Η Ομαδα Διασωσης στο 9ο Δημοτικο

Το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Ροδόπης «Ενεργοί πολίτες» και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής σε συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και συγκεκριμένα το Τμήμα Κομοτηνής μίλησαν στους μαθητές της Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής για τα προγράμματα και τις δράσεις τους. Οι μαθητές περίμεναν με ανυπομονησία να ξεκινήσει η εκδήλωση γιατί είχαν ακούσει πολλά για τις πρωτοβουλίες της ομάδας αλλά για πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία μιας άμεσης επαφής. Ο διευθυντής του Σχολείου Κομνηνός Ξανθόπουλος παρουσίασε την Ομάδα Διάσωσης στους συγκεντρωμένους μαθητές, δίνοντας έμφαση στον εθελοντικό χαρακτήρα των αποστολών τους.

Ο κ. Ξανθόπουλος έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη εμπειρία που έζησαν οι μαθητές. «Θεωρώ ότι τα παιδιά από αυτήν την ηλικία θα πρέπει να γίνουν ενεργοί πολίτες και να συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει εθελοντισμός. Πολλές φορές λέγεται ότι ευθύνεται η πολιτεία ή το κράτος, αλλά στην ουσία πρόκειται για εμάς τους ίδιους κι εμείς πρέπει να καταλάβουμε ότι οφείλουμε να προσφέρουμε. Μ’ αυτή τη σκέψη καλέσαμε την ομάδα στο σχολείο μας».

Για το κατά πόσο τα παιδιά γνωρίζουν τι σημαίνει εθελοντισμός ο κ. Ξανθόπουλος σημειώνει ότι γίνονται κάποιες αναφορές στο μάθημα της Ολυμπιακής Παιδείας και στο Μάθημα Αγωγής του Πολίτη. «Τα παιδιά θέλουν να προσφέρουν, μπορούμε να τα κινητοποιήσουμε, αρκεί να δοθούν τα απαραίτητα ερεθίσματα».

Ο πρόεδρος της Ομάδας Διάσωσης Κομοτηνής Αντώνης Καρακατσιάνης παρουσίασε με τη βοήθεια ενός πίνακα τις δράσεις τους, το πώς ξεκίνησαν, αλλά και εικόνες από εκπαιδεύσεις και αποστολές στις οποίες έλαβαν μέρος. «Είναι μία εθελοντική ομάδα. Δημιουργήθηκε το 1995 σαν παράρτημα Κομοτηνής και από το 2001 λειτουργούμε σαν αυτόνομος σύλλογος. Είμαστε το πρώτο παράρτημα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα μετά από αυτό της Θεσσαλονίκης. Σκοπός της Ομάδας μας είναι η έρευνα και η διάσωση ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο».

Ο κ. Καρακατσιάνης εξήγησε ότι σε κίνδυνο μπορεί να βρεθεί ο οποιοσδήποτε, όπως και ό,τι είναι έτοιμοι να παράσχουν βοήθεια στο κοινωνικό σύνολο μέσα από συμμετοχή σε ανθρωπιστικές αποστολές. «Σε σεισμούς και σε πολέμους συγκεντρώνουμε ρούχα και τρόφιμα, τα συσκευάζουμε και τα στέλνουμε στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Στόχος μας επίσης είναι η ενίσχυση της κοινωνικής ευαισθησίας» σημείωσε, εξηγώντας ότι η παρούσα ενημέρωση έχει αυτό ακριβώς το σκοπό. Στη συνέχεια παρουσίασε τις καταστάσεις στις οποίες παρεμβαίνουν, όπως είναι οι φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πλημμύρες), σε ανθρωπογενείς καταστροφές (πυρκαγιές, ατυχήματα, εγκλωβισμοί σε μέσα μαζικής μεταφοράς) σε ανθρωπογενείς κρίσεις (πόλεμοι, συγκρούσεις) στις οποίες προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

«Ανάμεσα στους τομείς των δραστηριοτήτων που αναπτύσσουμε είναι και οι μαζικές καταστροφές. Είναι ένα τμήμα που ασχολείται με σεισμούς και πλημμύρες. Υπάρχει ένα τμήμα που ασχολείται με την ορεινή διάσωση η οποία έχει να κάνει με οτιδήποτε μπορεί να συμβεί σε βουνά, όλες τις περιόδους του έτους. Υπάρχει το υγρό στοιχείο που αφορά διάσωση ανθρώπων σε λίμνες, θάλασσες, ποτάμια. Υπάρχει το τμήμα των πρώτων βοηθειών». Ο κ. Καρακατσιάνης αναφέρθηκε στην εκπαίδευση που έχουν οι διασώστες και στα μέσα που χρησιμοποιούν.

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.