Η ωρα της ευθυνης της νεας διακυβερνησης

Εκλογή ή εκλογές, μία ή πολλές είναι πάντα θηλυκές και η κάλπη κατά την προσφιλή έκφραση του Χαρίλαου Φλωράκη «γκαστρωμένη». Η «γκαστριά» της 7ης Μαρτίου ανέδειξε με συντριπτική πλειοψηφία νικήτρια τη «Νέα Δημοκρατία». Η χαρά των πρώτων ωρών δίνει σιγά- σιγά την θέση της στην περισυλλογή και τη γένεση ευθυνών. Γι΄ αυτές τις ευθύνες και τις προσδοκίες είναι η δημοσκόπηση του ΠτΘ, η οποία αναδεικνύει πρωτεύουσες ανάγκες και αξίες: την ανεργία, την αξιοπιστία, τη φερεγγυότητα, την αξιοκρατία, την αλήθεια. Εδώ ακριβώς έγκειται και η πρόκληση της νέας διακυβέρνησης. Σημειώνουμε κάποιες ενδεικτικές απαντήσεις που συνοψίζουν και το γενικότερο πνεύμα.

Δουλειά για τους νέους

Μια ενθουσιώδης παρέα νέων αναδεικνύει την ανάγκη για δουλειά και αξιοκρατία κάποιες από τις απαντήσεις :

Νατάσσα: «Είμαι πάρα πολύ ευτυχισμένη, είμαι πάρα πολύ χαρούμενη. Εμείς ότι ήταν να κάνουμε το κάναμε. Περιμένουμε δουλειά, περιμένουμε να μη μας διαψεύσουν και να κρατήσουν τις δεσμεύσεις τους για όσα υποσχέθηκαν».

Χρήστος: «Το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ καλό. Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία θα πάει καλύτερα. Η νεολαία περιμένει δουλειά, βαρέθηκε την ανεργία. Ζητάμε δουλειά από αυτούς που εκλέξαμε και ότι έχουν υποσχεθεί να το κάνουν».

Θοδωρής: «Λίγα πράγματα ζητώ και νομίζω ότι όλα τα άλλα θα έρθουν σιγά – σιγά με τον καιρό. Έχουμε υπομονή και θα περιμένουμε όπως περιμέναμε τόσα χρόνια. Θέλουμε να σκεφτούν τον απλό κόσμο, τον καθημερινό Έλληνα πολίτη που άσχετα με το τι ψήφισε στις εκλογές έχει κοινά προβλήματα. Αυτόν τον κόσμο να κοιτάξουν, να βοηθήσουν και να δουλέψουν όλοι μαζί, όπως δουλεύει ο λαός».

«Θα ευχηθώ καλό κουράγιο στον Κώστα Καραμανλή. Και επίσης θα του έλεγα ότι περιμένουμε απ΄ αυτόν πολύ δουλειά και να δώσει σε μας ευκαιρίες».

30αντα +: «αξιοκρατία»

Το επόμενο «δείγμα» ενήλικες παραγωγικής ηλικίας, που ζητούν διαφάνεια και αξιοκρατία και εμπιστεύονται την προσωπικότητα του νέου πρωθυπουργού:

Νίκος: «Δεν ζητάω τίποτε από τον Καραμανλή. Αυτός ξέρει πολύ καλά από μόνος του τι πρέπει να κάνει».

Χριστίνα: «Περιμένω μια Ελλάδα στην οποία αυτοί που κυβερνούν να κυβερνούν με αξιοκρατία. Τίποτε άλλο».

«Εμείς έργα κάνουμε και έργα θέλουμε να βλέπουμε. Τα λόγια και τα «ΘΑ» τα χορτάσαμε».

Μαρία: «Από τον Κώστα Καραμανλή ζητώ αξιοκρατία. Να προσέξει λίγο περισσότερο τη Ροδόπη. Να δώσει βάση στη διαφθορά, στη διαφάνεια, που ταλαιπωρούν και την Κομοτηνή τα τελευταία χρόνια. Δεν είμαι τόσο νέα ώστε να ελπίζω πάρα πολλά και προσωπικά δεν με ενδιαφέρει τίποτα, μόνο αυτό: διαφάνεια και αξιοκρατία στον τόπο μου».

«Δεν έχω σκεφτεί να ζητήσω κάτι από τον Καραμανλή. Αυτό που ξέρω είναι ότι θα τα κάνει μόνος του όλα!»

Συνταξιούχοι

Εμπιστοσύνη αμέριστη και αυξήσεις στα «μιστά»:

«Είμαστε μεγάλοι σε ηλικία και μπορούμε να κρίνουμε. Θα του ζητούσα να εφαρμόσει αυτά που είπε και νομίζω ότι είναι ο μόνος που μπορεί να τα κάνει. Τον εμπιστεύομαι τον Καραμανλή. Θα τηρήσει τα λόγια του».

«Θα ζητούσα από τον Καραμανλή να κοιτάξει τους γεωργούς και τους φτωχούς που υποφέρουν περισσότερο. Και τα «μιστά» που είναι χαμηλά να γίνουν πιο ψηλά. Για τη Θράκη και τη Ροδόπη να μας κοιτάξει λίγο καλύτερα».

«Θέλω τα εγγόνια μου να βρουν δουλειά».

