«Η Νομαρχια μεχρι σημερα δεν λειτουργησε με επαρκεια και πληροτητα»

Τα κριτήρια για την επιλογή των υποψηφίων και τη στρατηγική του κόμματος για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, προσδιόρισε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ. Μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, η ΝΔ ανακοίνωσε τους υποψηφίους για 41 Νομαρχίες και 35 Δήμους που ήταν πρωτεύουσες νομών, συν έξι μεγάλων πόλεων. Η ΝΔ ανακοίνωσε επίσης ότι θα στηρίξει τον σημερινό Υπερνομάρχη Κώστα Τάτση για την Υπερνομαρχία Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης και το γεωπόνο, διευθυντή του Εργοστασίου Ζάχαρης Ορεστιάδος, Στέφανο Σπάση για την Υπερνομαρχία Έβρου-Ροδόπης. Την «τριπλέτα» αυτής της υπερνομαρχίας συμπληρώνουν ο νυν βουλευτής Σταύρος Κελέτσης ως υποψήφιος Νομάρχης Έβρου και ο υποψήφιος Νομάρχης Ροδόπης Μιχάλης Αθανασιάδης. «Μετά από τέσσερα χρόνια στην αυτοδιοίκηση έχουμε περισσότερη επάρκεια και πληρότητα. Είμαστε γνώστες ακόμη καλύτεροι των προβλημάτων που έχει η περιοχή, αλλά και έχουμε λύσεις για τα προβλήματα της περιοχής» δηλώνει ο υποψήφιος Νομάρχης Ροδόπης και υποστηρίζει ότι: «Οφείλουμε και πρέπει να είμαστε διεκδικητικοί απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση γιατί οφείλουμε και πρέπει να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό για την περιοχή μας».

Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο για την νέα υποψηφιότητά σας.

Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για τον καθένα ένας μεγάλος πολιτικός χώρος όπως αυτός της Ν.Δ. να στηρίζει και να εμπιστεύεται την αυτο-διοικητική μας λειτουργία και την αυτο-διοικητική μας παρουσία. Ωστόσο, θεωρούμε ότι μεγαλύτερη τιμή για μας θα είναι να μπορέσουμε εν όψει των Νομαρχιακών Εκλογών να απολαύσουμε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της κοινωνίας γιατί αυτό που θέλουμε είναι να ανταποκριθούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις υποχρεώσεις στις οποίες έχουμε αναλάβει έναντι της κοινωνίας, στις ανάγκες στις οποίες έχει η κοινωνία. Πιστεύουμε ότι σ΄ αυτές τις Νομαρχιακές Εκλογές ήρθε η ώρα να περάσουμε από την μικροπολιτική των λόγων και της εικόνας στην πολιτική της ουσίας και των έργων.

Επιστρέφετε τέσσερα χρόνια μετά με την ίδια διεκδίκηση τι έχει αλλάξει που σας κάνει να πιστεύετε ότι θα έχετε καλύτερη τύχη από ό,τι το 2002;

Μετά από τέσσερα χρόνια στην αυτοδιοίκηση έχουμε περισσότερη επάρκεια και πληρότητα. Είμαστε γνώστες ακόμη καλύτεροι των προβλημάτων που έχει η περιοχή, αλλά έχουμε και λύσεις για τα προβλήματα της περιοχής. Νομίζουμε συνεπώς πώς με το αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας που μας διακατείχε και μας διακατέχει μπορούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας και έτσι να περάσουμε από την μικροπολιτική της εικόνας και των έργων που ασκήθηκε μέχρι σήμερα στην πολιτική της ουσίας και των έργων, δηλαδή στην πολιτική των αποτελεσμάτων.

Θεωρείτε ότι υπήρξαν χαμένες ευκαιρίες για την ανάπτυξη του τόπου;

Θεωρούμε ότι η Νομαρχία μέχρι σήμερα δεν λειτούργησε με επάρκεια και πληρότητα. Είχε πολλές αδυναμίες οι οποίες εκδηλώθηκαν όλο αυτό το διάστημα. Πιστεύουμε ότι έργο δεν παρήχθη, περισσότερο ο Νομάρχης αναλώθηκε σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Αυτές οι κινήσεις μπορεί στην αρχή να παράγουν κάποιο πρόσφορο όφελος και μάλιστα σε λίγους, θεωρούμε, όμως, ότι δεν παράγουν όφελος για την περιοχή.

