Η «οδυσσεια» ενος διαγωνισμου για την προμηθεια μηχανηματων επεξεργασιας απορριμματων

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστέρησης ο διαγωνισμός βρίσκεται στον αέρα με τη ΔΙΑΜΑΑΘ να θεωρεί πως ο εξοπλισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο νέο σχεδιασμό - Αντιδρά ο προμηθευτής που ζητά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού

Την αναβολή της συζήτησης του ακανθώδους θέματος της οριστικής ή μη, ματαίωσης των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού για την «Προμήθεια Εξοπλισμού Προεπεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων και Κομποστοποίησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης» αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ την Τρίτη 19 Ιουλίου, εξαιτίας της απουσίας εκπροσώπου της ΔΙΑΑΜΑΘ, η οποία και είχε ζητήσει τη ματαίωση του.
 
Πρόκειται για ένα διαγωνισμό ο οποίος περιλάμβανε 4 υποέργα, εκ των οποίων τα δύο έχουν ολοκληρωθεί, με τη διαγωνιστική διαδικασία για το επίμαχο υποέργο, που αφορούσε τον εξοπλισμό προεπεξεργασίας στερεών αποβλήτων και κομποστοποίησης, να διεξάγεται στις 7 Νοεμβρίου 2012. Όμως η σχετική διαδικασία ολοκληρώθηκε μόλις στις 5 Οκτωβρίου 2015, λόγω δικαστικής εμπλοκής, ενώ η ΔΙΑΜΑΑΘ ζήτησε με έγγραφό της την ματαίωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.
 
Το θέμα συζητήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, η οποία αποφάσισε, λόγω της περιπλοκότητας του θέματος, να το αναπέμψει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου παρέστησαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας που μειοδότησε, της «ΑΦΟΙ ΣΙΒΡΗ Ο.Ε.», αλλά δεν παρέστη εκπρόσωπος της ΔΙΑΜΑΑΘ, με αποτέλεσμα να αναβληθεί το θέμα για επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε να μπορέσουν τα μέλη του Συμβουλίου να λάβουν απαντήσεις σε διάφορες απορίες τους που δεν λύθηκαν από την εισήγηση του θέματος.
 
Να σημειωθεί πως τα μηχανήματα των οποίων θα γίνει προμήθεια είναι τέσσερις Τεμαχιστές Απορριμμάτων (Λειοτεμαχιστές) και τέσσερα Κοσκινα Διαλογής.
 
Ο Τεμαχιστής Απορριμμάτων χρησιμοποιείται για τον τεμαχισμό των διαφόρων σύμμεικτων απορριμμάτων, καθώς και για ογκώδη και δύσκολα υλικά προς κοπή και θεωρείται ιδανικός για τη μείωση όγκου. Το Περιστροφικό Κόσκινο είναι κατάλληλο για την επεξεργασία, κοσκίνισμα και διαχωρισμό διαφόρων υλικών και απορριμμάτων, όπως αστικά απορρίμματα, υλικά κομπόστ, φλοιοί δένδρων, ξύλα – άχυρα, άμμος-βότσαλα, υλικά που προέρχονται από εργασίες εκσκαφής, διάφορα πετρώματα κλπ. 

Τέσσερα χρόνια καθυστέρησης για την ολοκλήρωση 

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο σχετικός διαγωνισμός διεξήχθη στις 7-11-2012, η σχετική διαδικασία όμως ολοκληρώθηκε στις 5-10-2015 λόγω δικαστικής εμπλοκής μετά από αίτηση ακύρωσης που υποβλήθηκε από συμμετέχουσα στο διαγωνισμό εταιρία στο Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής.
 
Και ενώ όπως φαινόταν όλα όδευαν προς την υλοποίηση της Σύμβασης, ο κύριος του έργου (ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ.) ζήτησε με έγγραφό του στα μέσα Ιουνίου την οριστική ματαίωση του διαγωνισμού, επικαλούμενη ότι λόγω αλλαγής του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο υπό προμήθεια εξοπλισμός δεν είναι χρήσιμος και η προμήθειά του δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.
 