«Θέλω αξιοκρατία, η σύνταξη που παίρνει ο γείτονας να την παίρνει και η γυναίκα μου και όχι να κόβεται γιατί ήμουν εγώ παλιά αστυνομικός».

«Εκατόν εξήντα ευρώ σύνταξη τον μήνα στον άντρα μου που έπαθε εγκεφαλικό και όταν έκανα παράπονα μου πέταξαν τα χαρτιά στα μούτρα».

«Χάρηκα γιατί θα φύγει το βρώμικο ΠαΣοΚ».

Οι μετανάστες, μουσουλμάνοι, παλιννοστούντες

Χουσείν Σελίμ, Δημοτικός σύμβουλος Φιλύρας: «Περιμέναμε την αλλαγή και ιδίως την αλλαγή για τα μειονοτικά. Έχουμε εμπιστοσύνη στα λόγια του Καραμανλή, γιατί ήδη ο Μητσοτάκης είχε δώσει πολλά στη μειονότητα και πιστεύω ότι αυτά που έμειναν, και του έχουμε ζητήσει με επιστολές μας, θα μας τα δώσει ο Καραμανλής».

Ιγκόρ Βανίδης πρόεδρος συλλόγου παλιννοστούντων «Φιλική εταιρία»: «Είναι πάρα πολύ σημαντική η εκλογή του Κώστα Καραμανλή και θέλω να ευχηθώ να πάει καλά και η αποκατάσταση των παλιννοστούντων και γενικά η χώρα, αφού σ΄ αυτή ζούμε. Ζητάμε να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Αναφέρομαι στο στεγαστικό πρόγραμμα, στην απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας και στο πιο βασικό για τη Θράκη να εκδοθούν οι τίτλοι κυριότητας στα οικόπεδα που παραχωρήθηκαν στους παλιννοστούντες».

Μαρίνος Τσίτσιος Πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ροδόπης: «Δεκαέξι χρόνια που εκπροσωπώ τους κτηνοτρόφους ακούω συνεχώς ένα «ΘΑ» και δεν βλέπουμε τίποτε καλό και τίποτε να γίνεται. Ο Καραμανλής πήρε πάνω του την υπόθεση των αγροτών στην Ευρώπη και πιστεύω ότι θα ενδιαφερθεί για τα δικά μας προβλήματα. Νομίζω ότι αυτή η ευθύνη που ανάλαβε επηρέασε τον κόσμο. Έδειξε κιόλας ότι είναι σωστός άνθρωπος που αξίζει να του έχεις εμπιστοσύνη».

Την άποψη των μεταναστών που στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία εκφράζει μετανάστης από τη Βρέμη της Γερμανίας: «Η αλλαγή που έγινε έπρεπε να γίνει, ήταν υποχρεωτικό. Ελπίζουμε φυσικά σε κάτι καλύτερο και καλύτερο για τον μετανάστη είναι να ξέρει ότι μπορεί, ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις, να ξαναγυρίσει στην πατρίδα, να συνεχίσει τη ζωή του και τη δουλειά του, να έχει σιγουριά. Αυτή είναι και η ελπίδα μας από τον Καραμανλή, να κάνει έτσι τα πράγματα που να μπορέσουμε να ξαναγυρίσουμε πίσω».

Σεζκίλ, μουσουλμάνος: «Είκοσι χρόνια οι κύριοι στο ΠαΣοΚ υπόσχονταν συνέχεια. Είμαι 25 χρονών και βαρέθηκα την ανεργία. Τα ίδια και τα ίδια ψέματα. Από τον Καραμανλή περιμένω να σκεφθεί για μας για την ανεργία του κόσμου μας, για τα σχολειά μας, για τα νοσοκομεία. Εμείς χέρι – χέρι τον βοηθήσαμε, τώρα να μας βοηθήσει κι αυτός. Στο χωριό μας ζητάμε ένα γήπεδο για να παίζει η ομάδα που είναι και η καλύτερη και ένα λεωφορείο που να έρχεται στο σχολείο για τόσο εύκολα πράγματα δεν έκαναν τίποτα. Είμαστε Έλληνες ζούμε στην Ελλάδα και δεν θέλουμε άλλα ψέματα».

Η παρέα των παλιννοστούντων περιγράφει γλαφυρά την μεταστροφή:

Θόδωρος: «Εμείς πιστέψαμε τον κ. Στυλιανίδη τον Καραμανλή δεν τον ξέρουμε είναι στην Αθήνα εκείνος, εμείς είμαστε εδώ».

«Την ίδια γνώμη έχω κι εγώ. Εμείς ξέρουμε τον Στυλιανίδη και δεν νομίζω ότι θα μας κοροϊδέψει. Γιατί πάνω απ΄ όλα είναι άνθρωπος».

Αριστείδης: «Τους πόντιους τους έφερε ο παλιός ο Καραμανλής. Τώρα οι πόντιοι σκέφτηκαν ότι ήρθαν εδώ, στην Ελλάδα, από τη Νέα δημοκρατία. Έτσι τώρα την ψήφισαν. Μην φαίνεται αυτό παράξενο στους «άλλους». Όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή καταλαβαίνουν και τα ψέματα και τις αλήθειες».

Ε.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.