Πού χωλαίνει η περιοχή; Πού θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα;

Θεωρώ ότι επειδή οι προκλήσεις είναι πολύ σημαντικές, όπως επίσης και οι ευκαιρίες οι οποίες δίδονται εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να δώσουμε λύσεις. Συγκριτικά ο νομός Ροδόπης υστερεί πάρα πολύ σε σχέση με τους διπλανούς νομούς σε επίπεδο υποδομών. Για μένα είναι το λιγότερο αχαρακτήριστο να έχει περάσει το 3ο Κ. Π. Σ. και να πηγαίνουμε στο 4ο Κ.Π.Σ. και να μην έχουμε τελειώσει με τσιμέντο και ασφάλτους. Όπως σημαντικά προβλήματα έχουμε σε τομείς της αγροτικής ανάπτυξης, των τουριστικών υποδομών και όχι μόνο. Γενικότερα η ανάπτυξη της Ροδόπης είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Θεωρούμε ότι δεν έχουμε μπει στο δρόμο της δημιουργίας που θα έπρεπε να είχαμε μπει και πιστεύω ότι δεν αξιοποιήσαμε τις ευκαιρίες τις οποίες είχαμε.

Η όποια φθορά από την διακυβέρνηση της χώρας από τη Ν.Δ. δεν σας ανησυχεί;

Είναι δίκοπο μαχαίρι, ανάλογα με το πώς το βλέπει κανείς. Εμείς θεωρούμε ότι είναι κάτι ανεξάρτητο γιατί απλούστατα η δική μας αυτοδιοικητική παρουσία και λειτουργία είναι ανεξάρτητη της κομματικής ή της πολιτικής λειτουργίας της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση λειτουργεί με τους δικούς της ρυθμούς στο δικό της επίπεδο. Εμείς οφείλουμε να λειτουργήσουμε με τους δικούς μας ρυθμούς, τη δική μας σκέψη, με την δική μας ενεργητικότητα και πάνω από όλα με το δικό μας το σκεφτικό. Οφείλουμε και πρέπει να είμαστε διεκδικητικοί απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση γιατί οφείλουμε και πρέπει να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό για την περιοχή μας.

Οι αγρότες που πλήττονται, οι εργάτες που βγαίνουν στην ανεργία, έχουν θέση στις προτεραιότητές σας;

Ναι, πρέπει να περάσουμε από την μικροπολιτική της εικόνας στην πολιτική της ουσίας το ξανατονίζω. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να βλέπουμε ανέργους να έχουν προβλήματα και το μόνο που να κάνουμε είναι να συγκαλούμε κάποια σύσκεψη εμπορευόμενοι τον πόνο και το πρόβλημα που έχουν οι άνεργοι. Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ενεργητικές πολιτικές, σε πολιτικές οι οποίες θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και απασχόλησης στην περιοχή και που πάνω από όλα δεν θα εμπορεύονται το πρόβλημα και τον πόνο των συνανθρώπων μας.

Η Ν.Α. έχει αρμοδιότητες και δυνατότητες ή είναι ένα «πουκάμισο αδειανό»;

Δεν είναι αδειανό πουκάμισο, υπάρχουν δυνατότητες, αλλά θεωρώ ότι θα πρέπει οι αρμοδιότητες που υπάρχουν να αξιοποιηθούν. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας είδαμε ότι ούτε καν αυτές οι αρμοδιότητες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δεν αξιοποιήθηκαν. Περιορίστηκε περισσότερο ο Νομάρχης Ροδόπης σε κινήσεις εντυπωσιασμού και όχι σε κινήσεις οι οποίες παράγουν έργο και αποτέλεσμα.

Αφού δεν είστε αιφνιδιασμένος από την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου να στηρίξει την υποψηφιότητά σας να υποθέσω ότι έχετε έτοιμο και το συνδυασμό σας;

Ξεκινάμε από μια αφετηρία η οποία είναι πολύ καλύτερη από αυτήν στις εκλογές του 2002. Όλο αυτό το διάστημα είχαμε το χρόνο και την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τα προβλήματα της περιοχής και από άποψη προγραμματισμού έργων να είμαστε πολύ περισσότερο έτοιμοι όπως επίσης και από άποψη στελέχωσης του ψηφοδελτίου. Είχαμε παρουσία και είναι πολύ θετικό ότι σήμερα υπάρχει συνέχεια.

Η μουσουλμανική μειονότητα τι ρόλο θα έχει στο σχεδιασμό σας;

Πάντοτε είχε ρόλο σημαντικό. Ένας πληθυσμός που είναι το μισό του εκλογικού σώματος δικαιούται να έχει εκπροσώπηση και μέσα στο Νομαρχιακό Ψηφοδέλτιο όπως επίσης και σε πολιτικές θέσεις ευθύνης και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Αυτή είναι και η απάντησή σας σε όλα όσα λέγονται το τελευταίο διάστημα με αφορμή την υποψηφιότητα της κ. Καρά Χασάν;

Οι φίλοι μας οι μειονοτικοί είναι ενεργοί πολίτες. Μπορούν να λειτουργούν μέσα από θέσεις διοίκησης και μέσα από θέσεις ευθύνης και καλό είναι βέβαια σ΄ αυτές τις θέσεις ευθύνης να εκλέγονται και να επιλέγονται τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Και ο καθένας να κρίνεται από το έργο του και τη λειτουργία του.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.