Η ωρα των ποινων στη δικη της Χρυσης Αυγης

Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για τις συλλήψεις

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς το πρωί της Τρίτης η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, αναμένεται να αγορεύσει επί των ποινών κάθειρξης στους καταδικασθέντες για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Η συνεδρίαση της Δευτέρας σημαδεύτηκε από την προσπάθεια που κατέβαλλε ο καταδικασθείς ευρωβουλευτής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γιάννης Λαγός, μέσω αιτήματος εξαίρεσης της έδρας του δικαστηρίου, κάνοντας λόγο για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητάς του. Ωστόσο, η συγκεκριμένη κίνηση έπεσε στο κενό.

Λίγο, μετά τις 19:00 ολοκληρώθηκε η τρίωρη διάσκεψη του δικαστηρίου υπό νέα σύνθεση, όπου και συζητήθηκε το αίτημα του για εξαίρεση των δικαστών της έδρας.

Έπειτα από την απόρριψη της αίτησης Λαγού ανέβηκαν στην έδρα οι δικαστές και κατόπιν συνεννόησης με την εισαγγελέα, Αδαμαντία Οικονόμου, η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη, διέκοψε τη συνεδρίαση για τις 11 το πρωί της Τρίτης. Το πρωί της Τρίτης η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου αναμένεται να αγορεύσει επί των ποινών μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά.

Αναλυτικά, η δήλωση της προέδρου:

«Κατά το άρθρο 6 παρ 1 της ΕΣΔΑ κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα να δικαστεί από ανεξάρτητο δικαστήριο. Οι εισαγγελείς κι οι δικαστές μπορούν να εξαιρεθούν μόνο αν υπάρχουν συγκεκριμένα γεγονότα που δημιουργούν δυσπιστία για την μεροληψία των μελών της σύνθεσης. Δεν προέκυψαν ενέργειες ή παραλείψεις του δικαστηρίου που να μπορούν να δημιουργήσουν δυσπιστία. Απορρίπτει την αίτηση», είπε η πρόεδρος.

Πόσο θα μείνουν στη φυλακή οι χρυσαυγίτες

Όσον αφορά το μέγεθος των ποινών των χρυσαυγιτών το δικαστήριο εάν αποφασίσει να επιβάλλει το ανώτατο όριο των ποινών (δηλαδή 15 χρόνια κάθειρξη) αυτό σημαίνει ότι ο πραγματικός χρόνος παραμονής τους στις φυλακές θα είναι από πέντε έως εννέα χρόνια καθώς συνυπολογίζεται και ο 1,5 χρόνος προφυλάκισής τους. Εάν το δικαστήριο τους επιβάλλει δέκα χρόνια κάθειρξη τότε ο πραγματικός χρόνος παραμονής τους στις φυλακές είναι από 3,5 έως 6 χρόνια.

Πώς θα γίνουν οι συλλήψεις των χρυσαυγιτών

Σε πολλαπλά επίπεδα προετοιμάζεται η Αστυνομία ενόψει των αποφάσεων επί των ποινών των καταδικασθέντων στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Κι αυτό γιατί θέλουν να εφαρμοστούν κατά γράμμα οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, από τις 12 Νοεμβρίου:

  • Θα στήνονται σκοπιές στα σπίτια καταδικασμένων
  • Θα γίνονται περιπολίες αποτροπής ακτιβιστικών-τρομοκρατικών ενεργειών
  • Θα υπάρχει ένα πλέγμα ασφαλείας για ενίσχυση του πληροφοριακού δικτύου σε «ακραίους» χώρους
  • Θα γίνουν μεταγωγές-«αστακός» προς τις φυλακές
  • Οι καταδικασθέντες θα μεταφερθούν σε διαφορετικές φυλακές, πτέρυγες και κελιά για να αποφευχθούν οι επιθέσεις εναντίον τους, ή και οι μεταξύ τους αντιπαραθέσεις.
  • Θα υπάρχουν προπομποί ανίχνευσης κινήσεων και οπισθοφυλακή κατά τη μεταφορά των καταδικασθέντων
  • Η ΕΛ.ΑΣ προσδιορίζει χρονικά την πιθανότητα συλλήψεων από την Πέμπτη και έπειτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.