Όπως σημείωσε ο εισηγητής του θέματος, Προϊστάμενος της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Α.Μ.Θ κ. Αναστάσιος Παράσχος, πριν η υπηρεσία στείλει το πρακτικό του διαγωνισμού το Νοέμβριο του 2015 στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, η ΔΙΑΜΑΑΘ είχε ερωτηθεί αν λόγω της μεγάλης χρονικής διάρκειας του διαγωνισμού εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την προμήθεια των μηχανημάτων.
 
Η ΔΙΑΜΑΑΘ απάντησε θετικά και το πρακτικό προωθήθηκε προς έγκριση.
Στο μεταξύ, και με τον περιφερειακό Σχεδιασμό της Περιφέρειας να είναι υπό αναθεώρηση, άλλαξε η θέση της ΔΙΑΜΑΑΘ που θεωρεί πως τα μηχανήματα δεν συνάδουν πλέον με τον υπό αναθεώρηση περιφερειακό σχεδιασμό, και τόνισε πως τα απορρίμματα δεν τους ενδιαφέρουν.
 
Ο κ. Παράσχου τόνισε προς το Συμβούλιο ότι μπορούν να προτείνουν την οριστική ματαίωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, όταν ο φορέας δεν χρειάζεται πλέον το υλικό είτε λόγω αλλαγών στην τεχνολογία είτε λόγω διακοπής ή περιορισμού της δραστηριότητας, για την οποία επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί το υλικό, αλλά και όταν συντρέχουν άλλοι λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την ματαίωση. 

Έντονη η αντίδραση της εταιρείας 

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας «ΑΦΟΙ ΣΙΒΡΗ Ο.Ε.» σε υπόμνημά τους προς το Συμβούλιο σημείωσαν πως με τον διαγωνισμό να βρίσκεται ένα βήμα πριν την υπογραφή της σύμβασης, η ακύρωση δεν εξυπηρετεί στην επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας, σημειώνοντας ότι ταλαιπωρούνται εδώ και τέσσερα χρόνια, έχοντας δαπανήσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ, και ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν την απαίτηση και επιμονή της ΔΙΑΜΑΑΘ να προβεί σε άμεση ματαίωση του εν λόγω διαγωνισμού, ειδικά τώρα στην τελική φάση του διαγωνισμού, ένα βήμα προ της υπογραφής της σύμβασης.
 
Μάλιστα σημειώνουν πως με την χρήση της προαίρεσης που προβλέπεται από τον διαγωνισμό γίνονται ακριβώς 6 ζευγάρια (αποτελούμενα από έναν Λειοτεμαχιστή και ένα Περιστροφικό Κόσκινο), και ενσωματώνονται στον νέο ΠΕΣΔΑ, που προβλέπει 6 μονάδες και λόγω του ότι είναι κινητά μπορούν παντού να εργασθούν όπου υπάρχει οξύ πρόβλημα με άμεση επέμβαση τους.
 
Υπενθυμίζουν δε πως η ΔΙΑΜΜΑΘ με έγγραφό της από τον Ιανουαρίου 2016 δήλωσε ότι ο υπό προμήθεια εξοπλισμός είναι αφενός αναγκαίος, βάσει των προβλεπόμενων υποδομών διαχείρισης αποβλήτων του Περιφερειακού Σχεδιασμού και αφετέρου απαραίτητος, με δεδομένο ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας η έναρξη των διεργασιών προεπεξεργασίας προκειμένου να μειωθούν οι ποσότητες απορριμμάτων που οδηγούνται προς ταφή στους κορεσμένους Χώρους Υγειονομικής Ταφής της Περιφέρειας.
 
Η συνέχεια πάντως θα δοθεί σε επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, μιας και πολλοί ήταν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι που εξέφρασαν την απορία τους για το γεγονός ότι η ΔΙΑΜΑΑΘ δεν παρέστη στη συνεδρίαση παρά του ότι, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, είχαν προσκληθεί, και ζήτησαν μετ’ επιτάσεως να διασφαλιστεί η παρουσία της την επόμενη φορά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.