Η νηστεια δεν σημαινει στερηση

Νηστίσιμες συμβουλές αλλά και συνταγές στο 1ο ΚΑΠΗ Κομοτηνής

Το νηστήσιμα… ωφέλιμο με το τερπνό  συνδύασε την Τετάρτη 29 Μαρτίου το 1ο ΚΑΠΗ Κομοτηνής, το οποίο παράλληλα με την ενημέρωση των μελών του για τη Νηστεία και τη Μεσογειακή Διατροφή από τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Ελένη Ψάλτου, είχε και μπουφέ με νηστίσιμα  εδέσματα, που  ετοίμασε ο σεφ Άκης Πάρτσιας σε συνεργασία με το ΔΙΕΚ Κομοτηνής και ειδικότερα με το Τμήμα Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης (ΣΕΦ).
 

 
Πώς να αποφύγουν τα λάθη που γίνονται κατά την περίοδο της νηστείας συμβούλεψε τα μέλη του ΚΑΠΗ η διαιτολόγος-διατροφολόγος κ. Ελένη Ψάλτου, προτείνοντάς τους παράλληλα τρόπους ώστε η διατροφή να είναι πιο σωστή αυτή την περίοδο αλλά και πιο γευστική.
 
Πολλοί άνθρωποι, τόνισε, λένε ότι «χάνουν τη γεύση» μιας και τους λείπουν τα γαλακτοκομικά και το κρέας, για αυτό και μίλησε για γευστικές και θρεπτικές επιλογές. «Η νηστεία τη Σαρακοστή δεν περιέχει γαλακτοκομικά και κρέας, οπότε τονίζουμε την απαραίτητη πρόσληψη των θαλασσινών σε εβδομαδιαία βάση, αλλά και τα προϊόντα ολικής άλεσης που είναι απαραίτητα αυτή την περίοδο» σημείωσε, επισημαίνοντας πως οι νηστεύοντες, τρώγοντας πάρα πολύ ψωμί, ανεβάζουν το σάκχαρό τους, αλλάζοντας το λιπιδικό τους προφίλ με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν τα τριγλυκερίδια, η χοληστερίνη και η LDL.
 

Ιδιαίτερα σημαντικό, σημείωσε, είναι να συνδυάζονται σωστά οι τροφές, για αυτό και τόνισε ποιοι συνδυασμοί μπορούν να βοηθήσουν ώστε και οι νηστεύοντες να διατρέφονται σωστά, αλλά και να μην έχουν έντονο το αίσθημα της πείνας.
 
Το ότι  κάποιος νηστεύει, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να διατρέφεται σωστά, σημείωσε ο σεφ Άκης Πάρτσιας, ο οποίος αυτή την περίοδο πέρα των άλλων δραστηριοτήτων του, διδάσκει και στο ΔΙΕΚ. «Μπορούμε να αντικαταστήσουμε άνετα το κρέας με μανιτάρι ή ξηρούς καρπούς, που έχουν τις ίδιες πρωτεΐνες, και με τη νηστεία γενικότερα δοκιμάζουμε καινούρια πράγματα και καινούριες συνταγές» τόνισε, και μερικοί από αυτούς ήταν διαθέσιμοι από τους μαθητές του ΔΙΕΚ.
 

Συνολικά η τάξη έχει 25 άτομα, και όπως σημείωσε ο σεφ «προσπαθούμε να τους δώσουμε τη φλόγα, να τους εξηγήσουμε ότι είναι λίγο δύσκολο το επάγγελμα, όμως πρέπει να το αγαπούν» σημείωσε, ευχόμενος οι μαθητές να έχουν καλή σταδιοδρομία.


 
Οι μαθητές μαζί με τον σεφ μαγείρεψαν συνταγές, που σύμφωνα με τον κ. Πάρτσια είναι εύκολες και μπορεί να τις κάνει ο καθένας, όπως ντοματοκεφτέδες με σως αγγούρι, καρότο, λάδι, λεμόνι,  ψημένοι στο φούρνο για να μην είναι πολύ λιπαροί, κρύες πέννες ολικής αλέσεως με ελιά-ρόκα, ψιλοκομμένη ντομάτα, πιπεριά και πέστο βασιλικού, ταμπουλέ με μανιτάρι, σαλάτα με κολοκυθάκια, χόρτα και καρύδια, μπρουσκέτα με πατέ ελιάς, ντομάτα ψιλοκομμένη και πούδρα από καρύδι, και ένα πιτάκι με χειροποίητο φύλλο ολικής αλέσεως, το οποίο περιέχει σπανάκι και κουκουνάρι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.