Η Ντομινι Λυμπερη μας εισαγει στην τεχνη του Κουκλοθεατρου

«Η κούκλα έχει τη μαγική ιδιότητα να αποδίδει, να μπορεί να εκφράσει, όσα ο άνθρωπος δεν μπορεί»

Μια διαφορετική αλλά πρωτότυπη μεταφορά του κλασσικού παραμυθιού «Ο Λύκος και τα 3 γουρουνάκια» θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα μικρά αλλά και τα μεγάλα «παιδιά» της Κομοτηνής, την προσεχή Τρίτη, 2 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα στο Καφενείο «Αλλόκοτο».

Η κ.Ντόμινι Λυμπέρη αλλά και η ομάδα κουκλοθεάτρου Jinx έρχονται στην πόλη μας για να μας παρουσιάσουν την μεταφορά του κλασσικού και αγαπημένου παραμυθιού σε μία θεατρική παράσταση με μαριονέτες, διασκευασμένη με τέτοιον τρόπο, ώστε να κερδίσει το κοινό της πόλης και κυρίως τους αυστηρότερους κριτές εξ’ αυτών, τους μικρούς μας φίλους.  

«Μία εξαιρετική παράσταση κουκλοθέατρου, με μαριονέτες, για μικρούς και μεγάλους ειδικά διαμορφωμένη τόσο ως προς το σενάριο όσο και ως προς τις μαριονέτες, ώστε να μην τρομάζει τα παιδιά, αλλά και να είναι αρκετά αστείο ώστε να το παρακολουθήσουν και οι γονείς» δήλωσε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η κ. Λυμπέρη εξηγώντας πως στην εν λόγω διασκευή ο κακός λύκος «δεν φοβίζει, αλλά θέλει να γίνει σταρ του Hollywood και κάνει διαρκώς γκάφες».
 

Από την Γερμανική Φιλολογία και την μετάφραση στο κουκλοθέατρο

Η κ.Λυμπέρη αποτελεί μία καλλιτέχνιδα το έργο της οποίας κινείται σε ένα ευρύ φάσμα, ξεκινώντας από την μουσική, τη διερμηνεία, τη μετάφραση αλλά και το κουκλοθέατρο.

Για παραπάνω από 25 χρόνια αποτελεί πιανίστρια αλλά και ενδυματολόγος και σκηνογράφος του πολύ γνωστού συγκροτήματος, από την Θεσσαλονίκη, «Xaxakes». Η ίδια σπούδασε Γερμανική Φιλολογία, ωστόσο την κέρδισε η τέχνη και ειδικότερα η τέχνη του κουκλοθέατρου, η πρώτη επαφή της με το οποίο έγινε το 1993 σε ένα σεμινάριο κατασκευής μαριονέτας και κουκλοθεάτρου στο Λονδίνο.
Το σεμινάριο αυτό αποτέλεσε και την έναρξη της ενασχόλησής της με το κουκλοθέατρο, το οποίο και υπηρετεί πιστά μέχρι και σήμερα, έχοντας μάλιστα εξελίξει την τέχνη της, συνεχίζοντας να κατασκευάζει κούκλες, μεταλαμπαδεύοντας όμως τις γνώσεις και την εμπειρία της στους μαθητές αλλά και έχοντας ήδη ανοίξει τα φτερά της και στον χώρο των παραστάσεων με μαριονέτες.

«Κίνητρο υπήρξε και  η επαφή με τα παιδιά και συγκεκριμένα ο τρόπος που το κουκλοθέατρο επιδρά πάνω τους»

Ερωτηθείσα σχετικά με το λόγο για τον οποίο επέλεξε το κουκλοθέατρο, μία άγνωστη και μη καθιερωμένη στην Ελλάδα μορφή τέχνης, υπογράμμισε πως «η κούκλα έχει τη μαγική ιδιότητα να αποδίδει, να μπορεί να εκφράσει, όσα ο άνθρωπος δεν μπορεί». « Ένα άψυχο πλάσμα, είναι ικανό να πραγματοποιήσει οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί ο καλλιτέχνης, να αποδώσει με ακρίβεια το παραμύθι,  να ζωντανέψει ένα παραμύθι ή σενάριο» υπογράμμισε η ίδια χαρακτηριστικά για να επισημάνει πως ένα ακόμα βασικό κίνητρο για την ίδια αποτελεί και η επαφή με τα παιδιά και πιο  συγκεκριμένα, ο τρόπος που το κουκλοθέατρο επιδρά σε εκείνα, η αθωότητα τους και η «μαγεία» την οποία εντοπίζει στα μάτια τους,  όπου εντοπίζει και τον ενθουσιασμό εκείνον που εγκαταλείπει τον άνθρωπο στην ενήλικη ζωή.

Από τις δημιουργίες της όπως τόνισε δεν ξεχωρίζει καμία, ωστόσο σημαντική επιρροή για την ίδια, υπήρξε ο γνωστός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Tim Burton.

Οι «Xaxakes» επιστρέφουν με νέο album

Πέραν της ενασχόλησής της με το κουκλοθέατρο, η κ. Λυμπέρη αποτελεί τα τελευταία 25 χρόνια και μέλος του συγκροτήματος «Xaxakes». Πρόκειται για ένα συγκρότημα που οργάνωσε ο συνθέτης, τραγουδιστής και δημιουργός  Γιάννης Νάστας, το οποίο εκπροσωπεί την ελληνική pop σκηνή της δεκαετίας του ‘90. Ερωτηθείσα με την συμμετοχή της στους «Xaxakes» υπογράμμισε πως «το συγκρότημα  έδωσε μία νέα πνοή, νέες ιδέες και νέα μουσικότητα στη μουσική σκηνή της Ελλάδος». Η ίδια δε δεν περιορίστηκε στον ρόλο της πιανίστριας του συγκροτήματος αλλά ανέλαβε και τους ρόλους της σκηνογράφου και ενδυματολόγου, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην αισθητική και τη θεατρικότητα, που χαρακτηρίζει το συγκρότημα.

Όπως εκμυστηρεύτηκε δε στο τέλος της εκπομπής οι «Xaxakes» εντός των επόμενων μηνών θα κάνουν δυναμικό comeback στην εγχώρια μουσικής σκηνή, με την κυκλοφορία ενός νέου mini album που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα. Μάλιστα όπως τόνισε η ίδια σκοπεύει να πειραματιστεί με το υλικό που παρέχουν και να επιχειρήσει μία πολύ πρωτοποριακή σύνδεση μουσικής και κουκλοθεάτρου αυστηρά  για ενηλίκους.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.