύ καλά. Για μένα αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. 

«Δεν κάνουμε επιδείξεις χορού, κάνουμε παράσταση» 

ΠτΘ: Φαντάζομαι ότι μια τέτοια διοργάνωση και μια τέτοια παράσταση δεν είναι δυνατόν να επιτευχτεί μόνο από έναν άνθρωπο. Μόνο τα σκηνικά και τα κοστούμια να σκεφτεί κανείς…
Γ.Ι.:
Έχω τρελή αδυναμία στον Γιάννη Καραγκιουλμέζη, και ο Γιάννης ακολούθως έχει τρελή αδυναμία στο τσίρκο. Έχει πολλές ιδέες, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να τις υλοποιήσουμε όλες, λόγω οικονομικής κατάστασης. Ευχαριστούμε όλους τους χορηγούς, γιατί δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά αυτή την παράσταση. Συγκεκριμένα πρέπει να ευχαριστήσω το B by Pizzaland, το Express Market και το Νίκος Hair, που είναι οι μεγάλοι μας χορηγοί και ακολούθως την «Μαρμελάδα» Wine Bar, το καφέ – μπαρ «Οχτώ», το καφενείο «Μασάλι», το «ΟΜΝΙΑ BLUE», το «Παιχνιδόκουτο», την “Femina” και το “HOF”.   Έχω φίλους που με βοηθούν και αυτό είναι πολύ σημαντικό.  Αυτό το πράγμα δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Έχουμε συνεργαστεί, έχουμε καταλάβει ο ένας τον άλλον, και χαίρομαι πολύ που με βοηθούν. Ένοιωσα πολύ καλά με όλο αυτό, γιατί ήθελαν απλά να βοηθήσουν στην πρώτη μου αυτή απόπειρα να παρουσιάσω κάτι πιο οργανωμένο. Δεν κάνουμε επιδείξεις χορού, κάνουμε παράσταση. Είναι κάτι τελείως διαφορετικό. 

Η πρώτη «αγκαλιά» του κόσμου στο Χοροτάξιο 

ΠτΘ: Το Χοροτάξιο ολοκληρώνει την πρώτη χρονιά της λειτουργίας του. Κάνοντας έναν πολύ σύντομο απολογισμό, αυτή την πρώτη χρονιά, ποια είναι τα δικά σας συμπεράσματα; Ποια είναι τα αποτυπώματα που αφήνει μέσα σας και τι ετοιμάζεται από τη νέα χρονιά;
Γ.Ι.:
Δεν επαναπαύομαι και δεν σταματώ να ψάχνω τρόπους νέους, να εμπλουτίζω, όχι μόνο το πρόγραμμα ως πρόγραμμα, αλλά ως δομή μαθήματος, δηλαδή τι άλλο μπορώ να δώσω και να προσθέσω στον χώρο έτσι ώστε να είναι πιο οριστικός ο τρόπος εκπαίδευσης στα θέματα των ενηλίκων. Έχω πολλά πράγματα στο μυαλό μου. Θέλω όμως λίγο να ηρεμήσω, να τελειώσει αυτή η χρονιά, να καθίσω λίγο το καλοκαίρι, να κάνω μια συζήτηση με τον εαυτό μου, να δω τα πράγματα πιο καθαρά και να πάρω κάποιες αποφάσεις σχετικά  με το πώς θα λειτουργήσει η νέα χρονιά.
Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη κι ευχαριστημένη για αυτήν την χρονιά. Είχα πάρα πολύ καλούς συνεργάτες, και τους ευχαριστώ όλους. Περάσαμε και δύσκολα, περάσαμε και πολύ καλά. Ευχαριστώ τον κόσμο που μας στήριξε. Είναι η πρώτη αγκαλιά που δέχτηκα από τον κόσμο, και είχα πάρα πολύ καλά παιδιά και για μένα αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ίσως να έρχονται και λίγο στοχευμένα οι άνθρωποι που έρχονται στο Χοροτάξιο. Ίσως να είναι αυτοί που θέλουν να κάνουν το κάτι παραπάνω και να μην θέλουν απλά να γυμνάζονται. Να αναζητούν νέους τρόπους να εξελίξουν τον εαυτό τους. Ευελπιστώ και περιμένω κάποιοι καινούργιοι να έρθουν και να ανακαλύψουν ότι έχουν αυτή τη διάθεση και τη θέληση. Να δουν καινούργια πράγματα στον εαυτό τους και να το καταφέρουν αυτό μέσα από τη σχολή.
 
Όταν κάνεις κάτι δεν σκέφτεσαι αν θα έρθει κόσμος ή πόσος κόσμος θα έρθει. Σκέφτεσαι απλά την παράσταση σαν παράσταση, να βγει καλά, να έχει το αποτέλεσμα που περιμένεις, να είσαι ειλικρινής, να έχεις δουλέψει και να φαίνεται η δουλειά σου. Αυτό είναι που μετράει εκείνη τη στιγμή. Είναι σαν ένα πράγμα  που το έχεις κάνει και μετά είναι έξω από εσένα, φεύγει. Δεν σου ανήκει πια.  Έτσι και η παράσταση αυτή, δεν μας ανήκει πια, ανήκει στον κόσμο. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.